A-vitamin i hudplejen – et must mod rynker, pletter og trist hud!

a-vitamin i hudplejen
A-vitamin i hudplejen! Skal du tilføre et element i din hudpleje, som med garanti virker på rynker, så skal være A-vitamin!
Jeg bruger flere forskellige produkter med A-vitamin – i større eller mindre koncentration – flere aftener om ugen, og jeg kan love dig for, at det kan ses! Se i øvrigt mit indlæg om, hvad jeg gør for at holde huden ung her.

Er der noget, der blandt læger og forskere er enighed om virker som anti-age, så er det A-vitamin.  Hvis du ønsker at undgå linjer, rynker, plettet og trist hud, så skal du have A-vitamin ind i din hudpleje.
Du skal bare være opmærksom på, at det kommer i mange udgaver og i mange koncentrationer – og i forskellige kvaliteter, hvilket jeg vil komme nærmere ind på her. Med de rette produkter vil din hud blive synligt glattere både i dybden og på overfladen.

Gør A-Vitamin til en del af din hudpleje!

De rene og koncentrerede A-vitaminprodukter, typisk serummer, vil provokere din hud til danne kollagen og elastin og dermed få ny fylde og spændstighed. Andre, mere milde produkter, vil med tålmodighed og langvarig brug bestemt også have en effekt. Og så skal du generelt gå efter de seriøse mærker, for vitaminer er ofte flyvske størrelser, som ikke er lige stabile, når først, de kommer ud af tuben eller krukken.

Det betyder ikke, at jeg kun bruger a-vitamin, men det indgår i mit hudplejeregime – sammen med blandt andet syrer, peptider og C-Vitamin – som et grundelement, der tilfører noget ekstra, der gør en afgørende forskel. Jeg skifter gerne mellem produkterne – for det kan man sagtens. Nogle gange er det ren retinol, andre gange de mildere former.
Længere nede kan du se, hvad jeg bruger, og jeg er selvfølgelig altid på udkig efter de bedste hudplejeprodukter til moden hud.

Giv huden de bedste forudsætninger for at optage A-vitaminet! Så ser du for alvor resultater.

Generelt må du aldrig tro, at du kan købe et produkt og forvente et mirakel. Det kræver, at du generelt tager sig godt af din hud og er lidt flittig med den – renser, plejer, eksfoliere og bruger de rette produkter – fordi tingene hænger sammen. Når det kommer til vitaminer, skal du sørger for, at huden har de bedste forudsætninger for at optage dem, og det vil sige, at den skal være ren og fri for døde hudceller.

A-vitamin er – selvom det er kraftigt – ikke en peeling! Sørg derfor – og det gælder i øvrigt altid – for at eksfoliere. Du kan bruge produkter med mekanisk slibbning, dvs. med små korn, men endnu bedre med AHA-(Alfahydroxysyrer eller frugtsyrer) eller BHA-syrer (Salicylsyre eller beta hydroxy acid).

Det lyder som en vild cocktail, først med en eksfoliering med syrer, og derefter A-vitaminsyre ovenpå, men det er slet ikke ude i hampen, hvis din hud kan tåle det. Prøv evt. at gå langsomt frem. Det kan give lidt rødmen i huden, og det er selvfølgelig meget individuelt, hvad man kan tåle. Men fat mod, mindre kan også gøre det, og jeg vil vise dig hvordan længere nede.

Og husk altid, når du bruger produkter med vitaminer og syrer – brug solfaktor!

Du skal kunne tåle de kraftige A-vitaminprodukter – måske skal der et blidere produkt eller tilvænning til!

De højkoncentrerede A-vitamin cremer og serummer er dem, der har den største og hurtigste virkning, og du skal også kunne tåle dem og gerne undgå længerevarende rødmen i huden. For mit vedkommende er det intet problem, for jeg har en hud, der heldigvis tåler meget. Hvis du har en sart hud eller lider af rosacea eller akne, skal du naturligvis være varsom med kraftige produkter. Huden skal være sund og stærk og ikke have nogen former for betændelsestilstand, når du bruget det i høje koncentrationer. På den anden side, virker A-vitamin hæmmende på betændelsestilstanden, så det kan være en god idé at prøve at gå langsomt frem.

