Her er de bøger, jeg læser og lytter til for tiden!
Indlægget indeholder reklamelinks til Saxo.com.
Har du brug for inspiration til sommerlæsningen, så skal du se, hvad jeg har gang i af bøger for tiden. Fire bøger, jeg lige har læst – eller lyttet til – den, jeg er i gang med, og de næste to bøger, jeg vil kaste mig over.
Tour de Chambre af Tine Høeg
Tour de Chambre af Tine Høeg er ikke med på mine billeder, fordi jeg netop har hørt den som lydbog! Jeg har købt et Premium abonnement hos Saxo, der både giver mig rabat på mine bogkøb og adgang til et stort katalog af e-bøger og lydbøger. Og sørme om ikke den helt nye og stærkt anmelderroste nye bog af Tine Høeg allerede var derinde som lydbog!
Jeg elskede den fra start til slut, og den var med i ørene på mig overalt i flere timer, fordi jeg simpelthen ikke kunne slippe den.
»hvad fanden er det egentlig for et spørgsmål at/komme med undskyld mig men som om det bare/ville være lykken for mig at møde en eller anden/idiot som om det er derfor man taler med andre/mennesker det er sgu da en latterlig livsdrøm det/er sgu da ikke det det hele handler om forelske/ sig og formere sig jeg brækker mig over det alle/ bliver alligevel skilt eller er utro alle skal alligevel/dø så OPFOSTRER man nogen så giver man dem/grød og bananer og så kan de rejse sig op hvor/er det FLOT og så går man rundt og føler der er en/MENING MED TINGENE der er for helvede ikke/nogen mening prøv at se det i et større perspektiv/grød og bananer grød og bananer det gør ikke/nogen forskel brug dog din hjerne det er bare forår«
Tine Høeg er 34 år, hun debuterede i 2017, og repræsenterer på smukkeste vis den nye generation af dynamiske, knivskarpe og spændende kvindelige forfattere. Bogens dialog er mesterlig, hvilket bestemt ikke gør den mindre god som lydbog! Det er en medrivende historie om at stå mellem ungdoms- og voksenlivet, om dyb og umulig kærlighed og om venskab og loyalitet.
Udgivet på det hele nye forlag Gutkind, som er værd at holde øje med!
Meter i Sekundet af Stine Pilgaard
Vi bliver hos det nye forlag Gutkind, og vi bliver ved de unge talentfulde – og anmelderroste – kvindelige forfattere.
Stine Pilgaard viser et stort humoristisk talent i den nye bog Meter i Sekundet, men også en skarp og spiddende, men kærlig, iagttagelsesevne og sans for sproget udover det sædvanlige.
Hovedpersonen er nybagt mor og nytilflytter i den lille jyske by Velling (“Vi vil i Velling” er byens slagord), hvor hendes mand er ansat som højskolelærer. Som selvudråbt orakel får hun en geschæft som brevkasseredaktør på den lokale avis, hvor hun deler ud af sin visdom. Altid med udgangspunkt i anekdoter fra sit eget liv. Finurligt, selvironisk og sjovt, og slet ikke så tosset endda.
Ellers slås hun med at få taget kørekort og med at finde rundt i at small-talk’e med alle de søde mennesker i den lille by. Sammen med hendes gode ven, der også er medfølgende påhæng til keramiklæreren, skriver hun nye tekster i Højskolesangbogens sange, fx Slagsang for påhæng.
Og nå ja, ind imellem stalker hun Anders Agger, der bor i byen, for at få nogle gode råd til at samtale. Hun har mange talenter, de er bare ikke alle lige almindelige.
En ung kvinde flytter til Vestjylland, og spørgsmålene melder sig. Hvordan taler man med sin købmand? Kan man stoppe verdens dårskab gennem en brevkasse? Hvad tænker vestjyderne på i pauserne mellem deres sætninger? Hvordan slår man en barnevogn sammen? Hvorfor er højskoleeleverne så glade, og hvad er det, de vil i Velling? (bagsideteksten fra Meter i Sekundet).
Det hele handler ikke om dig af Niels Overgaard
Her er den bog, som jeg netop skal til at gå i gang med. Og jeg glæder mig helt vildt!
Det er bogen Det hele handler ikke om dig af Niels Overgaard.
Bogen tager udgangspunkt i den antikke livsfilosofi Stoicismen og sætter den i et moderne perspektiv i forhold til at undgå stress, angst og depression, som mange – trods vores enorme muligheder, velstand og frihed – lider under.
