Bonita Avenue

Bonita Avenue

bonita-avenue

Her er sommerferiebogen til dig, der gerne vil have litterær skarphed og en fortælling, der langsomt folder sig ud i en overraskende, grænseoverskridende og til sidst i en ekstremt dramatisk retning. Hollandske Peter Buwalda bliver sammenlignet med bl.a. amerikanske Jonathan Franzen, og niveauet er højt, både sprogligt og fortællemæssigt, over det næsten 500 sider lange familiedrama i Bonita Avenue.

Bonita Avenue er historien om patriaken, professoren, judomesteren og matematikgeniet Sigerius og hans familie med konen Tineke og døtrene Joni og Janis. Om den pæne familie, som hen over en kort periode bryder sammen og skubbes ud mod kanten – hvor skeletterne vælter ud af skabene trods det succesfulde ydre. Den ældste datter, Joni, bliver den udløsende faktor, der får familien, ikke mindst den stærke Sigerius, til at gå mod afgrunden, netop som han bliver udnævnt til landets undervisningsminister. Den smukke og indtagende Joni, hvis ambitioner driver hende ud over moralens grænser. Langt ud over, hvad der ville kunne stå sin prøve i offentligheden og langt ud, hvad den aseksuelle Sigerius personligt kan håndtere (så har jeg forhåbentlig ikke afsløret for meget).

Bogen skildrer en række menneskelige sammensætninger – Sigerius, professoren, der har en fortid som landets bedste judokæmper, universitetsrektoren, som elsker jazz, men også er rå og har blomkålsører efter de mange gange i kamp på judomåtten. Den umiddelbart perfekte familie, der i virkelighed er dannet på baggrund af svigt, og hvor alt ikke er, som det ser ud til at være. Sigerius har efterladt en alkoholiseret hustru og en voldelig og dysfunktionel søn og har koncentreret sig om sine små nye steddøtre, som han betragter som sine egne. Pigerne på den anden side, har fået en stedfar i tilgift, som er der for dem, og er så meget mere end deres biologiske rockmusiker af en far. Sønnen, Wilbert, dukker op med års mellemrum op og forstyrrer harmonien – og sætter til sidst sætter et fatalt angreb ind, da familien er svagest.

Udefra har vi Aaron, fotograf, kæreste med Joni, jaloux og måske med rette, og dybt betaget af Sigerius, som mod alle hans forventninger bliver hans ven. Han er en ung mand, der til dels også faker i verden for at tilpasse sig, og dybest set ikke føler sig god nok. Venskabet mellem de to mænd er, når alt kommer til alt, dybt og varmt – alt kunne være så godt, men også for Aaron bliver de uheldige begivenheder afgørende for hans skæbne.

Bonita Avenue er Peter Buwaldas debutroman fra 2010. Den lå på bestsellerlisterne i over 2 år i Holland og er tildelt en række litterære priser og udkommet i flere lande, nu altså også på dansk.

Den kan fås her på Saxo.com (affiliate link)

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.