Det kan være, at det kræver tilvænning – det vil det sandsynligvis gøre – så start evt. med et mildere produkt eller en lille mængde og gå stille og roligt frem. Du får flere alternativer længere nede.
Nogle sværger til A-vitamin hver eneste dag, mens andre oplever, at der skal forandring til ind imellem med måske peptider og andre effektive hudplejeprodukter. Selv skifter jeg fra dag til dag efter behov, men bruger gerne et A-vitaminprodukt mindst 3 aftener om ugen. Nogle dage en kraftig koncentreret A-vitamin, andre gang en mild type, nogle gange en fugtmaske, en anden form for serum eller andre gange en koncentreret C-vitamin. Og dertil naturligvis en natcreme.

Husk, at A-vitamin kun bruges 1 gang i døgnet og helst om aftenen!

Det er ikke nok, at der står A-vitamin på tuben.

A-vitamin kan kommer i mange former! Det finder både i forskellige koncentrationer og har forskellige kemiske sammensætninger, som du kan se eksempler på længere nede.

A-vitamin er i den grundlæggende rene form Retinol. Gå efter de kendte mærker og går efter lufttætte beholdere eller mørke glas, da produkterne er både meget effektfulde, men også meget følsomme. Den allerhøjeste koncentration af A-vitaminsyre er receptpligtig og bruges bl.a. til behandling akne. Her kan der være bivirkninger i form af kløe og afskalning, og i nogle tilfælde karsprængninger. Så voldsomt er det de færreste af os, der har behov for og lyst til at gå til værks.

Her får du en række anbefalinger og eksempler. Vi starter i den meget potente ende og arbejder os over i nogle af de milde.

pHformula VITA A 1,5%

pHformula har med deres VITA A en 1,5% rentinol, hvilket er usædvanligt højt. Typisk for pHformula, der befinder sig et sted mellem beauty og lægemidler, et såkaldt pharma-cosmeceutical mærke, har vi her at gøre et hudplejeprodukt, der virkelig kan noget, når det gælder hudens glathed og udstråling.

phformula vitamin a

Udover den stærke koncentration er det altid værd at bemærke, at pHformula har stærke transportsystemer i alle deres cremer. Emballagen er med til at sikre, at indholdet bevares og derudover indholder VITA A også et højeffektivt fugtkompleks, der er med til at udfylde huden og sikre cellefornyelsen.
Køb altid pHformula hos deres klinikker rundt om i landet, hvor du gratis kan få den fornødne rådgivning om de potente produkter. (forhandlerliste her).

 

Peter Thomas Roth Retinol Fusion Night Serum 1,5%

retinol i hudplejen

Det amerikanske mærke Peter Thomas Roth, som nu også fås i Danmark, har denne Retinol Fusion Night Serum, hvor vi er oppe på 1,5% ren mikroindkaplset retinol.
Den skal du kunne tåle – men så er den heller ikke værre – og så giver den også fuld valuta. Den indeholder desuden C-vitamin, som booster kollaget i dybden, og E-vitamin, der genopbygger og fugter. Fås hos Matas her(reklamelink)

Demalogica Overnight Retinol Repair 1%

dermologica a-vitamin

Demalogica har fornyligt sendt denne her Overnight Retinol Repair 1% på markedet i deres AGE serie. Her er vi netop ude i den rene retinol, og 1% er faktisk en meget flot høj koncentration (nogle produkter praler med at være A-vitaminprodukter uden at indeholde ret meget af stoffet). Ydermere indeholder cremen også C-vitamin, som er en god kombination, idet A-vitamin stimulerer nemlig overhuden, og C-vitamin stimulerer dybere. Og her får du en afbalanceret blanding af de to.
Endnu en virkelig smart feature er, at der medfølger en buffer cream, som du kan blande Retinolen op med og langsomt gøre koncentrationen større. Ydermere er retinolen mikroindkapslet, hvilket gør den mere stabil og sikrer, at vitaminet i højere grad kommer ned i huden og gør sin virkning. Alt i alt er virkeligt overlegent produkt, som forhandles hos autoriserede klinikker.

 

Exuviance Super Retinol Concentrate 1%

exuviance a-vitamin

Exuviance, som jo ligeledes tilhører de gode og seriøse klinikmærker, kan også tilbyde et effektfuldt 1% Super Retinol Concentrate. Igen en avanceret mikroindkapslet retinol, der er mere stabil, frigives over tid og derfor også mindsker eventuel irritation. Produktet indeholder også deres stjerneingrediens NeoGlukosamin, som er en naturlig byggesten i hyaluronsyren, som er med til at give os fylde i huden.
Exuviance er generelt meget virkningsfuldt og kan købes hos hudplejeklinikker landet over.

