The Big Short

The Big Short

 

Jeg får gået en del i biografen for tiden, hvilket du måske har bemærket. Det er jo Oscar-tider og det bugner med fede film.
Filmen The Big Short havde jeg dog ikke lige haft inde på lystavlen, før min bror foreslog den – og det er jeg i den grad glad for, at han gjorde! Det er en SUPER god film, cool, interessant, ekstremt velspillet og ovenikøbet sjov, selvom emnet er noget så dystert som finanskrisen! Instruktøren Adam McKay er kendt for sine komedier, og vi fik virkelig også grinet under The Big Short.

Skuespillerne behøver vi nok ikke kommer nærmere ind på – det er bare klassespil hele vejen igennem. Egentlig vil jeg ikke sige så meget, andet end gå ind og se den!

Bag humoren er den tankevækkende forklaring på, hvad der skete, og hvordan det kunne gå så galt, at hele det amerikanske boligmarked og verdensøkonomien kunne kollapse. Hvordan grådigheden og dumheden tog over og overophedede økonomien på bekostning af de svageste i samfundet. Dem, der endte med gæld i huse, der var alt for dyre, og dem, som i sidste ende mistede deres jobs, da det hele brød sammen. Og så på den anden side alle dem, der scorede kassen på fede bonusser og allerede er godt igang igen.

Historien er fortalt gennem de få mennesker, der kunne – og ville – se, hvor det hele var på vej hen. Det excentriske talgeni Michael Burry er den første, der kan se signalerne og gennem sin hedgefond begynder at spekulere imod de usikre lån, imod den amerikanske økonomi. Han går ind og shorter lånene, hvilket vil sige, at man indgår en kontrakt, hvor man tjener penge hvis deres kurs falder (alle de økonomiske begreber forklares undervejs i filmen på ret pædagogisk vis). Alle griner af ham, hans investorer i fonden er ved at sagsøge ham, men han holder stædigt fast i sin teori om, at det ikke holder i længden og at folk i stor stil vil begynde at misligholde deres lån.

Andre følger efterhånden med og shorter de usikre boliglån, bl.a. den evigt retfærdighedssøgende og vrede Mark Baum og et par unge garagespekulanter. Hvordan det går, ved vi alle sammen, men her får man en exceptionelt god og exceptionelt sjov og underholdende forståelse for, hvordan det hele egentlig hænger sammen.

The Big Short er nomineret til fem Oscars. Herfra skal den have fem stjerner ud af seks!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.