Bogen lover på både tankevækkende, humoristisk og til provokerende bog vis at give adgang til viden og træning i den stoiske filosofi. Her kogt ned til fem grundprincipper, der kan give os nøglen til et balanceret, frit og meningsfyldt liv:
1. Fokusér på det, du kan kontrollere
2. Succes er at gøre det rigtige
3. Selvdisciplin gør dig fri
4. Døden er din ven
5. Det hele handler ikke om dig.
En lykkelig slutning af Maren Uthaug
Maren Uthaugs tredje bog, og vinderen af læsernes bogpris 2020, En lykkelig slutning, er en usædvanlig slægtshistorie om en bedemandsfamilie. Med et særligt talent for døden og en fremsynethed om fremskridtene inden for branchen, får familien gennem syv generationer opbygget en solid rigdom og succes.
Alle aspekter af døden tager bogen fat i – fra epidemier og hygiejne set i et historisk perspektiver, til begravelsesritualer og overtro over nekrofili og medlidenhedsdrab.
Men først og fremmest er den alligevel en utroligt medrivende slægsroman, der trods den gennemsyrende morbiditet, tager os tilbage i historien til skibbrudne, forældreløse, udvandrere og overlevere, der danner den succesfulde bedemandsslægt Christiansen igennem syv generationer. Men er vi ved at nå til vejs ende i den sære morbide families udvikling?
En lykkelig slutning er en bog, man flyver igennem, og som fuldt fortjent vandt Berlingskes læsernes bogpris overlegent.
Samtaler med fremmede af Paul Auster
Her har jeg ordineret mig selv en portion dannelse og en indgang til en store amerikanske forfatter Paul Auster med den nyligt udkomne Samtaler med fremmede, der samler 44 tekster årene 1967-2017.
Jeg læser lidt ind imellem – bid for bid – for det er litteratur, der kræver, at man, i alt fald jeg, må holde tungen lige i munden. Til gengæld bliver man blæst omkuld af forfatterende sprog, indsigt og betragtninger gennem 50 år. Politiske, litterære og filosofiske betragtninger og portrætter af amerikanske forfattere og kunstnere, om krig, politik, filosofi og forbindelsen mellem fodbold og d. 11. september.
ÅRHSOME af Lars AP
Lars AP udgav i 2010 bestselleren FUCKING FLINK, og står bag bevægelsen af samme navn. Et smukt projekt, der opfordrer os danskere til ikke bare at være verdens lykkeligste, men hvorfor ikke også verdens flinkeste?
I den nye bog Århsome er fokus på, hvordan vi mennesker dog skal navigere i en verden, hvor negative nyheder vægter højest og individet kommer først.
Det handler om at flytte bjerge. At komme op af sofaen og ud af joggingbukserne, ud af frygt og depression – om at finde de situationer, som får os til at sige Årh! Dér, hvor vi oplever en betydningsfuld kontakt med andre mennesker. Dér, hvor vi sprudler.
Bogen er måske nok lidt en rodebutik, men stadig et relevant opråb, som jeg med glæde har læst – særligt i lyset, eller måske i skyggen – af Corona-krisen, som bogen sjovt nok landede midt i. Måske af en grund? Hvem ved, men læs fx disse 10 gode (videnskabelige) råd til et længere liv (bemærk, at influenzavaccine kommer ind på en femteplads!):
1. Social integration
2. Tætte relationer
3. Drop rygningen
4. Drop overdreven alkoholindtagelse
5. Influenzavaccine
6. Rehabilitering og motion
7. Fysisk aktivitet
8. Få styr på overvægten
9. Medicinsk behandling (ved for højt blodtryk)
10. Ren luft
Alt hvad jeg ved om kærlighed af Dolly Alderton
Denne her bog ligger også og venter på, at jeg meget snart kaster mig over den! Alt hvad jeg ved om kærlighed af den britiske journalist og forfatter Dolly Alderton, har fristet mig et stykke tid, og da jeg hørte Julia Lahme anbefale den til Gyldendals Forfattermorgen, som du kan finde online her, slog jeg til. Jeg kan i øvrigt anbefale at lytte til de (gratis) udsendelser på Gyldendal.dk. Det er god og interessant underholdning, som sagtens kan tages i ørerne som en podcast.
Vi kan vist godt sige, at vi er henne i noget chic lit her, og jeg glæder mig til at hygge mig og svælge i den. Igen en start-tredive forfatter med mod, selvironi, humor og iagttalelsesevne.
Bogen beskrives som hudløs ærlig, når hun beskriver sine fejlslagne Rod Steward-fester, ulykkelige romancer med forkerte mænd, om kampen for sin karriere og om alvorlige personlige problemstillinger som ensomhed og spiseforstyrrelse. Dolly Alderton er på samme tid stærk, skrøbelig og frem for alt menneskelig, og mange kvinder vil kunne spejle sig i hendes fortællinger. Med lister, observationer, anekdoter og opskrifter er bogen underholdende hele vejen igennem.
Jeg kan ikke vente til at stifte bekendtskab med Dolly Alderton – hun lyder som sjovt og hyggeligt selskab!
Alt hvad jeg ved om kærlighed
Skriv en kommentar
Skriv din kommentar her!Alle er velkomne til at deltage