Uge 20 – Fokus og Favoritter

Endnu en uge, hvor min “situation” har været i fokus – og endnu et meget personligt søndagsindlæg. Sådan er mit liv lige nu, og jeg har valgt at dele det sure med det søde. Både for at opfordre til at passe på brysterne, og passe sin mammografi, men også for at vise, at netop små screenings-detekterede forekomster kan være meget mere overkommelige at behandle fremfor senere  fremskreden sygdom. Desværre kan det sidste ikke altid undgås, da der findes sjældnere aggressive former, der vokser meget hurtigt. Så mærker du en knude, så lad være med at gå at se tiden an, fordi du er bange for resultatet eller ikke lige “har tid”!

Det startede med den regelmæssige mammografiscreening i februar, og endte med en række kliniske undersøgelser – og to operationer – og et mikroskopisk fund, der gjorde, at jeg gik fra celleforandringer til et – gudskelov lille og tidligt – stadie af brystkræft for nu at sige det, som det er. Ikke, at det gør den store forskel rent behandlingsmæssigt, for forstadier behandles som tidlige stadier af invasivt kræft alligevel.

Det sker for rigtigt mange kvinder, og 10-11% af os ender desværre i en behandlingskrævende situation.

Operationen gik godt!

I denne uge skulle jeg til opfølgning på min operation og heldigvis var anden operation vellykket med fine sygdomsfrie rander på mindst 5 mm hele vejen rundt – og resultatet nydeligt (som de udtrykker det). Det er som om, at det kosmetiske glider i baggrunden, men alligevel glæder jeg mig da over, at jeg også her er sluppet billigt.

Jeg kunne vælge at gå fuldstændig i koma over, at det her er sket – og det gør jeg da også stadig kortvarigt ind imellem – men jeg vælger altså i stedet at forsøge at sætte alle kræfter ind på at fokusere på alle de her punkter, hvor jeg kan ånde lettet op, når det nu åbenbart skulle være: lille tumorstørrelse, østrogenfølsomt, sygdomsfrie rander, ingen grund til rømning af alle mine lymfeknuder (kun 2 stk. til undersøgelse) – og endeligt, at jeg er forbi overgangsalderen, postmenopausal, hvilket har stor betydning for den efterfølgende risiko og forebyggende behandling for tilbagefald.

Hvordan ser jeg  ud efter to brystbevarende operationer?

Måske tænker du på, hvordan pokker man mon kan se ud efter to brystbevarende operationer, så bider jeg nu hovedet af al skam, og overskrider mine normale grænser, og viser dig det.
Vi har så mange forestillinger og så meget angst omkring sygdom, men det behøver altså ikke være så væmmeligt og skræmmende. Jeg ved godt, at jeg er super heldig, men de fleste ramte kvinder (75%) får altså brystbevarende operationer, og i mindre tilfælde som mit, kan det gøres uden de store forandringer ved hjælp af teknikker fra plastikkirurgien, hvor man flytter rundt på det tilbageværende væv.


Teoretisk set helbredt, men hvad så nu?

Lige nu er jeg i princippet helbredt og lige så rask, som jeg hele tiden har følt mig. Lidt psykisk medtaget, men det skal jeg nok få vendt til noget godt. Der er dog ingen, der kan vide, om der er efterladt en lille celle eet eller andet sted, som måske en dag potentielt vil lave noget ny ravage. Jeg tror det ikke selv! Jeg har en ret veludviklet intuition, som har vist sig gennem forløbet ved, at jeg ikke har følt mig sikker ved de forskellige udredninger. Jeg havde til gengæld en følelse af, at mine bryster ville blive bevaret pæne efter operationerne, og at der ikke ville være grund til at fjerne lymfer. Det fik jeg ret i. Og lige nu kan jeg ikke forestille mig andet, end at det her er overstået. Det er vigtigt at tro og tænke optimistisk, når man kan.

Men een ting er min tro og min intuition. Noget andet er, om jeg tør gamble og sætte alt ind på, at jeg har ret. I næste uge vil jeg få præsenteret de behandlingsmæssige muligheder, som i mit tilfælde kan nedsætte risikoen. Det vil sige stråler på det opererede område for at slå evt. tilbageblevne celler ihjel. Og det vil sige medicin, der nedsætter østrogenet i kroppen.
Jeg ved endnu ikke, hvad jeg vil takke ja til, men især strålerne – som ikke er så slemme, som de lyder, og kun varer nogle få uger – giver altså en væsentlig effekt. Medicinen er derimod en mindre væsentlig faktor, men det hele kommer helt an på, hvilke statistikker, der kommer på bordet, og om jeg kan se flere fordele end ulemper.

