Fryser jeg – ikke for sarte sjæle

Fryser jeg – ikke for sarte sjæle

Man kan næsten ikke undgå at stryge lige igennem Martin Kongstads nye roman “Fryser jeg”. Den er en gang særdeles velskrevet og intelligent dyneløfteri, hvor man kan få stillet sin nysgerrighed om livet i den kreative elite og få et sarkastisk blik på de “vulgære” nyrige.
Bogen er en direkte forlængelse af forfatterens prisvindende debutnovellesamling “Han danser på sin søns grav“, som efter min mening udstillede – eller udleverede – de to samfundsklasser på en mere subtil og interessant måde. Jeg er vild med novellesamlingen, men ikke helt så ubetinget begejstret for romanen. Det er som sagt underholdende, og der kommer også nogle interessante tanker ind imellem, men jeg vil også langt hen ad vejen kalde den direkte pornografisk. Så læs den, hvis du ikke er sart.

Fryser jeg

I “Fryser jeg” er hovedpersonen journalisten Mikkel Vallin – som vel på mange måder er forfatterens alter ego – skilt, desillusioneret og drikfældig, men med sin status som skarp skribent og sit netværk i behold. Den tidligere madanmelder – jobbet har han også mistet, og i stedet vil han skrive en roman – erklærer i en avisartikel et åbent opgør med parforholdet, som vi kender det: “Parforholdet er dødt, tak for ingenting”. I stedet bør der indføres fri kærlighed. Tankerne breder sig pludseligt som et eksperiment blandt kultureliten og løber løbsk i noget, som til allersidst nærmest bliver en sekt, hvor selv Vallin ikke kan være med længere. Sideløbende med de eksperimenterende seksuelle udskejelser, som foregår over en sommer i den kulturelle overklasses højborg, Tisvilde, forelsker Mikkel sig i den unge provokunstner Diana Kiss, og kommer selv til at mærke dilemmaet mellem det faste og det frie forhold.
Jeg kommer til at tænke på en direkte parallel til 68’ernes eksperimenter og opgør mod de konforme samlivsformer – også her efterlod det efter sigende mange ulykkelige mennesker, der slet ikke kunne finde ud af at leve med den utryghed og jalousi, den fri kærlighed medførte.
Kan det i længden lade sig gøre at leve med kærligheden som et stort tagselvbord?

Bogen koster 222 kr. hos Saxo.com

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.