Alt må vige for natten

Alt må vige for natten

Sommertid betyder ekstra dejlig læsetid for mig. Det er bl.a. blevet til den franske bestseller “Alt må vige for natten” af Delphine de Vagan. At den har solgt i ½ mio. eksemplarer alene i Frankrig og er oversat til over 20 sprog, forstår jeg godt. Der er en særlig ægthed og finhed over denne autobiografi, som usentimentalt, men med stor kærlighed og respekt, beskriver forfatterens opvækst hos en mor, der kæmper en kamp mod fortidens dæmoner og mod psykisk lidelse.

alt-maa-vige-for-natten

Udgangspunktet er moderen Lucile’s selvmord, og i bogen beskrives parallelt datterens skriveproces, hendes sympatiske tvivl og vanskeligheder ved overhovedet at tage fat på moderens historie. Det lykkes hende at give et både loyalt, nøgternt og kærligt billede af både sin egen barndom, som var præget af moderens maniodepressivitet og selvmordsforsøg, og moderens egen opvækst i en familie med ni børn, hvor der er liv og glade dage, en ukulelig tro på fremtiden, men på den anden side ikke så meget tid og varme til den enkelte. Udadtil er familien en mønsterfamilie, som endda optræder i en dokumentarudsendelse om fri børneopdragelse, men under idyllen ligger skadelige elementer som indbefatter en fatal ulykke, selvmord og en dominerende og noget udsvævende og muligvis incestuøs far.

Biografien holder fast i alt det postive, gode og ukulelige, og der en grundlæggende stolthed og glæde over den slægt, som forfatteren er en del af. Samtidig skildres det, hvordan fortidens ulykker griber frem i tiden til de næste generationer. Vi følger, hvordan forfatteren hudløst gør sig bevidst om sin families historie, og dermed hendes egen, og gør op med den. Hun har selv tidligere måtte kæmpe med anoreksi – som hun i bogen beskriver som en kraftig og billig narko, der virker sløvende på smerte og følelser – men lever i dag et normalt liv og nyder stor succes som forfatter. Som Kirkegaard beskriver det, overtager vi vores liv på bestemte vilkår, som en arvesynd, men vi er fri til at handle og tage et personligt ansvar. Lucile kæmpede alt, hvad hun kunne for et godt liv og for at være noget for andre – og det er bestemt værd at læse om i denne fine og velskrevne, men aldrig patetiske, bog.

257 kr. hos Saxo.com

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.