Efter 1 mio. solgte bøger – Baseret på en sand historie

Efter 1 mio. solgte bøger – Baseret på en sand historie

alt-maa-vige-for-natten
Måske har du allerede læst den selvbiografiske succesroman Alt må vige for natten af den franske forfatter Delphine de Vigan. Ellers kan den i den grad anbefales (læs mere her).  Den er i øvrigt kommet som paperback og kan købes på Saxo.com til 129 kr. her.

Men hvordan kommer man videre efter en så massiv og uventet succes med flere end 1 mio. solgte bøger alene i Frankrig? Er der overhovedet mere at komme efter, efter historien om hendes opvækst med en maniodepressiv mor, der til sidst begår selvmord? Denne usikkerhed, samt vores higen efter sande historier og reality, tager hendes nye prisvindende bog Baseret på en sand historie afsæt i. 

delphine-de-vigan-baseret-paa-en-sand-historie
Bogen handler om angst og usikkerhed i forhold til at være god nok, om at være grundlæggende usikker, fordi man måske er kommet ind med firetoget eller ikke har den bedste baggrund – eller fordi man skal leve op til sin egen pludselige og enorme succes.
Ikke mindst handler bogen om, hvordan andre mennesker kan udnytte sprækken af usikkerhed til at trænge ind på dig og manipulere dig.

Det sker for Delphine i bogen, hvor hun møder den karismatiske L., der trænger ind på hende, bliver hendes bedste veninde, og efterhånden sætter sig på hende, bogstaveligt talt også flytter ind, og overtager hendes psyke. Resultatet er, at forfatteren til sidst er handlingslammet og ramt af en dyb skriveblokering. Hun kan efterhånden end ikke holde en kuglepen i hånden eller varetage sine opgaver i offentligheden.

Langsomt, men sikkert opbygges en fortrolighed og en afhængighed, der bliver mere og mere foruroligende. Hvad er det L. vil opnå? Vil hun stjæle Delphines identitet som kendt og succesfuld forfatter? Historien bliver mere og mere uhyggelig, og som læser er man forberedt, men kender alligevel ikke omfanget af den indtrængen, som L. er i gang med.

Selve plottet og historiens udvikling er spændende, og igen leverer Delphine de Vigan velskrevet og god litteratur. Det, der bagefter står tilbage for mig, er alle betragtningerne om sandhed, autenticitet og i den yderste ekstrem om reality-genren  – hvor virkeligt er det egentlig, når det kommer til stykket – og kan man overhovedet tale om en sandhed i litteraturen.

Delphine udtaler i bogen:Jeg er næsten sikker på, at De – vi, læserne, alle uden undtagelse – kan blive narret fuldstændig af en bog, der forgiver at skildre sandheden, og ikke er andet end opspind, forvrængning og fantasi. Jeg tror, at enhver nogenlunde dygtig forfatter kan gøre det“.

Læs bogen, nyd historien og Delphine de Vigans ærlige og indsigtsfulde skildring af sig selv (her er jeg ikke i tvivl om autenciteten) – men overvej så, om det hele virkelig er baseret på en sand historie, eller om det er en genial demonstration af vores snart umættelige higen efter sande historier – historier, der måske, når det kommer til stykket, er lige så manipulerede, som hun selv er af L.

Du kan købe Baseret på en sand historie på Saxo.com her.

Indlægget indeholder affiliate links.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.