De milde A-vitamin estere!

a-vitamin pads

Et andet spændende produkt fra Peter Thomas Roth er Retinol Fusion Overnight Resurfacing Pads. Retinol Fusion antyder netop, at der ikke er tale om en ren A-vitamin, og indholdet er da også den mest almindelige – og mildeste – form Retinol Palmitate. Indholdet er til gengæld højt, hvilket du altid kan udlede efter, hvor højt det står på ingredienslisten, hvis ikke andet er angivet.

Retinol Plamitate tilhører blandt de forskellige typer af estere, som er mildere kemiske forbindelser fra retinol (etinol H10, retinhyde, retinyl palmitate, retinyl acetate, retinyl linoleate). Produkterne har en anti-age virkning ligesom retinol, men tager typisk længere tid og kræver mere tålmodighed.  Til gengæld er de gode, hvis du har sart hud eller ikke vil risikere bivirkninger som rødmen og følsomhed for sollys. Disse produkter kan også hjælpe dig med at tilvænne dig til de kraftigere produkter over tid.

Med pads’ne her får du desuden exfoliering og A-vitamin i eet hurtig og super enkelt produkt, der i øvrigt i samme ombæring giver huden C-vitamin. Der er ren glød på dåse!

Beauté Pacifique Super 3

beaute pacifique a-vitamin

Jeg kan som sagt godt lide at veksle mellem de forskellige typer af A-vitamin, som hver især har deres fordele. Med de mildere former kan du være sikker på, at retinolen bevarer sin stabilitet, og du skal ikke være nervøs for, om effekten forsvinder pga. påvirkninger fra ilt og lys og varme. Og så kan de bruges dagligt uden at udløse hudirritation eller problemer solfølsomhed.

Beauté Pacifique er kendt for deres produkter med A-vitamin estere, som kan bruges dagligt som natcreme. Deres mest kraftfulde produkter er Super3 Booster – og den endnu mere potente Clinical Super 3 Booster. Super 3 Booster cremerne indeholder to forskellige A-vitamin estere Retinyl Acetate og Retinyl Palmitate, der trænger ned i huden, som omdanner dem til retinol, der stimulere produktionen af kollagen og elastin – og giver den ønskede anti-age effekt.

Beauté Pacifiques A-vitamin estere er indkapslet, så de er stabile, og virker i hudens dybe. Cremerne kan bruges dagligt for langt de fleste uden irritation eller problemer med solfølsomhed, men det kan dog stadig kræve tilvænning, hvor man sætter mængde og frekvens stille og roligt op.

Skal den store foryngelse og klarhed i huden opnås, vil jeg også gå efter et rent 1% eller 1,5% retinolprodukt ind imellem.

♥♥♥♥♥

Jeg håber, du er blevet lidt klogere på A-vitamin i hudplejen, og hvorfor det er sådan en god idé, at du får den ind i din rutine.
Jeg håber også, du har fundet inspiration til, hvad du evt. kan have lyst til at prøve alt efter din huds tilstand og behov. Og om du er til den stille og rolige daglige, og mere tålmodige, pleje – eller en koncentreret foryngelseskur. Eller en blanding.

Og jeg holder selvfølgelig øje, når der er nye og spændende ting, som du skal kende.

4 replies
 1. Tina
  Tina siger:

  Spændende, det må jeg se nærmere på:-)
  Engang kunne man købe tilskud med vindruekerneekstrakt, super godt for smuk hud.
  Ønsker du og dine en dejlig weekend:-)

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   hej Tina,
   Dejligt, at du synes, det er spændende! Vindruekerner giver mening i den forstand, at det indeholder C-vitamin. Men spørgsmålet er, hvor meget – og desuden er vitaminet enormt sensitivt for ilt. C-vitamin forsvinder som dug for solen, når det får ilt. Derfor skal man gå efter dem, der er indkapslet, eller hvor producenterne har fundet ud af at lave dem mere stabile.
   Det samme gælder A-vitamin. Her er det hybenkerneolie, man skal have fat i, da det har en naturlig forekomst af retinol. Det er derfor, det faktisk er en ret fantastisk olie. Men det vil selvfølgelig ikke være så koncentreret og intensivt – og måske flygtigt.
   KH og god weekend
   Jeanette

   Svar
 2. tina/mormormedstiletter
  tina/mormormedstiletter siger:

  Dejligt oplysende indlæg – tak!
  Har godt nok altid brugt cremer med a-vitamin, men har aldrig helt vidst hvorfor;-)
  Dejlig dag til dig!

  Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.