Har du fundet din IKIGAI?

Ikigai på dansk

IKIGAI er et udbredt begreb i Japan, mens vi herhjemme ikke har tilsvarende et samlet ord, eller en filosofi, for livets mening og værdi. Ikigai handler om måden at være i verden på nu og her. Det handler ikke om at tilstræbe et slutmål, men om at finde meningen og lykken i det daglige liv.

På ø Okinawa, som er et af de områder i verden, hvor befolkningen lever længst – og det sted i verden med flest mennesker over 100 år – spiller Ikigai en udbredt rolle. Udover fysisk aktivitet og blid motion, ikke at have et ord for pension, at spise sundt – og til man er 80% mæt – og drikke masser af te –  så fremhæves også en klar Ikigai som en medvirkende faktor for et langt liv.

At have en klar Ikigai giver en stor lykke og mening med livet og fremhæves som en medvirkende faktor for et langt liv.

 

Den lille bog Ikigai Find meningen med dit liv af Justyn Barne giver en hurtig og fin indføring i begrebet og inspiration til konkret at finde din vej til glæde og tilfredsstillelse i tilværelsen. (100 kr. hos Saxo – reklamelink)

Hvad får dig op om morgenen?

Ikigai er de små og store ting, der giver os grund til at stå op hver morgen. Og som, vel at mærke, også får det, vi er gode til, og elsker at lave, til at gå op i en højere enhed med, at vi kan leve af det og gøre en forskel. Måske er du allerede så heldig, at du har fundet din Ikigai? Dit kald, din mission, din lidenskab?

Intet er for stort og intet er for småt i det, der udgør vores meningsfulde liv. Omhyggelighed, små gode gerninger, fællesskaber, at sprede glæde, at fryde sig over de små ting. Intet er for simpelt til at give mening og tilfredsstillelse netop for dig.

Det handler om at finde en balance mellem det, du er god til og kan lide, og dét, der skaber værdi.
Måske laver vi ikke professionelt lige det, som giver os allermest mening, men så giver det måske grundlag for andre ting, som vi elsker at lave. Hvis jobbet inderst inde udpiner os menneskeligt og åndeligt, kan det være, at det er til at stoppe op og overveje, om vi skal en anden vej.

Ikigai livsstil

Det kan også være, at vi skal åbne øjnene for de gode og meningsfulde ting, der ligger i det, vi gør. For mange har det måske handlet mere om, hvordan vi kunne opnå status og penge, i højere grad end hvad, der bringer glæde og giver mening inderst inde.

Godt på vej til min Ikigai

Jeg har tænkt en del over min Ikigai på det sidste, og jeg er nået til den konklusion, at jeg skal forfølge en drøm og gå en ny vej, hvor jeg forhåbentlig en dag kan gøre en forskel for andre mennesker (Læs Jeg overvejer en ny uddannelse).

Ikigai mening

Bogen fik jeg på et tidspunkt anbefalet af min bror. Læren kommer som regel, når eleven er klar, og jeg valgte at tage imod – som du måske også vil gøre, når du læser dette – og Ikigai illustrerede præcis mit dilemma omkring mit professionelle virke.

Bloggen her er mit job lige nu, men der er stadig rum for mere og andet. Det er tid at gøre mere konkret op, hvad jeg er god til, hvor min passion er – og hvordan det kan umøntes i en meningsfuld gerning i fremtiden. Måske kan du genkende de tanker?

Samtidig synes jeg, at jeg har fået bekræftet, at jeg har mange gode ting kørende for mig Ikigai-vice. Bloggen her ER fx en kæmpe Ikigai for mig. Det giver mig utrolig meget glæde – den er en slags fællesskab for mig, jeg bilder mig ind, at jeg er god til det, og jeg håber bestemt også, at jeg bringer noget til andre gennem den. Jeg finder masser af glæder i små ting hver dag, og er taknemmelig for meget – jeg har mange små momenter af lykke, og jeg prøver virkelig at finde det positive i de ting, der sker.


Måske har du hørt om Ikigai før – måske har jeg fået lov til at introducere dig til ny viden! ♥
Det er jo i virkeligheden helt basalt og ikke raketvidenskab, men en påmindelse om, at vi skal følge vores hjerter, og talenter, og turde gå efter det, der giver mening i højere grad end dét, der nødvendigvis giver prestige.
Vi skal være mentalt og fysisk aktive og omhyggelige, være hjælpsomme og sprede glæde, værdsætte vores sociale fællesskaber og sætte pris på de små glæder i nuet. Og for at finde meningen i at stå op hver morgen gennem et forhåbentlig langt og tilfredsstillende liv, kan vi spørge os selv, hvad vi elsker at lave og er gode til – og som verden på een eller anden måde har brug for.

“Lyt til din egen stemme og definer succes ud fra dine egne kriterier. Ingen af os er vindere eller tabere – vi er alle sammen bare mennesker”

Bogen, som jeg viser her, er bare en lille og illustrativ inspiration. Men den giver et godt og tankevækkende billede af, hvad Ikigai er. Vil du mere i dybden, fx om livsstilen på Okinawa, er det andre titler, du skal søge.

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.