Boganbefaling: Merete Pryds Helle har gjort det igen!

I går modtog Merete Pryds Helle Otto B. Lindhardt Prisen for sin nye roman Vi kunne alt, som er en selvstændig opfølgning til storsuccessen og vinderen af De Gyldne Laurbær 2017 Folkets Skønhed.

I begrundelsen for tildelingen af den nye pris var de fine ord: “Du skriver dine bøger i hånden – men endnu vigtigere; du skriver dem med hjertet. Du har valgt at skrive de glemte, de tavse og de dødes historie. Husmødrene, som stod i skyggen og ikke havde nogen stemme. Børnene, som ingen hørte eller så, før det var for sent. Det er knugende, det er brutalt, det er enkelt og smukt og fortalt med et imponerende mod. Og det er jo det, litteratur skal: Det skal berøre os – også selvom det ikke altid er rart.”

I Vi kunne alt er vi rykket væk fra Merete Pryds Helles egen slægtshistorie og hen til naboerne i parcelhuskvarteret i Værløse. Familien Pryds ser vi nu udefra, fra den dybt dysfunktionelle familie og veninden Merle inde ved siden af, hvor to klemte og glemte søstre manøvrerer i et drama af sygdom, alkoholisme, utroskab og knuste drømme.

Vi er i 70’erne. I krydsfeltet mellem den nye frigjorthed og det småborgerlige forstadsliv. Her vokser hovedpersonen Merle og hendes søster op i en tid, hvor alt synes at være muligt.
Ambitionerne for de to piger er store – de skal have den uddannelse, som deres forældre ikke fik – men rammerne gør hver dag til en kamp. Moderen, der stammer fra Grønland, er syg af sklerose og bliver mere og mere ude af stand til at yde omsorg for sin familie, mens hun synker ned i depression. Faderen kan ikke magte og finde ud af ret meget andet end at flygte ind i alkoholens tåger og i øvrigt løbe med andre damer. Måske ikke uden grund, for i bogen møder vi også hans forældre og søster, som er et tragimorsomt bekendtskab, hvor ordene flyver lige ud af posen, og hvor farmors gin står gemt bag sofaen.
Her møder Merle dog lidt praktisk omsorg ind imellem, som kan give et lille pusterum fra dagligdagens fortættede uro og mørke.

Merle er anderledes. Hun er halvt grønlandsk, hun er omsorgssvigtet inde bag facaden, hvor gardinerne er trukket for om dagen og fra om natten. Hun er et oplagt mobbeoffer og den første store forelskelse og den spirende seksualitet bliver omgærdet af skyld og skam. Men Merle er dybt begavet, og hun har lært at være opofrende og klare sig selv. Så hun kæmper sig mod alle odds hen mod den lysende fremtid, som de voksne taler så meget om ligger for deres fødder.

Merete Pryds Helle skriver så nærværende, så fin og legende let, og samtidig så knugende indlevende i en dyster tilværelse for et barn, der kæmper sig igennem.
Vi kunne alt er en af de bøger, som man ikke har lyst til at slippe.

 

Find bogen på Saxo her(reklamelink)

2 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.