Kærlighedens 5 Sprog – hvilket et er dit?

Kærlighedens 5 Sprog af Gary Chapman udkom allerede i 1992, og du er sikkert stødt på begrebet om de forskellige kærlighedssprog før. Selvom, jeg altid har synes, det lød interessant, har jeg først nu fået læst bogen og sat mig helt ind i, hvad det går ud på.

Umiddelbart burde det være logisk, at kærligheden handler om at give og, med forfatterens ord, at fylde hinandens indre kærlighedsbeholder op, så forholdet kan blomstre. Problemet kan være, at dét, som vi selv foretrækker at give, og modtage, måske ikke er det samme som vores partner foretrækker. Måske har vi ikke en gang gjort os selv klart, hvad der gør os selv allermest glade og får os til at føle os elsket. Er det fysisk berøring, anerkendende ord, tid til hinanden, at modtage gaver eller at den anden gør os tjenester?

Taler I samme sprog?

For hvad nytter det for eksempel, hvis din mand igen og igen prøver at gøre dig lykkelig ved at give dig gaver eller lave mad til dig, hvis du i virkeligheden føler dig allermest elsket, når han giver dig en kærlig berøring eller lytter interesseret, når du taler?
Eller hvad nytter det, hvis du tror, at du viser din kærlighed til din mand ved at vaske hans tøj og giver ham kys og kram, hvis han først og fremmest føler sig elsket, når han får ros og anerkendende ord?

Hvad ligger der i de fem kærlighedssprog?

Her får du en kort introduktion til de fem kærlighedssprog. Måske kan du allerede her se, hvilket sprog du – og måske din partner – har som primære kærlighedssprog. Hvis ikke, er der hjælp at hente.

Som par har man ikke nødvendigvis samme kærlighedssprog. Den ene kan sagtens føle sig elsket af tjenester og den anden af anerkendende ord. Eller af fysisk berøring, nærvær og kvalitetstid eller af at få gaver. De fleste vil have ét, i nogle tilfælde to, specifikt sprog, der betyder allermest, hvis de skal føle sig elsket.

1. Anerkendende ord – hvis du har anerkendende ord som primært kærlighedssprog, så rammer både negative og positive kommentarer dit hjerte dybt. Så her handler det for partneren både om at skrue op for de positive og ned for de negative bemærkninger. Ord betyder generelt meget for dig. Et sødt kort eller et brev kan gøre dig lykkelig, og det samme kan verbal ros og anerkendelse. Komplimenter – også når familien eller andre er til stede – får dig virkelig til at føle dig elsket.

2. Tid til hinanden – kunne også hedde nærvær overfor hinanden. Det handler nemlig både om tid og nærvær, om kvalitetstid. Om at tale sammen og foretage sig ting sammen, og ind i mellem at deltage i aktiviteter for den andens skyld. Både om at prioritere at være sammen, men også om måden, vi er det på, hvor vi giver hinanden vores udelte opmærksomhed og taler og lytter til hinanden med interesse. Uden at glo ind i hver sin skærm eller på tv’et.

3. At modtage gaver – du føler dig elsket, når din partner kommer med en spontan gave eller har lagt sig i selen og overrasket dig med den helt rigtige fødseldagsgave. Også selvom han måske har søgt hjælp til at finde det hele rigtige. En stor gave kan også være at deltage eller vise interesse for noget, som partneren sætter pris på. Gaverne behøver ikke at være af stor værdi, for det er lige så meget omtanken, der ligger i den gestus, det er af imødekomme den andens ønsker og behov. En buket fra skoven eller en bog, du har talt om, kan for dig, der taler dette kærlighedssprog sige langt mere end ord.

