Hende gad man godt være veninde med!

Hende gad man godt være veninde med!

Julia Lahme: Forfatter af 'Holder du lige øje med mit diadem?' og 'Hvor lagde jeg babyen?' udgivet af Pretty Ink. Foto: Line Thit Klein:

Julia Lahme er klog og livsklog (så livsklog som man overhovedet kan være, når man er fyldt fyrre år), hun er reflekteret, ansvarlig, voksen og rummelig (sådan da) og så er hun bundhamrende ærlig, bramfri og skide sjov. Kort sagt, er hun sådan én, man (jeg) godt gad at være veninde med. Og vigtigheden af veninder er bare én af de ting, hun skriver om i sin nye bog.

At læse hendes nye bog ManiFest er som at tilbringe nogle gode og berigende timer i selskab med din mest sjove og interessante veninde. Hende, der får dig til at føle dig godt tilpas, inspireret og god nok som du er. Hende, der nok er ansvarlig, og tager ansvar for sin egen lykke, liv og økonomi, men ikke er kedelig eller nærig, og som synes, at der også skal være plads til, at livet er en fest, og at det skal leves her og nu. Spørgsmålet er bare, hvordan den moderne kvinde får plads til det hele – midt i alle forpligtelserne omkring parforhold, børn, vasketøj, indkøb og karrierer og måske midt i skilsmisser, stress, kampen for ligestilling og for alt det, vi skal leve op til. Ikke mindst på grund af presset fra “de andre” (dem, som vi skal holde op med at tage så meget med på råd og lade være med at sammenligne os selv med).

Hun ser tilbage på alt, hvad hun har lært. I tyverne, dannelsesårene (“tyverne er noget lort”) – fulde af drama, og hvor alt skal løses og de fleste ikke ved, om de er købt eller solgt. Trediverne, hvor meget af energien går til de børn, vi får – eller ikke får. Om at blive gift, om moderskabet som kultfænomen (det er Victoria Beckhams skyld det hele), om den dygtige og fornuftige generation, om at blive slidt ned til sokkeholderne af moderskabet og om dårlig samvittighed (noget som mænd tilsyneladende ikke lider af).

Om kroppen og den seksuelle kapital, som med tiden i virkeligheden bare kan veksles til……ingenting! Den sande værdi og valuta er i den sidste ende det, som vi putter ind mellem ørerne – og ikke botox eller nye bryster. Eller for mændenes vedkommende den næste ironman.

“Den seksuelle kapital, den, der er rodfæstet i udseendet alene, falder nemlig, og den falder pludseligt og langt. At være noget i kraft af måden, man ser ud på, har sin egen og store pris.”

Ved tærsklen til fyrrerne er der både udsigt til potentiel krise, fordi mange af kampene er slut og måske skal udfyldes af en coachuddannelse, botox eller en vandring på Caminoen. Eller måske trendbarn nr. 3 (også kendt som skilsmisse-Treeren) eller nr. 4. Men i virkeligheden ser det hele lidt lysere ud, og Julia er kommet ud på den anden side med lidt større børn, og endda med ægteskabet og den store kærlighed i behold (og det er der også gode råd til, hvordan gør. Det er bestemt ikke alle, det lykkes for, men sådan kan livet også gå – vi har altid et valg).

Nu arbejder hun på en liste over, hvordan man gør Gammel til det nye sort. Ja, det er noget, vi er nogle der allerede kan tale med om, men hun skal være velkommen til at bidrage med sit vid og humor – og gode råd om at skide på konventionerne, gå med den mode, der klæder os og i de høje hæle.

Julia er hende, du kan grine af dig selv og de gamle dage sammen med, hende, der kan give dig tro på fremtiden, selvom “Gammel er det nye lort” – og også selvom du selv lige er ti år ældre, ligesom jeg. ManiFest er nemlig for alle voksne kvinder, et opråb om at støtte hinanden, løfte hinanden op, ikke komme med stikpiller (og hvis nogen gør, så smid dem på møddingen), holde snitterne fra andres mænd (især, hvis de har små børn), lade være med at sammenligne sig med andre, at tage ansvar og tage konsekvensen af vores valg. Du bestemmer nemlig selv i dit eget liv.

Køb Manifest på Saxo.com her (affiliate link)

  0 replies

  Skriv en kommentar

  Har du en kommentar?
  Så del den meget gerne!

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.