Se den Reumertvindende Erasmus Montanus på Østre Gasværk!

Erasmus Montanus østre gasværk

Der er lige nu og frem til den 16. marts chance for at se Christian Lollikes anmelderroste gentækning af Holbergs komedie Erasmus Montanus fra Aarhus Teater på Østre Gasværk i København!

Forestillingen var opsat i Aarhus i anledning af Kulturbyåret sidste år, og vandt ikke mindre end tre Reumertpriser for Årets Teaterforestilling, Årets Scenedesign og Årets Mandlige Hovedrolle!
Sidstnævnte, hovedrolleindehaveren Anders Jebro, leverer en imponerende præstation – både i fysik og ikke mindst verbalt – som den arrogante og bedrevidende Rasmus Bjerg, der vender hjem til landsbyen på “Bjerget”. Nu under sit nye latinske navn Erasmus Montanus, hvor han nedladende og selvsikkert diskuterer og parlamenterer og fører bevis for både den ene og det andet, bl.a, at hans mor Nille, spillet af Lotte Andersen, er en sten!
Udfordret blive han dog af degnen, spillet med stor humor af Lars Brygman, den selvbestaltede lærde mand i byen, der faker sig igennem med sit skralde-latin. Og hvem og hvad skal man tro, når man ikke selv fatter et ord? Så er det måske bedst at holde sig til det, vi kender.

Jeg gør opmærksom på, at jeg var inviteret af Østre Gasværk Teater til at se forestillingen!

I denne moderne udgave er den gamle Holbergske bondedialekt forsvundet, og til gengæld er nye subtile virkemidler taget i brug for at illustrere skellet mellem de ignorante og gudsfrygtige bønder og den lærde og overlegne Erasmus. Broderen, som ikke er så enfoldig, som man måske først skulle antage (og som Erasmus, betragter ham), har endda lidt indvandreraccent. Han udfordrer Erasmus og antyder, at det jo trods alt er ham, der med sine egne hænder arbejder, så han har mulighed for at studere i København!

Scenen er sat som et gammelt dukketeater til papfigurer, farveløst og fladt – endimensionelt – lige indtil Erasmus vender hjem til Bjerget. Han er farverig, flagrende, artikulerende, passioneret, diskussionslysten og med en ny erkendelse om verden og oprindelsen af vores fælles værdier. At jorden er rund kan ikke godtages af det lille samfund, og ej heller, at vores værdier ikke er kristne, men stammer fra oplysningstiden. “Danmark er et fladt og kristent land“, lyder mantraet, som Erasmus til sidst må erkende stik imod alle sine principper og al sin viden.

Erasmus Montanus aarhus teater

Lige så spidsfindigt er forestillingen bragt ind i vor tid, og giver det klassiske stykke fra 1723 en aktualitet, hvor de værdipolitiske linjer og opfattelser af verden er skarpt optrukne. Nu diskuterer vi blot ikke om jorden er flad, men det multikulturelle står overfor det nationale værdifællesskab i vores “flade kristne land”.

Der er grin, som i den klassiske komedie – også i den for mig lidt platte ende – og der er tilsat grotesk Monty Python-agtig humor og sjove anakronismer (jeg elsker, da Erasmus’ bror pludselig kører Puch Maxi med mælkekasse). Erasmus vælter i bogstaveligste forstand væggene ind til nutiden og afklæder hele forestillingen. For til sidst selv at ende som den afklædte.
Der er en dværg, en burka og en pigegarde, og nu siger jeg ikke mere. Jo, du skal nok være forberedt på, at den nøgne Erasmus bliver trukket rundt i sin diller, mens publikum aktivt er med til at nedgøre ham. Det er provokerende, morsomt, grotesk – og ikke mindst udfordrende og tankevækkende!

Erasmus Montanus på østre gasværk

At kaste en tomat mod et andet menneske – teater eller ej – på grund af dennes holdninger og overbevisning, er grænseoverskridende. Jeg havde ikke lyst, men gjorde det alligevel. Medløbere kan vi vel alle blive!

ERASMUS MONTANUS kan opleves på Østre Gasværk Teater frem til 16/3 

 

 

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.