Træt af trends!

Træt af trends

Det her er et indlæg om trendtræthed, som jeg længe har haft på tegnebrættet. Det har ligget og ulmet, og nu er der begyndt at brede sig en lignende reflektion – forstærket af Coronakrisen – der passer meget godt på de overvejelser, jeg går og gør mig om mode og trends. Jeg er nemlig gået en smule kold på det! Lad os i stedet tale om stil, kvalitet, holdbarhed, bæredygtighed og personlighed!

Citronen er presset for meget

Jeg mener stadig, at vi selvfølgelig skal følge med tiden og i de ting, der rører sig. Så gammel er jeg heller ikke 😉 Jeg synes, det er spændende og interessant, hvad der sker af nyt, og det er bestemt ikke, fordi jeg ikke har medfølelse overfor de mange mindre modedesignere og butikker, der lige nu står i en rigtig svær situation. Fordi lagrene bugner og forbruget er gået ned – og fordi det i den grad er sæsonvarer, de ligger inde med. Ikke meget bedre end rådne tomater, sådan som markedet er blevet skruet sammen, med nye kollektioner mange gange om året.

Men måske har modeindustrien, anført at de store high street spillere, efterhånden presset citronen så meget, at nogle desværre begynder at grave deres egen grav. Det er blevet så omskifteligt, at vi opgiver at følge med – vi bliver trætte af trends og diktater om, hvordan vi skal se ud i denne sæson – og i stedet kan reagere ved at finde ind til kernen af os selv.

Jo, jeg hoppede bestemt også på den i en periode, men nu har jeg gennemskuet det og vil tilbage til basis. Til dét, jeg har brug for, dét der virkelig klæder og tiltaler mig, det klassiske, som bare holder i hundrede år. Tøj og ting, jeg kan relatere til, vokse sammen med og holde af for alvor. Af en kvalitet, der er holdbar og lækker fra start til slut.

Det skæve er godt!

Der er blevet talt om det i nogle år: heldigvis er der en tendens til at personlighed er meget mere interessant end stereotyper med en bestemt størrelse, alder eller look. Det baner vejen for, at vi alle sammen kan slippe den grundlæggende angst for at skille os ud fra flokken og turde være os selv.

Det er SLET ikke fordi, jeg mener, at man skal ikke følge med tiden eller plukke af det nye, der kommer  – men vi skal gøre det med åbne øjne, selektivt og udfra vores egen oprigtige smag. Fremfor mere eller mindre tvangspræget at føle os presset til at følge med en modeindustri, der kører hurtigere og hurtigere og hurtigere!

Vi skal holde fast i os selv, turde være os selv og dyrke vores egen personlighed og smag. Dyrke mådehold og passe på miljøet oveni. Købe bedre og mindre, købe holdbart og rigtigt. Og skide på, undskyld mit franske, om det er so last year eller lidt skævt. Jo skævere, jo bedre – kvalitet er godt, personlighed er godt. Der er ingen grund til, at vi går og ligner hinanden alle sammen. Slet ikke os, der er gamle nok til at have dannet vores egen smag og personlighed! ♥

Personlig stil

 

 

Jeg tror, det er en tendens, der breder sig – og Coronakrisen har nok sat yderligere skub på den – at vi ikke skal hoppe på hvad som helst i bevidstløst forbrug af miljøbelastende junk, der holder en halv sæson. Det handler selvfølgelig også om, at det kommer med alderen, at vi finder vores egen stil, og finder ud af, hvad der er pænest til os. For mit eget vedkommende er jeg meget bevidst om de snit og silhuetter, der passer mig, men alligevel er jeg de senere år nogle gange røget på nogle ting, der var helt forkerte – bare fordi, jeg troede, jeg skulle være “smart”. Nixenbixen, jeg gør det ikke mere. Jeg har sagt stop, jeg er ligeglad med, om jeg er smart – jeg vil hellere være pæn og være MIG ♥

Faktisk har tendensen allerede været i gang et stykke tid, og jeg hørte fra den sidste modemesse, at de “modne” danske brands, med mere klassiske holdbare designs, løb med en stor del af opmærksomheden. Det er ikke fordi, jeg skal lyde gammel eller reaktionær, men det glæder mig at høre, at de gedigne designere, der hylder kvalitet og mere sæsonubetingede styles, får den opbakning, de fortjener.

 

Naja Lauf tøj

Naja Lauf, der har klædt mig på til mine billeder her på bloggen, er blandt de danske designere, der laver lækkert og smart tøj, der holder i flere år.

 

Ikke anti-forbrug, men anti-junk!

Mit budskab er egentlig ikke et anti-forbrugsbudskab, men snarere et anti-junk budskab. Et budskab om at købe mindre, men bedre.
Og et budskab om at være modige og sige fra i forhold til trends.

Særligt mikrotendenser, der kommer og går, og får os til at bruge penge på noget, der kun er sjovt i fem minutter. Så undskylder vi os måske med at sælge det på nettet eller på loppemarked. Fair nok, men det allerbedste ville så være at købe brugt tøj. Eller, som jeg gør med mine veninder ind imellem: vi bytter eller giver tøjet væk! Lader tøjet cirkulere, hvis vi ikke bruger det. For der bliver produceret ALT for meget tøj i verden, og det forurener helt vildt. (Tøj og tekstiler udgør den fjerdestørste miljøbelastning i Europa).

