Hasselback af søde kartofler

Søde kartofler som Hasselback

Her kommer et lille tip til at lave søde kartofler som Hasselback.
Der er alt mulig god grund til at få søde kartofler ind som en fast bestanddel i køkkenet. De kan også bages hele eller med andre rodfrugter eller bruges til fritter eller mos. Men her kommer de som Hasselback, og det er forrygende lækkert!

Søde kartofler er letfordøjelige og fremmer de gode bakterier i tarmsystemet. De indeholder en række vitaminer og mineraler, som styrker immunforsvar og bindevæv. Derudover inderholder søde kartofler antioxidanten betakaroten (ligesom gulerødder), der beskytter hud og slimhinder – og spiller en vigtig rolle i at beskytte os i solen. Betakaroten kan give underhuden en let gylden, hvis man indtager det over en længere periode.
Endelig – og ikke mindst – er sød kartoffel blandt de fødevarer, de kan anbefales til at lette symptomer i overgangsalderen, fordi det indeholder et stof som minder om østrogen.

 

Søde kartofler – som jo i virkeligheden slet ikke er en kartoffel, men  en rodfrugt fra snerlefamilien – er hårdere at arbejde med. Til gengæld bliver de blødere end almindelige kartofler, når de er tilberedt.
Ikke et ondt ord om kartofler i øvrigt – begge er fantastiske fødevarer med hver deres forcer.

Hasselbackkartofler med sød kartoffel

Skræl de søde kartofler. Er de meget store kan du dele dem i mindre stykker, som jeg har gjort her. Men du kan også lave kæmpe hasselbackkartofler, som nærmest er et måltid i sig selv.

Skær lidt over halvt igennem til Hasselback.

Der er frit slag med krydring – brug smør eller olie og krydr med chilipulver, timian, paprika, spidskommen eller hvad du nu foretrækker.
Du kan også give dem et drys friskhakkede krydderurter ved serveringen. Kun smag og fantasi sætter grænser.

Jeg kan gode lide at bruge olivenolie til de søde kartofler. Lidt olivenolie i bunden af bradepanden, så de ikke brænder på (du kan også bruge bagepapir), og derefter pensler jeg de søde kartofler med olie.

Jeg har krydret med salt, peber og tørret timian. Chilipulver og også fantastisk til søde kartofler.

Bag ved 200 grader til kartoflerne er møre og let gyldne. Afhængigt af størrelsen tager det omkring 30-50 minutter.

 

De søde Hasselbackkartofler kan bruges tilbehør eller – eller som en flot og sund ret i sig selv med fx pesto eller cremefraichedressing, fetaost og lidt ristede græskarkerner.

De smager forrygende med en god hjemmelavet pesto. Her har jeg brugt min ramsløgspesto, men også en klassisk basilikumpesto eller persillepesto vil være lækker til.

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.