4. Tjenester – hvis dit primære kærlighedssprog er at modtage tjenester, så vil du føle dig elsket, når din partner lytter til dine små ønsker i dagligdagen. Også selvom, de måske en gang imellem er kommet ud mellem sidebenene som brok, vil din partner kunne vise dig stor kærlighed ved at huske og imødekomme, det du går og ønsker dig, at han skal give en hjælpende hånd med. En enkelt lille bitte ting hver dag ville betyde en verden til forskel for dig og få dig til at svæve på en lyserød sky.

5. Fysisk berøring – er den mest håndgribelige og synlige måde at vise kærlighed på, også overfor omverdenen.
Hvis fysisk berøring er dit primære kærlighedssprog, så betyder et knus eller et kærtegn mere end tusind ord. Du bliver lykkelig og føler dig elsket, når du mand tager din hånd eller spontant stryger dig over armen, når han passerer dig. Du elsker at sidde tæt sammen i sofaen, og du føler dig glad og lykkelig, når din partner viser sin kærlighed ved at røre ved dig, også mens familien eller andre er til stede.

Prøv at overveje, hvilket kærlighedsprog, der er dit nr. 1, som får dig til føle dig elsket. Og så skal vi selvfølgelig huske, at kærlighed ikke stiller krav, men udelukkende kan fremsætte ønsker.

Vi kan godt lære hinandens kærlighedssprog!

Der er ingen af tingene, som behøver at være store og uoverskuelige. Et strøg over armen, når man passerer hinanden (også, når der er andre til stede), at prioritere at se en film sammen eller gå en tur, at gå ud med skrald eller vaske bilen, en buket blomster eller ros, for noget, man har gjort. For hver af os, vil der være én af tingene, som gør os allermest glade.

Hvis vi lærer at forstå og tale – og huske på – hinandens primære sprog, kan kærligheden blomstre. Og det må gerne forceres i en periode, især hvis forholdet trænger til lidt hjælp. Hvis du ved, at din partner bliver mest glad for tjenester, så prøv at lytte efter og gør en lille bitte ting hver dag. Har du svært ved at give komplimenter, så lyt og lær – skriv ned – så du kan øve dig.

Er man lidt økonomisk påholdende, mens partneren elsker at få gaver, så kan det læres at spendere lidt – eller bare vise gavmildhed i det små ved at huske på den anden i det daglige. Måske tænke på, hvad han eller hun har lyst til, købe et magasin med hjem, en blomst eller et stykke chokolade – eller foreslå en gratis aktivitet, som du ved, han eller hun elsker.

Uanset hvad, vil investeringen i tid, penge eller omtanke formentlig komme tifoldigt den anden vej! ♥

Hvilket kærlighedssprog er dit – og din partners?

Måske tænker du, at ALLE fem ting lyder dejlige, men hvis du skulle vælge imellem dem, så vil der helt sikkert være noget, der betyder mere for dig end andet. Og der vil være ÉT kærlighedssprog, der gør din partner ekstra lykkelig. I nogle tilfælde kan man have to kærlighedssprog, som er lige store.
Det betyder naturligvis heller ikke, at vi skal glemme at være opmærksomme på de andre fire områder – men sætte ekstra fokus på netop dét, som vores partner hungrer mest efter, og måske ikke hidtil har fået!

Hvis du tænker godt efter, så har du nok en fornemmelse af både dig eget og din (eventuelle) partners primære kærlighedssprog. Hvis ikke, er der hjælp at hente i bogen, hvor der er skemaer, så hhv. mænd og kvinder kan finde ud af, hvilket kærlighedssprog, der er deres. Der findes også et online, men det synes jeg ikke er lige så godt, og bogen, som er meget let og overskuelige at komme igennem, er i det hele taget god læsning, hvis du vil længere ind i emnet og forstå, hvordan du kan få det ind i praksis i dit liv. Hvem ved, måske kan det ændre dit forhold!

Kærlighedens 5 Sprog af Gary Chapman fås på Saxo.com(reklamelink)

  0 replies

  Skriv en kommentar

  Har du en kommentar?
  Så del den meget gerne!

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.