For dig, der elsker sproget! (og et godt grin)

For dig, der elsker sproget! (og et godt grin)

susanne-staun-sprog
Min mand kalder af og til mig for “Dansk Sprognævn“, når jeg kommer for godt i gang med mine nævenyttige påpegelser af diverse sprogbøffer. Men så har han ikke mødt Susanne Staun!

Måske kender du hendes bog Fuck, en lækker røv! Eller i alt fald har du nok bemærket titlen. En af grundende til, at den er blevet en bestseller må være, at hun er møghamrende sjov. Hun ved i den grad også, hvad hun taler om og serverer den grundlæggende grammatiske viden, som du ikke lærte i skolen – eller som du måske tror, du lærte, men ikke fik helt rigtigt i halsen – på en letforståelig, enkel og ikke mindst meget morsom måde.

Her er fx en af mine yndlingsaversioner, som virkelig kan give mig røde knopper. Den barnlige og forkerte brug af mig og jeg:

fuck-en-laekker-roev-bog

Et andet eksempel: fuck-en-laekker-roev-billede

Eller hvad med denne klassiker, åbenbart bedre kendt som “idiotkomma”. Hvem sagde sprogsnob? Men det burde vel på den anden side heller ikke være så svært.

grammatik-susanne-staun

Du kan simpelthen smile og grine dig igennem hendes bøger, mens du samtidig får strammet op på din grammatik og nu også dine sproglige fraser og diverse sproglige trafikuheld – både de verbale og de skriftlige – i Kort & Cool Strambuks til skribent og skribenteHer uddeles der skriftlig spanking, og kun de allerfærreste vil gå fri!

OM de gennemkneppede klicheer, uldenspeak, for meget fyld og fedt, politisk korrekthed og senfølgerne, hvis vi pynter for meget på virkeligheden.
OM de ord, du er for cool til (diskurs, evidens, italesætte for at nævne nogle stykker) og emojis (truslen fra abernes planet).
OM det grammastiske komma  og dets velsignelser. Og det dejlige semikolon, som vi snart kun ser i forbindelse med blinkesmileys.
OM hvordan ordrette oversættelser af engelske ord, anglicismer, påvirker dit sprog.
OG meget mere.

susanne-staun-strambuksstrambuks-bogkort-og-cool-susanne-staun cool-og-kort-strambuks

Tak til Gyldendal for at sende mig de to bøger. Jeg vælger ikke at tage det alt for personligt, når der på bagsiden står: “Sutter det shit, du skriver? Vil du gerne have det til at slutte med at sutte?”, men jeg har alligevel været helt nervøs lige siden for at stå til spanking og har forsøgt at stramme op.

Jeg lover at læse begge bøger igen i sommerferien (med stor fornøjelse) – både så jeg selv kan kloge mig fremover, men først og fremmest for at undgå ALT for meget bullshit her på bloggen.
Vi skulle jo nødig ende sådan her:

kort-og-cool-staun

Fuck, en lækker røv og Kort & Cool kan fås på Saxo.com.

voksenlivsstil-sponsindeholder affiliate links.

5 replies
 1. Birgitte Bonde
  Birgitte Bonde siger:

  #..korreKtur…pinligt at jeg lige skriver det ord forkert 🙂 🙂 🙂 Men det viser så tydeligt, at jeg ikke er fejlfri 🙂
  Og vi skal nødigt få præstationsangst, fordi vi er bange for at stave forkert 🙂

  Svar
  • Voksenlivsstil
   Voksenlivsstil siger:

   Ved du hvad, jeg bliver også af og til korrekset for fejl og forglemmelser her på bloggen, men verden er ikke perfekt, og vi er ikke perfekte! Og heldigvis for det. Det er bedre at skrive end at lade være i frygt for at lave en fejl – ligesom med så meget andet her i livet.
   Jeg er glad for at du skriver, og det er altid så rart at læse dine engagerede og positive kommentarer.

   Jeg har det helt på linje med dig med ligger og lægger, hans og sin osv. Lidt pedantisk har man vel lov at være! Rigtig god fornøjelse med Kort & Cool – du vil ELSKE den. Og så vil du nok slet ikke kunne lade være med at få anskaffet den anden også.
   Glæder mig til at høre, hvad du synes.

   Ha nu en skøn dag. Her er det klaret lidt op, og det er dejligt!
   KH Jeanette

   Svar
 2. Birgitte Bonde
  Birgitte Bonde siger:

  Jeg elsker sproget! – og hvor er det sjovt – jeg har nemlig “Kort & cool” liggende på mit bord (jeg læser meget korretur), og jeg forventer/tror/håber jeg får læst den i næste uge, hvor mange af mine kolleger er gået på ferie og der forhåbentligt er stille rundt omkring. Måske jeg skulle bede om at få “Fuck, en lækker røv!” også 🙂
  Jeg er også lidt en sprognørd og jeg har svært ved at lægge korrekturøjnene – også når jeg læser bøger…

  Nogle af mine “yndlings” er hans/hendes/sin, ligge/lægge og r-problemer – som kan volde vanskeligheder for mange. Men jeg holder gerne mine observationer for mig selv (på nær overfor de allernærmeste :-)) da det godt kan virke bedrevidende, men det kribler i mig, på den gode måde, for at rette vedkommende 🙂 Hvis de ikke ved det, skal de jo lære det, hihi 🙂 – og jeg er da heller ikke selv fejlfri 🙂

  Hav en rigtig dejlig dag.

  Kh, Birgitte

  Svar
  • Voksenlivsstil
   Voksenlivsstil siger:

   Så skal du bare have fat i Fuck, en lækker røv! Så får du styr på grammatikken på den sjove måde 🙂

   KH Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.