Det amerikanske valg – set fra min sofa!

Trump har en egenskab, hvor han holder fast og tror på, hvad han vil

Jeg lå på min sofa og fulgte det amerikanske valg til kl. 05 i morges! Det var umuligt for mig at slippe det, og jeg var fuldt og fast overbevist om, at jeg skulle opleve, at Biden slog Trump i en overbevisende sejr. At det amerikanske folk klart ville vise, at de kan se igennem alle løgnene og manipulationen og tage afstand fra en præsident, der mobber, nedgør, bruger øgenavne, forfladiger og simplificerer virkeligheden i en slags leg eller realityshow, der handler om en ting: Donald Trump!

Da vi nåede kl. 5 i morges, måtte jeg sande, at tingene ikke helt gik i den retning, som jeg i min naivitet havde forventet det, der fra min sofa. Det hele var sandet til, og der skete ikke mere, og jeg gik slukøret på køjen, selvom alt håb heldigvis ikke er ude endnu.
Men det værst tænkelig scenarie udspiller sig med en uafklaret situation, hvor Trump meget upræsidentielt puster til en farlig ild og sætter spørgsmålstegn ved demokratiet.

Svært at se op til USA

Jeg husker, hvordan vi for få år tilbage – under Obama – stadig så op til USA og alt hvad der kom derovre fra. Da jeg var ung, slog de stadig i den grad tonen an igennem den amerikanisering, der var begyndt efter krigen. Vi slugte alle de amerikanske værdier om business, forbrug, mode og pop-kultur, og jeg husker, hvordan vi altid lige halsede et par skridt efter dem.

I dag – og særligt efter dette valg – er jeg GLAD for, at jeg ikke er amerikaner. Det må være svært som et fornuftigt og ordentligt menneske at se sit land så polariseret og se så mange stemme for en underlødig, forgældet og løgnagtig person, der kun spiller efter sine egne regler, som leder af det, de stadig selv kalder for verdens mægtigste land. Jeg taler naturligvis helt for mig selv, når jeg siger, at de for mig er til grin, og at deres status er voldsomt for nedadgående. Jeg håber virkelig, at de igen, og gerne, når stemmerne bliver talt op de næste dage, tager værdigheden tilbage og bliver et land, vi kan være stolte af at være i alliance med. Lige nu er det svært at se op til dem, og glansen er gået af alt, hvad der kommer fra overthere.

Jeg tænker først og fremmest med taknemmelighed på at være dansker og europæer. At være del af et velstående samfund, der bygger på fællesskab og demokratiske principper. De amerikanske værdier har spillet fallit, egoismen har – også under Coronaen – vist sin totale mangel på værdi. Det er ikke bare America first, det er også Me first. Jeg sætter stadig min lid til Biden i den værdikamp, der lige nu foregår. Alternativet er intet mindre end skræmmende ikke bare for USA, men også for os.

Slut med Trump – solen skinner stadig!

Du fornemmer nok, at jeg er temmelig oprevet over det, der sker, i det, der skulle forestille sig at være den frie verdens supermagt! De sidste par måneder har jeg brugt en rum tid hver dag på at følge valgkampen på de amerikanske medier. Og tænk, at jeg sidder oppe til kl. 5 helt alene for at følge valget!

Uanset, hvad der sker, så har jeg fået nok. Jeg er TRÆT af Trump. Jeg orker ikke at se mere på ham. Jeg håber inderligt, at valget ikke falder ud til hans fordel – og samtidig frygter jeg et grimt efterspil. Uanset, om han vinder eller taber, er han skidt for verden!
Men eet, har jeg besluttet: der er ting, vi kan gøre noget ved, og der er ting, vi ikke kan gøre noget ved! Og jeg vil stoppe med at bruge så meget energi på Trump, for det er han ikke værd.

Jeg er først og fremmest taknemmelig for, at jeg ikke er amerikaner. Jeg er taknemmelig for, at Danmark og EU (desværre ikke hele Europa) står for nogle helt andre værdier, hvor det ikke bare handler om at rage til sig og konsumere, men også om passe på hinanden.

Solen skinner heldigvis stadig! Også i dag ♥

Trods bekymringer om det amerikanske valg, så skinner solen stadig!

Den ene ting, vi kan lære (lidt af) af Trump

På det øverste billede har jeg skrevet Trumps favoritstrategi – Fake it ’til you make it. Ikke just en i orden fremgangsmåde for en præsident, der skulle forestilles at være ærlig. Men en lille smule kan vi alligevel lære af ham. Ikke at lyve og fordreje tingene og proklamere sejre, vi ikke har fået eller egenskaber, vi absolut ikke besidder.

