,

Hud og aldring – hvor meget kan du selv gøre?

En del er i vores egne hænder, når det kommer til ældning. Mellem 60 og 80% mener forskerne.

I forbindelse med lanceringen af den nye Hyaluron Activ B3 serie fra Eau Thermale Avéne var jeg til et spændende foredrag med en læge og Ph.d. studerende om den nyeste forskning inden for hudens og kroppens aldring. Her får du nogle af de interessante budskaber og fif til, hvad du selv kan gøre for at øge sandsynligheden for at leve længere.

Reklame/inviteret

Det er bestemt ikke generne, der alene afgør vores helbred, aldring og huds udseende! Nogle vil sige, at 80% dit helbred er i egne hænder. Andre anslår, at generne kan tilskrives 30%, samt interne sygdomme 10%, men budskabet er, at der er rigtigt meget, du selv kan gøre for at holde dig rask og fit og få et godt og meget langt liv.

Foredragsholderen, læge og pd.h. studerende og i øvrigt snart også dermatolog, brænder for forskningen inden for aldring. Det samme gør det franske hudplejemærke Avéne, der på sine laboratorier ikke alene interesserer sig for symptomerne i huden, men netop også for årsagen.

Og begge er enige om, at huden er kroppens sladrehank! Der ER altså en sammenhæng mellem din huds tilstand og din krops indre tilstand.

Huden skal tages alvorligt – det er ikke bare kosmetik!

Lidt firkantet sagt, så mener forskerne (bla. professor ved Harvard Universitet, David Sinclair), at kendetegn ved aldring er en sygdom – ikke en biologisk konsekvens.

Vi kan naturligvis ikke leve evigt, men der er i følge den nye forskning basis for, at vi kan blive en del ældre end i dag.

 

Aldringen af huden skyldes skader, der skaber senescente celler (ubrugelige zombieceller), der skader vores DNA og immunforsvar – og de skaber aldringen i huden såvel som i de indre organer.

 

Når vi skader huden, skader vi kroppen!

Når huden bliver skadet – og det gør den i særlig grad i solen – så skader vi kroppens DNA og immunforsvar. Men også vores søvn, ernæring og udsættelse for forurening spiller ind. Jeg behøver næppe nævne, at rygning er et totalt no go.

HUDPLEJEMÆSSIGT kan du først og fremmest passe på dig selv i solen. Dette er meget vigtigt.
Men også en del af rådene fra kosten – om antioxidanter og forskellige vitaminer – giver mening.

Vi hører fx mere og mere til vitaminet B3 (Niacinamid), der øger cellernes levetid. Det har Avéne tilført 6% af i deres nye serie.
A-vitamin kan ikke nævnes for tit. Serien indeholder Retinal, et direkte forstadie til A-vitaminsyre, som har en høj hudtolerance og er meget effektivt.
Endelig er der hyaluron i både høj og lav molekylevægt samt et udtræk af den ayurvediske frugt Haritaki, som beskytter hudens hyaluron, der giver fugt og fylde.

Huden er kroppens sladrehank og ikke bare kosmetik. Vi kan selv gøre en del for at udgå at skade vores celler. Avéne forsker i årsagerne til hudens ældning.


Det kan du selv gøre for at holde kroppen ved lige!

Når vi tager in mente, at vi selv er herrer over 60-80% af vores helbred, så kommer her nogle råd fra forskningen til, hvad du kan overveje at gøre:

– Brug solbeskyttelse, gerne året rundt, og overhold solrådene.
Ødelæggelser i huden er med til at nedbryde vores celler, DNA og immunforsvar!

– Få cellerne til at føle sig STRESSEDE, så de reparerer sig selv!
Gennem træning (det kan i øvrigt lade sig gøre at holde muskelmassen ved lige!) og kulde som cryo/vinterbadning (varme er ikke tilsvarende en god idé, og infrarøde stråler er under mistanke for at skabe skader).

– SPIS MINDRE – LEV LÆNGERE!
Indtag af færre kalorier og periodisk faste.

– Spis antioxidanter og antiinflammatorisk.
(som C- B3- og E-vitamin, Q10, Selen og Betakaroten)
Teer (især grøn te), citrusfrugter,  broccoli, kiwi, havtorn, kartofler, grønkål, spinat, æg, kerner, nødder, avokado, sojabønner, frø, gulerødder, spinat, abrikoser, mejeriprodukter, kød, fisk, nødder, sunde olier, korn m.m.

– Tag evt. særlige kosttilskud
Der forskes heftigt i forskellige medikamenter i disse år. Bl.a. i visse kendte lægemidler (rapamucin, metformin, reservatrol), der viser sig at have forskellige gavnlige sidevirkninger. Dem kan vi naturligvis ikke selv kaste os ud i.
Du kan til gengæld vælge at satse på Reservatrol og NAD+, som er to specielle kosttilskud, som måske kan have en betydning for kroppens aldring.
Reservatrol er et plantepolyfenol, som blandt andet findes i skindet på røde druer, kakaobønner og i bestemte bær og nødder.
NAD+ (Niacinamid-Adenin-Dinucleotid) er i familien med B3 og har vist sig at have en effekt på Alzheimers ved forsøg på mus.

 

Hyaluron Activ B3 fra Eau Thermale Avéne

Du finder den nye Hyaluron Activ B3 serie fra Avéne på bl.a. Apoteket.
Serien består af serum, øjencreme, dag- og natcreme. Dagcremen er i en god gammeldags glaskrukke (som jo er et bæredygtigt og genanvendeligt materiale) og fås med refill. Den intensive natcreme er med lufttæt og hygiejnisk pumpe.

Vi hører fx mere og mere til vitaminet B3 (Niacinamid), der øger cellernes levetid. Det har Avéne tilført 6% af i deres nye Hyaluron Activ B3 serie.

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.