Hvem er det, der gør DIG forkert?

Endnu et modul på min 4-årige uddannelse til gestaltterapeut er gennemført, og denne gang tager jeg – blandt andet – læresætningen med mig, at “den eneste, der kan gøre dig forkert, er dig”.

Sidste gang, jeg var på modul, kørte sætningen “tiden er din” i mit hoved. Ja, tiden tilhører dig og mig, og den er dyrebar.
Det tænker jeg tit på i min proces med at nå længere ind i min egen kerne, mine behov og værdier og personlige valg og prioriteter. Tiden er MIN!!!!

I denne weekend var vi omkring mange vigtige ting, og et tema omkring at føle sig forkert blev ved med at komme op til overfladen.

Følelsen af at være forkert

Jeg tror, langt de fleste af os – i større eller mindre grad – kender til følelsen af at være forkert. At gøre, sige, se ud, optræde, bare være forkert.
Der bliver måske sagt eller gjort noget – eller der er noget usagt – der får os til at føle, at vi er ikke er gode nok eller gal på den.

Hvem er det, der til syvende og sidst siger, at du er forkert? Det er dig selv.

 

Den eneste, der til syvende og sidst kan få dig til at føle dig forkert, er dig! Til gengæld er den eneste, der kan få dig til at føle dig OK, også dig….

 

Det er os selv, der beslutter, hvad vi tager til os, hvad vi sluger som en sandhed – og hvad vi vil stille op til.
At en anden er uenig eller ligefrem ubehagelig behøver ikke at betyde, at du er forkert.

At være forkert er en følelse, som hører hjemme hos os selv. Fordi vi accepterer, det vi hører og ser – måske endda opfinder (projicerer) det selv. Alt, hvad vi hører, kommer fra os – alt, hvad vi føler, kommer fra os!

Du har et valg

Een ting er ord, et andet er en proces, hvor man dybt og inderligt virkelig forstår, at følelserne skabes af os selv. Det er noget af dét, som terapi kan!
At få trævlet op, hvornår og hvordan du føler sig usikker eller bange for ikke at være god nok.

Det kan være alt fra “sandheder”, der hænger fast fra barndommen til sammenligninger med andre på fx de sociale medier. Eller situationer, hvor man er bange for at træde ved siden af eller vise sit inderste. Hvor andres ord eller signaler opfattes og lander på en dum måde.

Husk, at andres ord og meninger kommer fra dem! De er deres og du har ret til at tage, hvad du kan bruge  – og smide resten væk.

Du har et valg. Tag det, du kan bruge, og lad resten blive ovre hos de andre. Det kan godt være, at nogen prøver at ramme dig og føler, at de vokser ved at gøre dig lille, dum og forkert – men det er dig, der til syvende og sidst afgør, hvordan du vil føle dig!

Det skal opleves og læres!

Sådan en erkendelse, som jeg deler med dig her, er ikke noget, der bare trænger dybt ind ved at læse ordene. Måske kan det føre dig på sporet af noget godt og en forståelse af at tage magten over dine egne følelser og opfattelser om dig selv.

Min egen oplevelse, som min uddannelse – og dermed egenterapi – skrider frem, er, at den oplevelsesorienterede læring manifesterer sig mere og mere. Det kommer ikke alene ved at læse en bog (eller en blog).
Hvis jeg kan viderebringe bare en lille smule, eller bringe dig på sporet af, hvad det kan give at arbejde med sig selv i psykoterapien, er jeg glad.

At blive opmærksom er det første skridt. Hvornår føler du dig forkert? Hvad er det for oplevelser og mønstre, der er i spil?

Ved at arbejde med det, får du styrke og viden til at tage ansvaret tilbage til dig selv. For alt, hvad du hører, alt hvad du ser, og alt hvad du føler – kommer fra dig ♥

3 kommentarer
 1. Tina
  Tina siger:

  Du har så ret i det du skriver, vi er nemlig Herre i vor eget liv og skal selv tage ansvar for at gøre det til et godt liv 🙂
  Dejligt du nyder din uddannelse og får en masse brugbart med dig.
  Held og lykke videre frem 🙂

  Svar
 2. Grethe Arani
  Grethe Arani siger:

  You know what, Jeanette?

  You are just amazing.
  Thank you so much for alle dine “kloge ord”

  Jeg læser alt hvad du skriver om – tak for alt hvad du skriver på din blog.

  Svar
 3. tina/mormormedstiletter
  tina/mormormedstiletter siger:

  Ja, sødeste Jeanette, den eneste der kan tage ansvaret for vores liv, er os selv!
  Det er virkelig godt, at du skriver det her indlæg, for rigtig mange kvinder ser bare så anderledes på sig selv, og gør ofte sig selv til ofre – ofre der ikke kan gøre for at manden, veninden, børnene gør dem kede af det, sure, kræver for meget af dem etc… – men helt ærligt, så er vi mennesker bare ofte for dårlige til at tage ansvaret for vores eget liv. Trist men sandt, så det er så godt, at du får lidt fokus på det.
  Tak for dig og din pragtfulde blog! 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.