Chill out i Goa

Goa i Indien er stedet til chill out. Hvis jeg skal skære det helt ind til benet er det naturligvis en kæmpe oplevelse at være her og opleve en kultur og et samfund så – på godt og ondt – forskelligt for vores eget. Men derudover sker der det, at falder man ualmindeligt meget ned og glemmer tiden og alt det derhjemme. Man er bare, slapper af og skal ikke præstere noget.

Chill out: at slappe fuldstændigt af uden at tillade noget at være bekymret! 

Ugens søndagsindlæg er også ensbetydende med vores sidste dag her på Palm Grove Resort i Ashwem Beach, som vi vil udnytte fuldt ud og nyde, før vi i en gang i aften vil begynde at tænke på nattens hjemtur. I morgen eftermiddag er vi igen hjemme i kolde Danmark og hverdagen, som vi heldigvis elsker. Men det ville så være fint at tage noget af chill out stemningen med sig hjem! Den evige historie med at prøve at være mere i nuet.

Sten er meget dygtig til tai chi og vækker ret stor interesse blandt inderne, som ikke er bange for at afbryde ham og stille ham spørgsmål undervejs.

Som jeg også skrev forleden, befinder vi os i lidt af en boble her, hvor en stor del af dagen bruges på den smukke strand med brisen og bølgerne fra det store Arabiske Hav. Vandet er lavt og sandet er fint og rent, men man skal ikke tage fejl af de kræfter, det har. Der er livreddere langs hele stranden, som holder øje med, at ingen går for langt ud.
Sten laver tai chi om morgenen, hvor det slet ikke er ualmindeligt. Det er et liv hver morgen af folk, der dyrker yoga, alene eller i hold, bader, går, løber eller mediterer. Enkelte er mere syrede og får en lille dans for sig selv – måske på vej hjem fra et Goa party. Her er plads til det hele, også dem, der trisser ud senere og lægger sig i solen.

Strandløb i Goa

Udendørs løb på bare tæer i stranden får en helt ny mening her i Goa!

Det er ikke bare stranden og omgivelserne, der gør en ferie her i Ashwem til noget særligt. Livsstilen hernede er meget enkel og skrællet ind til det mest basale. Her er ingen statussymboler, tøjet er komfortabelt, maden er naturlig og reel, folk er åbne og venlige  – og der er ingen show off.
Det nordlige Goa er hippiernes sidste bastion, som endnu ikke er blevet alt for overrendt af turister (som os). Man er bare, og man er, som man er! Hvis du skal opleve det ægte og hippiekulturen i Goa, skal du ikke til det sydlige Goa, og måske skal du heller ikke vente for mange år.

Jeg må nu være ærlig og indrømme, at vi nyder at bo på et af de bedste resorts, som stadig er enkelt, men ordentligt og ikke for primitivt. Vores lille bungalow koster omkring 700 kr. i døgnet inkl. morgenmad, så det kan ikke en gang siges at være dyrt. Strømmen går og wi-fi’en går ind imellem, håndklæderne skiftes kun en enkelt gang i løbet af ugen, men det hele er ok – det er solen, vandet, lyden af bølgerne, afslapningen og alle de andre ting, der betyder noget.
Selvom vi har været flere andre steder og spise i området, så er vi faktisk også allermest vilde med maden på Palm Grove. Den er autentisk og veltillavet, og så er det af sig selv gået hen og blevet en meget sund og lækker uge udelukkende med kylling, brød, frugt og grønt.


De mere velstående indere fra de store byer kommer også til Goa for at holde ferie. Mange er i mærketøj, og flere af dem er gået hen og er blevet lidt i god stand. Det er lidt synd, at de ikke holder mere fast i deres egen kultur i stedet for at påtage sig vores med fastfood og vestligt tøj. De autentiske indere er så værdige og smukke.

Goa kokossælger

Kokossælger på stranden i Ashwem

Vi har gået nogle ture i området – mest langs stranden, for det er det sikreste i den ret hektiske trafik, men med afstikkere op i de mindre byer. Selvfølgelig kan man færdes på vejene, men de er smalle, og der køres tæt og heftigt på både to og fire hjul.
Så er man ude af boblen, ude i støvet og affaldet, som ligger overalt. Folk, der kæmper om de få turister her i slutningen af sæsonen, og vil sælge deres varer, massager og taxakørsel. Altid venlige og de fleste taler godt eller nogenlunde engelsk, men det kan godt blive et pres at skulle svare – og desværre sige nej – hele tiden.
Det er et hårdt liv for mange her, det er jeg ikke i tvivl om, og det er sundt for os at opleve, at der er samfund, som fungerer så dårligt i forhold til vores lille fantastiske velfærdssamfund.

Kvinder på den primitive byggeplads bærer sten på hovedet og over til en betonblander.

Bagsiden af medaljen, må man tage med. Der er fattigdom i verden, hvad enten man ønsker at blive konfronteret med den eller ej. Det skærer i hjertet at se et barn, der tigger, eller en tynd hundehvalp, der roder i skraldet.
På en eller anden måde, så lever man med præmissen hernede, og vi har bestemt støttet strandsælgerne hver dag, så de nu sværmer om os og holder øje med hvert et skridt, vi tager. Men de er så søde, og de penge vi bruger ville ikke betyde det store i de fleste danske husholdninger.

I går var vi på Night Market, hvor det, som du kan se, krævede stor koncentration at vælge en dug til 30 kr. Jeg købte fire forskellige, så nu burde der være til havebordet de næste mange år.

Nu vil jeg ønske dig en god søndag derhjemme. Nyd dagen, husk at chille out! ♥

1 svar
 1. Tina
  Tina siger:

  Den strand den hiver i mig 🙂
  Hvor er det smukt stof, forstår godt du valgte 4 stk., måske du kan sy en slå om kjole af et stykke 🙂
  En smuk søndag til jer2 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.