Hella Joofs fine fabuleringer i Båven om Gud

Hella Joofs fine fabuleringer i Båven om Gud

Hella Joofs nye bog, Båven om Gud deler så sandelig vandene – Kristeligt Dagblad giver den 1 stjerne og kalder den nonsens fra ende til anden, Berlingske giver den 5 og kalder den kærlig og kugleskør.
Jeg hælder mod det sidste – jeg kan lide den!

baaven-om-gud

Jeg har altid været betaget af bibelhistorie, og det er stadig dejlige fortællinger i Hellas omskrivninger, hvor Gud nok er ophøjet og almægtig, men også er en ældre, drikfældig herre med hentehår og dårlig (hellig)ånde. Helt nede på jorden, også i bogstavelig forstand ind imellem iført cowboystøvler med lyn og røde hjerter.

Nok er den pjattet, men den er også imponerende fantastifuld og sød, og en fri og kærlighedfuld fortolkning af elskede historier fra Biblen om jordens skabelse, Adam og Eva, Kain og Abel, Noahs Ark, Moses og de ti bud – og ikke mindst om Jesus, der er i Hellas fortælling er Guds adoptivsøn og gift med Maria Magdalena, der lige så vel som sin mand besidder helbredende kræfter.
Fyldt med sjove anakronismer, hvor vore dages udtryk og navne og begreber bliver brugt allerede fra tidernes morgen.

“Nu gik der mange dage. Og Adam gik rundt i Paradis eller Himmerige, som han og Gud også kaldte haven. Og Adam fandt på navne til alle dyrene og træerne og blomsterne. Det er derfor, der er en blomst, der hedder Følfod, og en sommerfugl, der hedder Blåfugl. Og der er en abe, der hedder aye-aye. Det var fordi, Adam ikke kunne beslutte sig. De lo og morede sig og spillede badminton og slog smut og knækkede nødder med tænderne, som man godt måtte den gang.”

Bliver man trådt over tæerne som troende, så kan jeg godt sætte mig ind i det. Jeg ser det nu i et andet lys, og jeg var også vild med Monty Phyton og Life of Brian. Den hellige bog, såvel fra det gamle som det nye testamente, bliver godt og grundigt omskrevet – men der er jo ingen tvivl om, at det er for sjov, hvor nutidige udtryk og opfindelser bliver trukket ind i tiderne morgen, hvor Gud skabte jorden og mennesket. Det er sjovt og det hyggeligt, men også meget varmt og kærligt – og slet ikke så dumt, som det kan lyde, for det kræver også indsigt at bearbejde en tekst.

“Altså, jeg er ikke så meget for detailregulering. Jeg tror, folk ved, hvad der er bedst for dem selv. Og jeg mener, vi er godt dækket ind med de ti bud. Hvis man overholder dem, så bliver verden et godt sted.
Moses rystede på hovedet.”Jeg er ked af at sige det, Gud, men du er frygtelige naiv.” “Ja, heldigvis”, smilede Gud.”

Hella Joof kalder det et kættersk kærlighedsevangelium, og det er vel netop, hvad det er – en grotesk bearbejdning af teksterne, en menneskeliggørelse af Gud og Jesus, men stadig med Guds love og regler som det centrale, når alt kommer til stykket og uanset, om man tror eller ej.

hella-joof-baaven-om-gud

Fra mig får den fire stjerner for den grundlæggende tanke om, hvad der tæller, tro eller ej. For god underholdning, en opfriskning af elskede bibelfortællinger (i een eller anden form), en fantastisk fantasi og humor tilsat Hella fyndord for folket. Og så for overdådigheden af skønne tegninger af Anna Jacobina Jacobsen. Det er en så dekorativ bog, som man får lyst til at have liggende fremme, så man kan nyde synet.
En rigtig god julegaveidé til Hella-fans!

Bogen fås på Saxo.com her.

stjerne sortstjerne sortstjerne sortstjerne sort

Kærlig hilsen Jeanette

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.