Kunsten at være kvinde

Kunsten at være kvinde

“Kunsten at være kvinde” af den engelske forfatter og journalist (og rockanmelder) Caitlin Moran sætter med humor, bramfrihed, og ikke mindst intelligens, fokus på den moderne kvinde, og hvad det vil kunne sige at være feminist i dag. Takket været de “vrede feminister”, har vi jo opnået stemmeret, p-piller, fri abort og ligestilling – men nu skal feminismen genskabes og tilbage i popkulturen. Ifølge forfatteren i en mere høflig form, som handler om gensidig respekt mellem kønnene. Og så mener hun i øvrigt, at mænd kan være lige så gode feminister som kvinder.

Kunsten at være kvinde

Om bogen ligefrem, som Politiken mener, “vil definere feminisme for denne generation af kvinder”, vil jeg nok sætte spørgsmålstegn ved. Dertil er den måske for overfladisk og en lidt for rodet gang standup. Bogen udstiller, hvor relativt små ting, der er at kæmpe om i dag i vores del af verden. Men pointen er på den anden side, at det netop er de små ting i hverdagen, der kan ødelægge sjælefreden for især yngre kvinder.

Jeg tror nærmere, at bogen vil blive et vigtigt skridt på vejen til, at vi ikke luller os i søvn af alt det, vi som kvinder allerede har opnået. Og den kan ikke undgå at sætte nogle tanker i gang. Om alt for små trusser og snærende bh’er, høje hæle og hårfjerninger. Om hvorfor kvinder ikke må ældes på samme måde som mænd og underlægger sig plastikkirurgi, så alle ender med præcist det samme ansigt. Om ekstremt dyre tasker virkelig er vigtigere end pensionsopsparingen. Om den store forherligelse af moderskabet og uligheden i fordelingen af arbejdet i hjemme, og hvorfor der ses skævt til kvinder, der vælger abort eller fravælger børn i det hele taget.

Caitlin Moran tager udgangspunkt i sit eget liv startende som 13-årig – overvægtig, kikset, uvidende og oveni købet ud af en søskendeflok på 8 i en kaotisk og fattig familie, hvor der ikke er meget plads til den enkelte. Det hele er fortalt med stor indsigt og intelligens og med en selvironi, der er Bridget Jones værdig.

Bogen koster 155 kr. hos Saxo.com

 

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.