Men en gang imellem, når vi synes, at tingene går os i mod, kan vi godt prøve at smile, indtil det rent faktisk sætter sig i kroppen som ægte godt humør.
Så lige nu, vil jeg bevare min tro på verden, og TRO og HÅBE på det bedste. Og selvom jeg er træt og latent kan være lidt smågnaven, fordi jeg først kom i seng kl. 5, så vil jeg alligevel vælge at se på det gode og positive. Der er nok i verden, der kan deprimere os – Trump ikke mindst, men lad os dog så i det mindste iklæde os lidt af hans teflon og nyde livet ♥

Som Joe Biden siger: WE CHOOSE HOPE OVER FEAR!

 

3 replies
 1. Elsebeth
  Elsebeth siger:

  Jeanette, det er mere end svært – det er næsten ikke til at holde ud at tænke på. Det er faktisk min største sorg, at de bor i USA. Heldigvis ikke i en storby, så jeg beder til, at folk vil opføre sig civiliserede og lade hinanden være i fred, når der endelig bliver valgt en præsident.
  En kendt isralelsk mand har for nylig udtalt, at han ikke forstår den splittelse i den amerikanske befolkning. Amerikanerne frygter og hader hinanden mere end russerne og kineserne, siger han. Det kunne være, han skulle sætte sig ind i, på hvilket grundlag og af hvem, de nordamerikanske forenede stater er bygget.
  Den morgen, amerikansk tv havde bekendtgjort, at der var generalstrejke i Danmark, faldt min venindes kolleger over hende. “Hvad det der mystiske generalstrejke var for noget OG hvorfor dog?” “De vil have længere somerferie!” “Hvor meget har de da (i betydningen hvor lidt – siden de var utilfredse!). De måtte nemlig selv slås for at få højst 8-10 dage, så de var ved at gå i gulvet over de utilfredse danskere, der havde langt over en måned allerede. Tænk, at der var mennesker, der havde SÅ gode vilkår her i verden!!! Min veninde fik at vide, at hun ville blive fyret næste gang, hun ville have 14 dages ferie, fordi hun skulle hjem og besøge sin gamle mor i Danmark.
  Min datter arbejdede fuld tid helt ind til sit første barns fødsel i1998. Hendes chef gjorde hende opmærksom på, at han helt ud over det sædvanlige gav hende barselsorlov i 14 dage. Heldigvis havde hun en mor i Danmark, som kunne komme huh hej flyvende få dage efter fødslen og blive i 2 måneder. USA er så gammeldags – på mange områder er de skræmmende langt bagefter os, men det ved kun de amerikanere, der kommer ud i verden og ser noget andet. Da min datters svigerfar foreslog mig i halvfemserne, at jeg skulle flytte i USA, var jeg så pæn at sige, at jeg ikke kunne leve uden Weekendavisen (den lever jeg stadig med, så helt lyv, var det da ikke!).

  Svar
 2. Elsebeth
  Elsebeth siger:

  Desværre bor min datter og tre børnebørn i Montana. Hun ringede til mig mandag aften og havde det helt elendigt. Hun kunne slet ikke klare at tale om det forestående valg. Jeg sagde til hende, at jeg på forhånd havde valgt at velsigne hende og børnene og så håbe på det bedste. Jeg så alt andet end tv om det amerikanske valg i går – og kan sagtens nære mig for at følge med i dag.
  Siden ’88 har jeg tilbragt længere perioder i fem stater; så oplever man lidt af hvert. Engang blev jeg spurgt, om vi havde biler i Danmark! Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det er lykkedes, at få befolkningen til at tro på, at USA er det bedste sted i verden. Der er ikke mange huller i den almindelige befolknings uvidenhed om Europa. Men én ting har de da fået fat i: Danskerne er socialister eller i værste fald kommunister. Trump har jo også ihærdigt forsøgt at skræmme med, at Biden vil indføre socialisme i USA. Fejlagtigt oversættes “Make Amerika Great Again” med Gør Amerika stort igen. Han mener, Gør det til et Fantastisk Land igen, men det bliver der ikke noget af med ham ved roret. Han har gjort ubodelig skade, som vil være umuligt at rette op på sådan lige med det første.

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Elsebeth,
   Tusind tak for din spændende – og rystende – fortælling. Det må være svært at være så langt fra din datter og børnebørn i denne situation. Forhåbentlig lander det hele fornuftigt, men det er noget af et drama.
   Ønsker jer alt det bedste!
   Kærlig hilsen
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.