Bogtema: Om at blive forladt – en sjov og en alvorlig

Bogtema: Om at blive forladt – en sjov og en alvorlig

Det-er-ikke-dig-det-er-mig
Jeg har lige læst to bøger, som sjovt nok tilfældigvis har samme tema – kvinder, der er blevet forladt og står i livet uden mand og familie. Den ene let, sjov og super underholdende chic lit – og den anden dyb, indsigtsfuld, alvorlig.

Udover temaet, og det faktum at jeg har læst dem lige efter hinanden, har de to bøger som sådan ikke meget tilfælles. Det er ikke mig, det er dig af Mhari Mcfarlane er lige i skabet til dig, der elsker Marian Keyes, Jojo Moyes og Bridget Jones-bøgerne. Måske ikke helt så selvironisk som Bridget Jones, men med masser af fed engelsk humor.
Den handler om 34-årige Delia Moss, der samme aften, som hun har friet til sin kæreste gennem ti år, opdager at han har en affære med en 24-årig studine. Alle hendes planer falder til jorden, og hun må nu til at tage kontrol over sin egen tilværelse med store omvæltninger til følge. Det dødsyge job på kommunekontoret ryger, og Delia tager imod tilbuddet om at rykke til London hos sin gamle veninde. Der er masser af underholdning, sjov (og romantik), og masser af mod og oprejsning til de kvinder, der vælger at blive deres egen superheltinde.

Den får fire ud af seks chic lit stjerner herfra. kan købes på Saxo.com her.

stjerne sortstjerne sortstjerne sortstjerne sort

Anderledes alvorligt – og knap så superheltinde-, men mere hverdagsagtigt – står det til i de to noveller, der udgør Dorthe Nors Det var så den vinter. Her er vi ude i anmelderrost litteratur af en dansk forfatter, der har stor succes i bl.a. USA, hvor vi kommer dybt ind i sindstilstanden hos den vragede kvinde.

dorte-nors-noveller

Dorthe Nors giver en stemme til midaldrende enlige kvinder, der kæmper sig videre fra svigt og latent ensomhed.
Hjerteskærende i helingsprocessen, især i den første novelle Dage, hvor man næsten kan mærke hovedpersonens mismod og overlevelseskamp efter at være forladt nytårsdag. Novellen er skrevet i punkter, som om hun linje for linje kæmper sig igennem de daglige gøremål, der indbefatter løbetur, basale indkøb og masser af ture til kirkegården. Hun går igennem København, mens vinter forhåbentlig ender med at blive til forår igen. Én dag ad gangen, et punkt og en fase ad gangen.

I den anden novelle, Minna mangler et øvelokale, er lyset forenden af tunnellen måske lidt større. Da kulturjournalisten Lars forlader hende – tilsyneladende til fordel for en succesfuld musikerrival – forsvinder også meget symbolsk muligheden for et øvelokale. Minna er lidt lost. Selv står hun bare uden noget, i skyggen af en storesøster med styr på det hele, som forsøger at blande sig og irettesætte hende. En pludselig flugt til Bornholm og sang på klipperne under åben himmel sætter måske gang i noget nyt og bedre.

Det var så den vinter får fire en halv ud af seks stjerner herfra. Kan købes på Saxo.com her.

stjerne sortstjerne sortstjerne sortstjerne sortstjerne halv

Indlægget indeholder affiliate links

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.