, ,

At lade tankerne være hjælper på stress, angst og depression!

Pia Callesens nye bog om metakognitiv terapi, Grib Livet – Slip Angsten, er en utrolig god og håndgribelig indgang til at lære, hvordan vi, ved at lade tankerne være, kan opnå større glæde, nærvær og livskvalitet. Bogen er ikke en erstatning for terapi, men kan alligevel være hjælp til selvhjælp og en øjenåbner for alle, der kender til at falde i gentagne bekymringer og lange grublerier, der ind imellem kan føre til søvnløshed, dårligt selvværd, stress, angst og depression.

Grib Livet - Slip Angsten af Pia Callesen er en øjenåbner for alle, der bekymrer sig og falder i tankemylder.

Metakognitiv terapi er en metode, som er forholdsvis ny inden for psykoterapien, og som har vist sig at skabe overbevisende resultater i forhold til bl.a. depression, angst og stress. (Forskning viser fx, at 90% bliver angstfri efter 6-12 terapisessioner).

Jeg vil påstå, at rigtigt mange kan have glæde af at lære om den metakognitive metode. Også selvom der ikke er direkte tale om diagnoser, men bare tankemønstre, der gør hverdagen sværere i form af de mange bekymringer, selvbebrejdelser, tankemylder, koncentrationsbesvær, søvnproblemer og dårligt selvværd.

Selv kender jeg til at falde i lange grublerier og indre dialoger over forskellige problemstillinger og forestillinger, der kan skabe angst og bekymring.

 

Metakognitiv betyder tanken om tankerne. Forskningen er baseret på, at det ikke er selve tilstedeværelsen af de negative tanker, som gør os angste, stressede eller deprimerede. Men det er den opmærksomhed og tid, vi bruger på at bekymre os, gruble og analysere vores negative tanker, der trækker os ned!

 

At lade tankerne være

Tidligere har Pia Callesen praktiseret den gængse kognitive terapi, hvor det handler om at konfrontere tankerne, analysere dem og ændre dem. Det hjælper for nogle, men metoden medfører, at man bliver i tankerne – og i værste tilfælde gør det hele værre. Eller måske blot bedre for en periode.

Den metakognitive metode handler om at finde værktøjer til at lade være med at gå ind i tankerne. At lade være med at analysere dem eller bruge energi på at få dem væk. Det handler simpelthen om, at tankerne gerne må være der – uden at man gør noget ved dem eller giver dem lov til at fylde.
I bogen findes mange praktiske cases og konkrete metoder til dette.

De negative tanker er en del af at være menneske, og bekymringer slipper vi ikke for – og nogle ting skal jo bare løses ind imellem. Problemerne opstår, når de negative tankemønstre bider sig fast og bekymringerne vokser og vokser.

Hvornår har dine tanker og bekymringer sidst ført til en løsning? Nej vel, de fører som regel ikke til noget.

Det har jeg selv lært af bogen:
Efter at have forstået den metakognitive metode for alvor gennem denne bog, har jeg lært mig selv at være bevidst om mine tanker. Jeg kan identificere en triggertanke og jeg vælger at sige til mig selv, at det gider jeg ikke. Og så er jeg som regel videre.
En anden god ting er, at jeg stort set har sluppet mine evindelige to do lister og den kontrol, der ligger i dem. Jeg har lært, at jeg kan stole på min hukommelse, og at jeg nok skal nå det hele. Og hvis jeg ikke gør, så går det nok!


Triggertanker

Det hele starter med de såkaldte triggertanker. Du kender det måske fra dig selv: et stikord, en association, en nyhed, en information, en indskydelse – og pludseligt er hjernen sat i gang med et væld af bekymringer, som drøner rundt i hovedet og kan sætte gang i angstfølelser.
Det kan være alt fra sygdomsangst, angst for at blive fyret, for at komme for sent, for ikke at kunne sove, for at der sker en selv eller andre noget – hvad som helst, der kan fylde, optage os og gøre os bekymrede, bange eller vrede.

Det nye er at lære at være opmærksom på triggertankerne – og samtidig lade dem være (kaldet detached mindfulness eller afkoblet opmærksomhed).
Måske henvise sig selv til en bestemt afsat “bekymringstid” en halv time hver dag. Eller rette opmærksomheden et andet sted hen. Triggertanken får dermed en begrænset opmærksomhed og lister lige så stille af igen.

Metakognitiv terapi kan bruges af alle

Ved dybereliggende problemer, angstlidelser, alvorlig depression og stress, vil terapi naturligvis være nødvendig. Men bogen giver en god inspiration til metoden metakognitiv terapi, der har vist sig at skabe meget stærke resultater på kort tid.

Derudover tror jeg, der vil være en kæmpe læring af hente i den for mange af os. Mon ikke rigtigt mange kender til, at tankerne tager overhånd i form af nyttesløse bekymringer og grublerier? Her vil denne bog være kunne være en øjenåbner. Og sandsynligvis hjælp til selvhjælp.

 

Grib Livet – Slip Angsten af Pia Callesen kan findes hos Saxo. (reklamelink).

1 svar
  1. tina/mormormedstiletter
    tina/mormormedstiletter siger:

    Dejligt, at hun har gjort det igen.
    Jeg læste ‘Lev mere, tænk mindre’ for et par år siden og det var fantastisk at blive bekræftet i, at den måde jeg selv vælger at arbejde med mine tanker på, nu er blevet en måde at hjælpe mange mennesker på.
    Jeg anbefaler Pia C.’s bøger til alle, som kunne have gavn af at læse hende.
    Tak fordi du lige mindende om en super dygtig formidler!
    God dag til dig og dine:-)

    Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.