Derfor skal du vælge salt med jod!

Fornyligt slog det mig pludseligt, at det fancy salt, der har fundet vej til vores køkkener, ikke er tilsat jod!
Jeg er vild med Maldonsalt, og jeg har også lækker lyserød Himmalayasalt i køkkenet, men ingen af dem er tilsat jod.

Jeg fik lavet en håranalyse sidste år – jeg ved helt ærligt ikke, hvor seriøst det reelt er, men ikke desto mindre bonede den ud med, at jeg lige præcis manglede jod. Det var ikke just et mineral, jeg tidligere havde skænket en tanke, men jeg skiftede for en sikkerheds skyld til et nyt vitamin- og mineraltilskud, der indeholder jod.

Decideret jodmangel er sjælden i Danmark, fordi husholdningssalt og til alle former for brød og bagværk – fra knækbrød til brødblandinger og tortillas – skal tilsættes jod.

Biorto min med jod

Jeg har valgt at tage Biorto Min vitamin- og mineraltilskud, der er et af de få multitilskud, der indeholder jod!

 

Hvad sker der, når man mangler jod?

Mangel på jod fra kosten over længere tid kan føre til stofskiftesygdommen Struma, og til enten for højt eller for lavt stofskifte. Hos gravide og ammende kan det desuden påvirke hjerneudviklingen hos barnet.

Af hensyn til folkesundheden blev det derfor i 2000 obligatorisk for danske producenter at tilsætte 13 mg. jod pr. 1 kg. salt. Siden er dette steget til 20 mg. efter et yderligere fald i indtagelsen af jod hos danskerne for at færre skal få problemer med stofskiftet (Kilde: Fødevarestyrelsen).

 

Gode kilder til jod er jodberiget salt, mejeriprodukter, brød, fisk og postevand (kilde: Sundhed.dk)

Den fancy salt er blevet til særlige lejligheder

Måske er du allerede opmærksom på det, men som sagt, så slog det først ved et tilfælde mig, at bl.a. Maldonsalt ikke er tilsat jod, og at det måske ikke var så smart kun at bruge det.
Det viste sig at være rigtigt, da jeg søgte lidt på det – og måske har vores valg af de  fancy (og dyre) salttyper medvirket til at øge behovet for at berige den normale salt yderligere.

Der skal meget til, at man fra myndighedernes side beriger en fødevare, og det er derfor værd at overveje, hvilken salt, vi vælger. Hos mig er den gode gamle kokkesalt med tilsat jod i alt fald røget 100% tilbage i madlavningen. Den smukke og delikate flagesalt bliver nu kun brugt for supplement i særlige retter eller som drys på hjemmebagt brød.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.