Klassisk hjemmelavet rødkål

Klassisk hjemmelavet rødkål

hjemmelavet-roedkaalHjemmelavet rødkål er ikke hverken tidskrævende eller svært, men tværtimod sjovt og hyggeligt at lave selv. Dels synes jeg altid, der er noget dejligt i at have lækre råvarer i hånden, og jeg kan stå og nyde mønstrene i kålen og blankheden, når det bliver varmet op i smørret. Madlavning kan jo være helt terapeutisk, hvis man mærker efter og nyder det undervejs.
Og endelig er der selve tilsmagningen, hvor man kan ramme helt sin egen personlige rødkål med præcis den sødme og syrlighed, der passer en.

roedkaal

Man kan selvfølgelig tilsætte alle mulige tørrede frugter til sin rødkål, men jeg foretrækker den efterhånden helt old school uden så meget andet end eddike og ribsgele. Jeg giver den lidt dybde med balsamicoeddike, men ellers er jeg inspireret af min farmors opskrift fra husholdningsskolen i 1933.

roedkaal-gammel-opskrift

I den gamle opskrift er der citronsaft, hvilket jeg ikke selv havde tænkt på, men som virkelig giver en god friskhed og ekstra syre til rødkålen. Til gengæld har jeg så fundet ud af, at lidt stødt nellike til sidst giver en dejlig smag.

Du skal bruge:

1 kg. udskåret rødkål
75 gram smør
½ dl ribsgele
½ dl vand
1 dl. lagereddike

½ dl rød balsamicoeddike

2-3 spsk ekstra ribsgelé
saft af ½ citron
salt, peber
2-3 spsk sukker
evt. 1/4 tsk stødt nellike

Jeg har brugt to små handy og lækre økologiske rødkål. Fjern de grimme yderste blade og skær stokken fri. Skær i ca. ½ cm. tykke skiver, som derefter igen skæres fra hver side, så det ender i nogle små stykker.
opskrift-roedkaal

*  Smelt smørret og svits kålen i det under omrøring, så det bliver fint blankt, men ikke bruner. Giv det derefter et par teskefulde salt og en god gang peber.

*  Tilsæt vand, ribsgelé og lagereddike og lad det simre ved svag varme i 1½ time.

*  Tilsæt ½ dl rød balsamicoeddike til den sidste halve times simring.

*  Smag til sidst til med sukker, salt, peber og ekstra ribsgelé efter behag – og prøv dig evt. forsigtigt frem med en lille smule stødt nellike. Det kan også være kanel eller stjerneanis.
Står du med fx and eller flæskesteg kan du også vælge at tilsætte lidt af fedtet til din rødkål.

Du kan sagtens lave rødkålen et par dage før, det bliver den bestemt ikke dårligere af. Og du kan også fryse den!

God fornøjelse ♥

opskrift-hjemmelavet-roedkaal

Kærlig hilsen Jeanette

2 replies
 1. Birgitte Bonde
  Birgitte Bonde says:

  Uhm..den lyder lækker og skal prøves til en julefrokost, jeg skal holde.
  Min rødkål til juleaften steger jeg i ovnen og kun denne ene dag, da jeg vil bevare glæden og den helt specielle duft som et minde om juleaften. Derfor prøver jeg meget gerne andre opskrifter til andre anledninger og næste gang vil jeg prøve din, det er nogle lækre ingredienser og gamle opskrifter har det med i sig selv at borge for god kvalitet 🙂 Og så elsker jeg, når jeg kan forberede i god tid 🙂

  Tak for god inspiration 🙂

  Kh, Birgitte

  Svar
  • Jeanette Hylleborg
   Jeanette Hylleborg says:

   Kære Birgitte,

   Det ville glæde mig virkelig meget, hvis du havde lyst til at afprøve min opskrift – og jeg vil meget gerne høre, hvad du synes. Det er jo HELT klassisk, og jeg kan godt forstå, at du holder fast i din egen traditionelle til jul.
   Visse ting skal man helst ikke ændre på 😉
   KH Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.