At blive den du er!

Jeg er nu godt i gang med mit andet år på psykoterapeutstudiet på Nordisk Gestalt Institut. Og sikke en rejse, jeg har begivet mig ud på. Faktisk kan jeg næsten ikke udholde tanken om, hvis jeg ikke var startet. Set derfra, hvor jeg er nu, føles det noget nær en katastrofe.
Gestaltterapi handler ikke om forandring som målet i sig selv – det handler om at skabe klarhed. Målet er opmærksomhed og midlet er opmærksomhed! Det kan lyde kryptisk, og det er ikke så underligt, for fremgangsmåden er “først opleve, så forstå”!


Jeg er, som du sikkert ved, under uddannelse til gestaltterapeut og mærker nu for alvor forandringerne ske i mig selv her, hvor jeg er godt i gang med andet år. Her på bloggen bruger jeg min egen proces til at forklare gestaltterapien i takt med, at jeg både oplever den på egen krop, erfarer, læser og lærer.

At opbygge selvstøtte

Kort sagt, så står jeg lige nu langt stærkere i mig selv end tidligere. Jeg mærker mig selv og mine behov bedre, og så er jeg ikke længere så bange for andres meninger og domme og for at begå fejl. Kort sagt, er jeg godt i gang med at opbygge min egen selvstøtte.

Det handler ikke om, at jeg skal blive en anden – men at lagene efterhånden bliver skrællet af ind til den terapeut, jeg har haft i mig fra starten og som findes indeni de fleste mennesker.

“”Støtte i sig” betyder, at man kender sig selv dybere, har en større oplevelse af sig selv, er mere til stede her og nu og er mere personlig i det, man gør og siger. Personens oplevelse af sig selv er klarere. Derved er personens robusthed vokset, så han/hun ikke mister fodfæstet. Det vil sige, at man ikke bliver overvældet af stærke følelser, angst, sorg, vrede, som man møder ved at gå tættere på det farlige. Man har ved hjælp af opmærksomhed fået en mere holdbar selvoplevelse.” Jørgen Groth (I bogen Drømmearbejde)

 

Der er ikke noget rigtigt eller forkert!

Gestaltterapien er nærmest en livsfilosofi, som taler til den enkeltes egne ressourcer og tilbyder støtte til at opnå større klarhed og opmærksomhed, autenticitet, ansvar og valgfrihed i livet. Og den tager udgangspunkt i, hvad der foregår lige nu og her. (Sagt med mere faglige termer er det en eksistentialistisk, fænomenologisk psykoterapi, der i øvrigt også har fokus på det hele menneske og dermed har som udgangspunkt, at krop og sind hænger sammen. Men det kan vi vende tilbage til en anden dag.).

“We are not in the business of change, we are in the business of choice”, Bob Resnick 


Gestaltterapien – som, i mine øjne, er en fantastisk, effektiv og respektfuld psykoterapeutisk retning – har ikke som mål at ændre mennesker, analysere eller vurdere dem eller komme med gode råd om, hvad de skal gøre eller hvad der er “rigtigt” eller “forkert”. I gestaltterapien kan du være tryg med, at du ikke er forkert – eller rigtig for den sags skyld. Det handler alt sammen om evnen til at være med det, der er.

At blive den, du er!

Jeg forstår godt, hvis det her lyder abstrakt. Og det SKAL først og fremmest opleves. Først opleve – så forstå!

Som eventuel klient hos en gestaltterapeut vil du ikke behøve forholde dig til alt dette her, der ligger bagved.
En dygtig terapeut vil meget hurtigt kunne vise sig at være den solide, trygge og anerkendende mur at spille bold op af, så du nænsomt når ind til en større opmærksomhed på, hvad der egentligt foregår i dig og i samspillet med dine omgivelser. Hvad der undrer, hvad du har modstand på og hvad der ligger dig på sinde. Og den mur kan klare alle de hårde spark og flove skæverter, du måtte komme med. Nogle gange – på passende tidspunkter – vil bolden måske komme tilbage i en lidt overraskende vinkel, som kræver, at du lige skal bevæge dig lidt ud i hjørnerne.

 

Målet er aldrig at påpege rigtigt og forkert eller kaste skam og skyld over noget, men tværtimod give tryghed og mod til at se på og stå i dét, der er svært.
Så kan du blive den, du er! Dermed opnås den vækst, der gør os bedre til at leve vores liv.

 

I gestaltterapien kan du undersøge, hvad du mærker, tænker og føler inderst inde, når du får et rum, hvor du kan udfolde dig og udforske, hvad der sker bag alle parader og forsvarsmønstre, bag ubevidste, fortrængte og skjulte sider af dig selv. Bag tillærte overbevisninger og forestillinger, og bag alle de måder, du forhindrer både dig selv og din omverden i at være i kontakt med det, der er dit inderste jeg (de såkaldte “kontaktafbrydelser”, som jeg vil vende tilbage med).

 

Forandringens paradoks: “Mennesker forandrer sig, ikke når de forsøger at blive, hvad de ikke er, men først når de bliver, hvad de er” Arnold Beisser

 

At mærke sine behov er psykisk sundhed

For mig har det taget et års oplevelsesorienteret studie, intenst gruppearbejde og egenterapi at nå frem til den større selvstøtte, jeg føler, jeg har i dag.
Jeg har derudover parallelle processer kørende omkring tilegnelser af teori og terapeutiske værktøjer, så der er stadig nok at tage fat på. Det er et livsprojekt, jeg har kastet mig ud i.


Fritz Perls, der grundlagde gestaltterapien, definerer psykisk sundhed som at være i stand til at mærke og rangordne sine behov og gå efter dem inden for rammerne af det mulige og i et gensidigt tilfredsstillende forhold med omgivelserne. Det vil sige i en omsorgsfuld, autentisk kontakt, hvor man hverken trækker sig eller lader sig helt opsluge.
At kunne trække grænse mellem mit og dit. Altså blive på egen banehalvdel og forstå, hvad der hører til hos hvem –  og hvem, der har ansvar for hvad. Ikke en helt ukompliceret ting at nå frem til en dyb forståelse for – men en stor og værdifuld gave, når det begynder at trænge ind.Rejsen er langtfra slut – den personlige udvikling og vækst slutter aldrig. Jeg har fået større klarhed, og en langt større opmærksomhed, på hvad, der sker. Jeg mærker mig selv mere i alle tre awareness-zoner (krop, tanker og følelser) og jeg er mere opmærksom på, hvem jeg er, og hvad der er mine behov.

Resultat: Større klarhed, frihed, glæde og styrke. 

 

Så, her er jeg altså i starten af andet, af de i alt fire, år på uddannelsen som gestaltterapeut. Og gudskelov for det – tanken om ikke at være startet, og være her, hvor jeg er nu – er næsten ikke til at bære. Så afgørende og så vigtigt er det for mig.
Der er mange spændende emner i spil, og du kommer til at få mulighed for at læse om flere af dem her på Qland.
Tak, fordi du følger med ♥


3 kommentarer
 1. Tina
  Tina siger:

  Kære Jeanette,
  et rigtig godt nytår til dig 🙂
  Det lyder godt med din nye uddannelse og de emner du tager op og beskriver 🙂
  Tak for at du deler, det værdsætte jeg og koges da også heraf 🙂
  God rejse videre frem 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.