JOMO – nyd dét, der er!

JOMO – the joy of missing out. Sluk telefonen og vær i nuet!

I dette blogindlæg vil jeg introducere dig til begreber som FOMO, JOMO og TMI, der dækker meget godt over, hvordan de sociale medier påvirker os. Til sidst vil jeg fortælle lidt om mit eget forhold til de sociale medier.

Vi mennesker har nok alle dage været – og vil altid være – optagede af, hvad andre gør, og hvad andre synes er “rigtigt”. Vi sammenligner os med andre og kan have en større eller mindre angst for ikke at slå til eller være gode eller rigtige nok. Med de sociale medier har vi fået mulighed for konstant at sammenligne os med andre.

Jomo betyder

Jomo – the joy of missing out

Med de sociale medier bliver vi påvirket mere end nogensinde, og mange af os vælger ind imellem nærmest bevidstløst at lade os bombardere af indtryk og billeder fra morgen til aften. Facebook, blogs som denne, og ikke mindst Instagram giver os inspiration og billeder. Inspiration til, hvordan vi kan indrette vores bolig, hvilken mad, vi kan lave, hvordan vi skal klæde os osv.

Inspiration er rigtigt godt, så længe det giver os en positiv følelse og gode, konstruktive ideer, viden og inputs – og det er jo også det, som jeg selv forsøge at give her på bloggen. Men samtidig skal vi passe på, at det ikke tager overhånd, så vi glemmer at holde fast i os selv. Vi behøver ikke alle at være ens, og vi skal huske at nyde øjeblikket og tingene, som de er.
Det er så vigtigt, at vi husker på, hvad der betyder noget for os, og hvilke værdier, vi egentlig vil leve efter, hvis vi kigger dybt i os selv, uden at forsøge at leve op til de succeskriterier og den status, som omverdenen stiller op for os.

Andres liv ser altid mere enkelt ud udefra!

Andres umiddelbart perfekte liv, skal ikke stå i vejen for vores egen lykke og evne til at nyde det, som vi har. Vi kommer aldrig til at kende kompleksiteten i andres liv, hvor vi kun ser overfladen. Og netop overfladen bliver hele tiden præsenteret for os på de sociale medier med et lille perfekt udsnit af morgenmaden, det lækre outfit, det perfekte hjørne i stuen – men det er altid mere kompleks end det. Så lad være med at tro, at andres liv er så perfekt. Tag den inspiration, du kan bruge – når du har lyst – men lad være med at tro, at alle andre har en liv uden problemer og “fejl”.

Er du bange for at gå glip af noget?

Hvis du konstant er bange for at gå glip af noget, og tror, at alle andre har det meget sjovere og federe end dig, så lider du måske af FOMO – the Fear of Missing Out. Måske tjekker du de sociale medier mange gange om dagen, fordi du tror, der foregår noget spændende, som du endelig ikke må gå glip af.
JOMO er mere alvorlig end som så, og betragtes som en decideret lidelse skabt af de sociale medier, som tyder på at kunne udvikle sig til alvorlige tilstande som depression og social angst. Og måske har vi kun set toppen af isbjerget.

Modreaktionen til FOMO er JOMO!

The Joy of Missing Out er vigtigt at tænke over, hvis du bruger de sociale medier meget. Her tager man en pause – eller holder sig måske helt ude af de sociale medier – og koncentrerer sig om at agere på sine egne betingelser og nyde de små øjeblikke. Se dig omkring og nyd dét, der nu en gang er! Det er godt nok, som det er! Du er unik, og du behøver ikke gøre, være og se ud som alle andre. Nyd øjeblikket og lad være med at tænke over, om du går glip af noget på de sociale medier – det gør du helt sikkert ikke alligevel!

JOMO er at være tilstede i nuet!

Jeg siger bestemt ikke, at man skal droppe de sociale medier. De er på mange måder berigende, men alt kan misbruges – og misbrug forhindrer os som regel i at leve det liv, vi ønsker os inderst inde. De må ikke fylde for meget, og de må frem for alt ikke få os til at glemme vores egne værdier. Man taler om et nyt begreb TMI, Too many Images, som vi snart kommer til at se en modreaktion på. Vi er simpelthen udsat – eller vi udsætter os selv – for alt for mange billeder, og som en modtrend kommer vi til at søge tilbage til fordybelsen og det skrevne ord.

Jeg er vild med JOMO – jeg nyder at sætte min telefon på lydløs og jeg er ikke bange for at gå glip af noget på Instragram eller andre steder. Jeg følger med, men ærligt talt, så har jeg en grænse for, hvor mange billeder, jeg orker at se. Det er en kæmpe frihed at tage fri for alle de indtryk, der er ved at overbelaste vores hjerner, og i stedet være tilstede i nuet.
Selvfølgelig er vores smartphone og de sociale medier kommet for at blive og være en vigtig del af de flestes liv, og de skal også have lov at være der med alt det positive, de giver. Jeg synes bare, at vi skal tænke os om og bruge alle indtrykkene med omtanke, fremfor bare bevidstløst at lade os rive med og måske endda ind imellem lade dem gøre os stressede eller kede af det – og forhindre os i at leve her og nu på vores egne betingelser.

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.