Ferie i Goa – kontrasternes land!

Så blev det torsdag og fjerde dag på vores ferie i Ashwem i det nordlige Goa! Jeg synes allerede, jeg har så meget at fortælle, og at det er en kæmpe oplevelse at være her. Så smukt, så kontrastfuldt, så eksotisk. En oplevelse af at være i nuet og ikke have brug for så meget. At spise rene naturlige råvarer, at gå kilometervis på bare tæer i sandet. Men også en påmindelse om, hvor godt, vi har det i Danmark, hvor velfungerende et samfund vi har, og hvor meget, vi tager hånd om de svage og giver alle lige mulighed for fx at gå i skole.

Jeg sidder og skriver i aftenmørket med dørene åbne og kan mærke den milde brise fra havet, som ligger bare et par hundrede meter væk. Faktisk skal vi kun gå 30 meter ud af vores lille bungalow, før vi sætter fødderne i sandet.
Det meste af tiden bruges udendørs, hvor vi hurtigt kommer ud om morgenen og ned på stranden. Sten laver tai chi, og jeg går en tur og fotograferer og bare nyder det og tager den storslåede natur ind. I morgen tror jeg, at jeg vil forsøge mig med en barfods løbetur i sandet, som er så fin og uden sten.

Her er meget afslappet og simpelt, og det er et sted, som er perfekt til både krop og sjæl. Området indbyder til bare at være i nuet. Måske er det derfor, man møder mennesker, som ser ud til at være frosset fast i halvfjerdserne med grå hestehaler, dreadlocks, lændeklæder, næseringe og løse gevander. Det nordlige Goa er hippieland, og nogle lever den stadig helt ud!

Vi er i en lille boble her på resortet, Palm Grove, og den består kun af deres udendørs restaurant uden nogen former for junkfood, haven, de små bungalows med egen terrasse, og så ellers stranden og liggestolene. Så simpel kan den verden være – men der er selvfølgelig en masse bagved, som jeg skal komme ind på. For alt er ikke den samme idyl. Indien er kontrastfyldt.

Sådan ser resortet ud udefra – simpelt og undseligt, men standarden er langt højere end mange af de andre steder, vi er gået forbi langs med stranden, og som jeg ærligt må indrømme, at jeg er glad for, at vi ikke bor på.

Vi har valgt det helt rette sted, hvor der er lækkert, rent og ordentligt, smukt indrettet, tingene fungerer (de daglige strømafbrydelser er en del af charmen), og servicen er i top.

Palm Grove resort

Bambusstænger og noget hvidt stof – vupti, du har en himmelseng.

Der er masse af skønhed og god smag at finde her i Indien. Smukke stoffer, træhåndværk, flotte klædedragter og smykker. Mange indere er både meget smukke, og meget stilfulde, særligt i deres traditionelle klæder.

Der er også meget junk, men det sælges til os turister. Vi har været på marked, og 99,99% er noget bras, men det er sjovt at opleve, og det er sjovt at prøve at finde den 0,01% som er fint, og som næsten ikke koster noget. Jeg har købt perlearmbånd, fine nøgleringe, notesbog af gamle sarier, et smukt broderet pudebetræk og nogle gamle træstempler. Jeg tror ikke, at jeg er færdig endnu – og til Stens store rædsel er der endnu et marked på lørdag 😉

Tilbage til stranden i Goa, som på en tur som vores er omdrejningspunktet. Mange går ture, løber, bader eller laver yoga på stranden i den milde morgen, før det bliver alt for varmt. Der er over 30 grader om dagen, men brisen fra havet gør det meget behageligt. Luftfugtigheden er høj, det tager evigheder for tøjet at blive tørt!

Det er også muligt at gå til de nærliggende små byer via stranden og prøve nogle af de mange restauranter og se området bag den brede palmestrand. Her er der leben og trafik på de små veje, hvor der dyttes og mases for at komme frem. Og så er der beskidt! I guder, hvor affaldet ligger overalt, og hvor er der mange sammenfaldne hytter og usle boliger. Den offentlige renovation er meget spartansk, om ikke ikke-eksisterende, og affaldet er spredt ud over det hele. Lige så storslået havet og stranden og palmerne er, ligeså nedslående kan baglandet være.
Det tilrådes ikke at færdes så meget på de trafikerede veje gåben eller i det hele taget på egen hånd som turist. Og slet ikke om natten – hverken på gader eller på stranden. Der hersker tilsyneladende en anden orden, eller mangel på samme, efter mørkets frembrud, men om dagen har vi ikke følt os utrygge på noget tidspunkt.


På stranden regerer hundene efter mørkets frembrud! Om dagen er de fredelige og kælne, men de er vagthunde for hotellerne og gør, så snart de hører det mindste efter mørket falder på. Her på hotellet har vi to vagthunde – de sødeste sort/hvide hunde, som er en del af miljøet og går fredeligt rundt mellem gæsterne.

En anden konstrast til vores strandresort-boble er fattigdommen her i Indien. Vi befinder os i Goa, som er et af de mere velslåede områder, men især vores tur til markedet i går konfronterede os med tiggere, krøblinge og kvinder med små snavsede børn. Ikke i stort tal, men nok til, at de brænder fast på nethinden. Vi gav dem lidt, og heldigvis rækker vores penge langt hernede.

Når vi ligger på stranden bliver vi “overfaldet” af strandsælgere, der falbyder tørklæder, figurer, smykker samt deres services i form af massager, manicure og pedicure. De bliver så glade, når man køber lidt fra dem, som jeg vist også skrev sidst. Nu taler jeg med flere af dem hver dag – hende på 17, som ikke har lyst til at blive gift, hende på 24, der venter sit 3. barn, og hende, der har to, som hun gerne vil give et bedre liv end hendes eget. Hun har aldrig gået i skole, fordi hendes forældre ikke havde råd. De kommer alle fra det sydlige Indien og bor her i Goa 6 måneder om året, hvor de tjener til dagen og vejen i stor indbyrdes konkurrence. Både her og hjemme bor de på et værelse med deres familie, og mere får de nok aldrig råd til. Alligevel bevarer de deres værdighed, de er smukke og venlige, belevne og høflige – og bestemt et bekendtskab værd. Gravide Lalitha kommer ind imellem og sætter sig på min solseng og hviler sig lidt – lægger en arm på mig – og jeg synes, hun er så yndig. De lider ingen umiddelbar nød, de er pæne, velklædte og rene og har mobiltelefoner, men de har ikke et priviligeret liv, som vi har i Danmark.

♥♥♥♥♥

Der er så meget, jeg gerne vil fortælle og vise fra Goa, men nu har du indtil videre forhåbentlig fået et lille indtryk af kontrasterne, men også af, hvor stor og fantastisk en oplevelse, det er at være her. Hvor meget skønhed og nydelse, her er at finde – så storslået en natur, en æstetisk og venlig kultur. Jeg føler mig allerede beriget i krop og sind efter bare fire dage.

3 replies
 1. Tina
  Tina siger:

  Der ser så dejligt ud, ville gerne være hoppet i jeres kuffert 🙂
  Kontraster ja og det gør, at vi kan værdsætte vores vilkår bedre.
  Ofte er vi danskere utaknemmelige, men i Goa er der en del at kæmpe med.
  I må forsat suge til jer af indtryk og håber næste marked klares af jer begge 🙂
  Nyd det – også lidt for mig 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.