Captain Fantastic *****

Captain Fantastic *****

captain-fantastic-anmeldelseForleden var jeg i Grand Teatret og se Captain Fantastic med bl.a. Viggo Mortensen, og den fortjener et par ord med på vejen – og fem ud af seks stjerner, som der var bred enighed om i familien, at den skulle have.

Handlingen kan du sikkert selv udlede af traileren, så det skal jeg gøre kort. Familien bor i skoven og opdrager de seks børn afsondret fra det normale, kapitalistiske samfund. Ved første øjekast lever de som vilde, men børnene får en enorm indlæring og disciplin. De er små intellektuelle, toptrænede, musikalske og atletiske overlevere, der kan klare sig i naturen med en kniv og med bue og pil, samtidig med, at de kan citere de store tænkere og forfattere, grundloven, fysikken og de politiske og religiøse ismer. Moderen er væk, syg og begår selvmord, og hendes forældre ønsker den afdøde for selv selv, med en kristen begravelse, ligesom de ønsker forældremyndigheden over de meget specielle og ikke særligt socialt integrerede, men vanvittigt søde, sjove, talentfulde og intelligente børn.

Faderen, så utroligt godt og sympatisk spillet af vores egen Viggo Mortensen, beslutter sig at tage kampen op, og familien drager afsted for at opfylde hans buddistiske kones sidste vilje – hun vil brændes, der skal synges og danses, og asken skal skylles ud i et offentligt toilet! Opgøret begynder – det “primitive” mod det etablerede samfund, mod normer og vanetænkning. Og samtidig starter faderens indre kamp om, hvad der er rigtigt og forkert, og om de måske er gået for langt i deres eksperiment.

Filmen har så mange lag og sætter mange tanker i gang samtidig med, at man er fantastisk godt underholdt hele vejen igennem. Bevares, den er måske lidt patetisk til sidst, men alt er skarp sat op for at vise pointerne omkring det liv, vi lever i det moderne samfund. Måske især i USA, hvor billedet tegnes af et samfund præget af overvægt, overdreven religiøsitet, dårlig kost og shopping som den hyppigste sociale interaktion!!!! Børn pakkes ind i vat, og der stilles ingen krav, og et enormt potentiale går til spilde ved vores overforbrug af ligegyldigheder som tv og computerspil.

Captain Fantastic er en slags nutidigt – og vel også tiltrængt – hippieopgør mod det liv, som mange lever i dag, fjernt fra naturen og uden selvopholdelsesdrift og overlevelsesinstinkt og uden noget særligt intellektuelt overskud. Det sætter tanker i gang – og er Cola måske ikke i virkeligheden bare “forgiftet vand”?

Familien lever ekstremt, men det fine ved faderen er, at han – som den eneste – faktisk har det menneskelige overskud til sætte spørgsmålstegn ved sine egne holdninger og værdier. Alle andre holder rigidt fast i deres. Han kan også finde ud af at sige undskyld. Det kan fås os til at tænke på, at vi måske ikke altid bare skal holde på vores, og at den sandhed vi lever i, og den måde, vi vælger at leve og prioritere vores tid på, måske kan tages op til revision.

Udover alle de gode tanker og spørgsmålstegn, som filmen sætter i gang, så skal den bestemt også ses for underholdningen, humoren og det fantastiske skuespil – ikke mindst af børnene. Det er helt utroligt, så godt de spiller, og den mindste pige er noget af det sjoveste og mest charmerende, jeg længe har set.

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.