Vi har alle en risiko

Sorry to say, men generelt har vi jo alle en risiko for at blive ramt af sygdom – 10-11% for at få brystkræft – og kan kommer ud for så meget. Forhåbentlig er det ikke noget, du går og tænker på det i det daglige. For angst æder sjæle op, og skulle man gå og tænke på det, ville livet jo ikke være værd at leve.  Jeg tror desuden meget på positiv tænkning, og på, at vi tiltrækker meget af det, som vi går og tænker på og forestiller os.

Lige meget, om jeg vælger den ene eller den anden behandling, eller begge, så kan jeg lige så godt indstille mig på fra nu af, at jeg kommer til at leve med en eller anden risiko for tilbagefald, men chancen er er altså langt større for, at det IKKE sker. Men det er ikke noget, der skal have lov at fylde, og skulle der mod forventning komme et tilbagefald kan det jo også behandles, selvom det bestemt ikke er noget, man ønsker.

Der former sig en form for strategi for mig, og jeg er allerede startet på kosten. Jeg har tabt 2 kilo pga. den nye kost, og et lavt BMI er faktisk – sammen med motion – en betydende forebyggende faktor, særligt i mit østrogenfølsomme tilfælde.
Overordnet vil jeg:
* spise forebyggende kost
* tage relevante vitaminer og kosttilskud
* løbe
* dyrke yoga og qi gong – og måske vægttræning
* dyrke mindfulness og positiv tænkning i det daglige
* gøre ting, jeg har lyst til og undgå stress
* sige ja til forebyggende behandlinger, hvis de giver mening.


Nyd det og lev livet!

Det kan være svært, når man går igennem et forløb som mit, og man er igennem hele repertoiret af chok, angst, vrede og modstand på det hele. Men, når det hele begynder at lægge sig, og man får overblik over situationen, er det værd at huske, at der er meget at være taknemmelig over. I mit tilfælde er der i alt fald, fordi jeg ikke er livstruet og potentielt helbredt allerede nu.
Det er selvfølgelig svært, og angsten kan tage over – også den irrationelle – men det bliver bedre dag for dag og uge for uge, og inden for kort tid er jeg helt ude af systemet. Så kommer der kontroller, men som tiden går, og de forhåbentlig er fine, så vil også den angst forsvinde.

I mellemtiden er det vigtigt at nyde det og leve livet! Det bliver man bedre til, når man oplever det, som jeg gør. Man bliver bevidst om ALT det smukke, der er omkring een.
Så jeg vil slutte med et billede af dagens cykeltur i Dyrehaven på en smuk sommerdag med Eremitageslottet og dyrene i baggrunden, Sten bag kameraet og Viola i cykelkurven.

Tak, fordi du havde lyst til at læse med. Nyd den nye uge og tænk på alt det gode, du har i livet ♥

2 replies
 1. Tina
  Tina siger:

  God formiddag kære Jeanette 🙂
  Godt du deler 🙂
  Jeg forstår hele dit tankesystem omkring forløbet og situationen.
  Det er vigtigt med gode oplevelser, for livet varer ikke evigt og heldigvis ved vi aldrig helt hvornår dagen kommer!
  Her har vi indført mindst en god oplevelse om måneden såsom i teater og ud at spise gourmet eller på wellness ophold mv.
  Hvis du vil læse lidt godt for sjælen kan jeg anbefale denne bog:
  “Kroppens intelligens” – Få intuitiv indsigt i de underliggende årsager til sygdom, og lær at helbrede dig selv og andre. Af Sherrie Dillard.
  Blog knus og alt det bedste din vej 🙂

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Tina,
   Tak for din hilsen og anbefaling af den spændende bog. Jeg tror selv meget på intuition, tanker, taknemmeligheder, ønsker og visualisering, så den lyder rigtigt spændende.
   Det er dejligt, at du kan sætte dig ind i min måde at tænke på, og jeg håber også, at mine deling af det kan komme andre til gode på den ene eller den anden måde.
   Mange positive tanker til dig
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.