Deodoranter med eller uden aluminium – hvad skal du vælge?

Deodoranter med aluminium er og har været stærkt omdiskuterede. Aluminium virker meget effektivt som antiperspirant, dvs. at den hæmmer sveddannelsen, men kan deodoranterne resultere i, at vi optager for meget aluminium i kroppen?

Er aluminium i deodoranter skadeligt?

 Det har været diskuteret længe og undersøgt nøje i EU,og  danske myndigheder har nu konkluderet, at det ikke er skadeligt at bruge deodoranter med aluminium,  MEN at det dog kan være et problem på nybarberet hud, hvor der potentielt kan optages mere. Svaret er altså en slags både-og.
Hvis du fjerner hår under armene, og især, hvis du får rifter, eller i øvrigt har sensitiv hud eller eksem, bør du under alle omstændigheder overveje at undgå deo’er med aluminium (findes på ingredienslisten under navne som aluminium chlorohydrat, aluminum zirconium pentachlorohydrat, alum-sten, potassium alum).

Derudover anbefales det generelt at undgå deodoranter med stoffet Triclosan. Triclosan er bakteriedræbende, men er også under mistanke for at frembringe resistente bakterier.
Det kan også være fornuftigt at vælge en uden parfume, da deodoranter er den hyppigste årsag til parfumeallergi. Endelig bør du altid vælge en roll-on i stedet for en spray, hvor du kommer til at indånde partikler.

Brug evt. deo roll-on med aluminium ind imellem!

Med dette både-og svar omkring aluminium, så er jeg personligt ikke hysterisk bange for at bruge deo’er med aluminium ind imellem. Aluminium findes naturligt i vores mad og drikkevand, men som med alle andre grundstoffer, skal vi naturligvis ikke have for meget. Jeg har for tiden tre helt NYE deo roll-ons i skuffen:
En med aluminium fra Emma S.
en 100% naturlig og plejende uden aluminium og alkohol fra Jurenka
og en avanceret antiinflammatorisk 100% naturlig løsning med alkohol og uden aluminium fra Ecooking

Når jeg siger avanceret, så er det fordi, deodoranter kan være nogle ret komplekse størrelser, der både skal kunne nedbryde duftmolekyler og virke plejende på huden, være blid samt måske endda også virke antiinflammatorisk og give sikkerhed mod lugt hele dagen.

NYE 100% naturlige deo roll-ons fra danske Jurenka og Ecooking

Naturlig deodorant

Vil du have en god deodorant, der virker, er der et par helt nye på markedet, som både er økologiske, men også baseret på 100% naturlige stoffer. De virker, i alt fald på mig. Begge er fremstillet af danske ildjæle fra hhv. Ecooking og det nystartede Jurenka.

naturlig deodorant
Lad os starte med den økologiske Jurenka Deo Serum, som IKKE er en antiperspirant – den er altså ikke svedhæmmende – men den er til gengæld det blideste naturlige valg til din hud med 100% naturlige ingredienser og uden alkohol, aluminium eller anden kemi.
Det er også lidt specielt, at kalde en deo for en serum, men hele Jurenkas DNA handler om at kunne være valget til den meget sensitive hud og være totalt baseret på naturlige ingredienser uden skadelig kemi. (De henvender sig bl.a. til kræftramte, der under behandlingen lider uden ekstra sensitiv hud).
Hovedingrediensen i deo’en er surkirsebærekstrakt (det er altid den ingrediens, der er mest af, der står øverst!). Herudover finder du en række såkaldte hero-ingredienser, der eksfolierere, fugter og plejer huden. Den har svag naturlig duft fra havtorn og hindbær. 155 kr. for 50 ml. på Jurenka.com.

Naturlig deo ecooking

Ecooking har en filosofi, der går på at fokusere kompromiløst på effekt og kvalitet. Først og fremmest skal de virker, og så skal de dernæst indeholde så meget økologi og naturlighed som overhovedet muligt. Det passer perfekt med, at det er mit gode midt-imellem deo valg.

Deo Roll-On er en nyhed fra Ecooking, og det er en 100% naturlig deodorant og dermatologisk testet. Der er dog alkohol i denne deo, for at virke antibakteriel og give en god konsistens og hurtig absorbering, men den virker ikke udtørrende.
Hos Ecooking har de prioriteret, at det nok skal være en naturlig deodorant, men den skal kunne nedbryde og absorbere lugtmolekylerne, der dannes under den bakterielle nedbrydning af sved, men et mælkesyrekompleks som alternativ til fx Triclosan. Samtidig er den anti-inflammatorisk og så mild, at den kan bruges lige efter barbering. (Langt nede på ingredienslisten findes det naturlige Magnesium aluminium silicate, der udvindes af ler og meget brugt i naturlige produkter til at opsuge overskydende fedt og dermed give en god konsistens).
Fås både som helt parfumefri og med en fin naturligduft af citrus, viol og hvid peber til 99 kr. for 50 ml. på Ecooking.dk.

Emma S. har aktivt valgt aluminium til!

 

Jeg kan bare så godt lide den tidligere svenske topmodel Emma S. Wiklund, som er så helt nede på jorden i al hendes klassiske skønhed. Hun har også lanceret nye deo roll-ons i år, men hun har erklæret direkte, at hun altså holder fast i aluminiummen, fordi den bare skal virke! Hun har selv rundet de 50 og vil gerne føle sig sikker i forhold til svedlugt – så her er der altså aluminium højt oppe på listen. Og det er for så vidt også ok så længe, din hud ikke er irriteret eller har rifter. Selv bruger jeg den ind imellem de helt naturlige, og jeg elsker finheden og blødheden i den.

Emma S. deodorant indeholder nemlig til gengæld hero ingrediensen shea butter for at blødgøre og pleje huden. Og så er den tekniske set uden alkohol. Der står godt nok Cetearyl Alcohol på ingredienslisten, men det er en såkaldt festsyrealkohol, der ikke udtørrer eller irriterer huden og derfor er HELT ok. Bestemt et fint valg, og til en god pris, hvis du vil have en svedhæmmende deo, som ikke har en lang række kemiske ingredienser. De indeholder dog lidt parfume!
Fås i to varianter med blide dufte til 79 kr. for 50 ml. hos Magasin.dk.

♥♥♥

Det var lidt om tre helt nye gode valgmuligheder, når det kommer til at holde sig frisk og sikker, når det kommer til at forhindre lugt under armene. Så er det bare op til dig selv at vælge om det skal være total øko/natur, den 100% naturlige med lidt alkohol eller den med aluminium (og parfume). Selv bruger jeg som sagt lidt af hvert. Nogle gange er det bare fint med en ekstra svedhæmmer fx ved sport, mens det andre gange er rart at spare på kemien. I alt fald håber jeg, at du nu er blevet lidt klogere til at træffe dit valg.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.