Det er så trist med alt det, vi køber, som ryger ud efter et par måneder. Ting, som ender med af være dyre, når man tager i betragtning, hvor få gange, de bliver brugt. Og som vi har købt, fordi vi var forført at denne måneds trend, men som i virkeligheden slet ikke var os.

Jeg tror, at vi er mange, der kommer til at stoppe op og kigger på kvalitet, slow fashion og langtidsholdbart forbrug. Hellere lidt, men godt – noget, der holder i både design og materiale, og så er fedt også om 5 eller 10 år.
Noget, som er lige dig, og som du måske har sparet op til for at få det helt rigtige fremfor eet eller andet ligegyldigt bras.
I virkeligheden kan vi bare lige overveje endnu et berømt Chanel citat:

Mode forgår stil består

Vi vil bare så gerne føle os “rigtige”

I alt det udbud af varer, og al de inspiration, vi hele tiden præsenteres for, mener jeg, at tiden er kommet – hvis du ikke er der allerede – til stoppe op og holde fast i os selv. I vores personlighed, vores egen smag og stil. For den er nemlig super fin, som den er!
Det behøver ikke være nyt, eller nyeste mode. Chanel har jo forlængst slået fast, at mode forgår, mens stil består.

Det er helt ok at have sit eget udtryk, det er ok – mere end ok faktisk – at gå i gammelt eller brugt tøj, fordi vi kan lide det. Det er fedt at have fundet sin stil – som sagtens kan krydres med noget nyt. Nyt er også godt, så længe vi køber det, fordi vi er oprigtigt vilde med det. Men lad os da – også for miljøet skyld – vælge noget kvalitet, der kan holde i længere tid.

Vi har alle brug for at spejle os og finde inspiration. Jeg tilbyder mig selv i en vis udstrækning som sådan et spejl her på Qland. Men som voksen blogger er mit budskab først og fremmest, at vi skal sprænge rammerne, turde være os selv og forstå, at vi alle er gode nok præcis, som vi er. Jeg viser også nye ting og sager – jeg kan også sagtens finde på at beskrive noget som trendy. Men jeg forsøger på alle måder at repræsentere kvalitet og holdbarhed her på bloggen. Og lad os for pokker være enige om, at vi selv plukker det ud, vi kan bruge – og ikke skal være slaver af flygtige modestømninger. Det er vi blevet for gamle tid – og tiden er efter min bedste overbevisning også ved at løbe fra det.

9 kommentarer
 1. Jonna
  Jonna siger:

  Det er et indlæg som jeg syntes er godt skrevet, og måske får alt det vi har været og stadig er i gemmen os til at tænke mere over. Hvad der betyder noget i vores liv, selv om vi jo nok alle holder af smukke ting og tøj, ja så opdager vi der er så meget andet der er vigtige for os. Det er da også vildt alt det tøj vi har brugt engang og så endte det i skabet. Syntes du har ret det er blevet for meget
  Kærlig hilsen Jonna

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Jonna,
   Tusind tak for din kommentar. Det er dejligt, at vi er så mange, der stopper og over tænker over, at det hele er blevet lidt for meget brug-og-smid-væk. Og ja, du har ret, der er så mange andre dejlige værdier i livet.
   Kærlige hilsner
   Jeanette

   Svar
 2. Bettina Hjort
  Bettina Hjort siger:

  Hvor har du ret i det du skriver, denne coronakrise har sat mange tanket igang, ikke mindst om hvad der er vigtigt i ens liv.
  Jeg har i rigtig mange år købt brugt, de fleste, af mine møbler er fra dba, meget af mit tøj er købt brugt, og jeg synes det er en sjov måde at shoppe på, “jagten” er sjov for mig, samtidig er det miljøvenligt og godt for min pengepung, og hvis man har en rød tråd i både boligindretning samt tøjstil, så går det som en leg. 👍🏼😍🇩🇰
  Tak for god inspiration😊

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Du har helt ret – og jeg kender dig jo og ved, at du kører din flotte stil hele vejen igennem og altid ser godt og elegant ud!
   Det er så fint og fornuftigt og meget inspirerende.
   Tusind tak, fordi du skrev ❤
   KH Jeanette

   Svar
 3. Janet
  Janet siger:

  Det er en af fordelene ved at blive ældre, man bekymrer sig meget lidt om trends -og følger blot sin egen trendyness. Jeg har flere par år mere på bagen end dig, så min garderobe har i årevis bestået af klassisk og overvejende klimabetænksomt tekstil. Det går der faktisk lidt sport i at finde.
  Og som Coco også sagde:
  “Elegance does not consist in putting on a new dress”.

  Hej fra Janet/Livsmoden

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Janet,
   Du har helt ret i, at der er et alderselement i det! Men jeg tror også, at der ligger noget i tidsånden med fast fashion, som også jeg alligevel var begyndt at ryge lidt på. Og det er ærgerligt, når jeg ellers har og altid har haft min egen stil og bevidsthed om, hvad jeg kan lide og hvad der klæder mig.
   Så der er både noget i alderen og i de nye tider, der kalder på at vende tilbage til sig selv og det langstidsholdbare forbrug. Og i alt fald synes jeg, at vi skal føle, at vi er OK, selvom vi ikke lige ryger på den sidste mode.

   Ja, der er SÅ mange fede citater fra Coco Chanel, som bare holder. Simplicity is the key of elegance 🤍🤍🤍

   KH Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.