Hvor meget tøj har vi egentlig brug for? Sådan får du styr på din garderobe.

Jeg tror, at mange kan nikke genkendende til, at vi køber ALT for meget tøj. Og jeg tror, at det ofte kan skyldes, at vi ikke aktivt forholders os ordentligt til, hvad vi har brug for og hvad der er vores personlige stil.
Hvor mange mere eller mindre fejlkøb har de fleste af os ikke liggende og fylde op?
Og har vi alle ikke nogle få virkelige yndlingsting, som bare er spot on? Det er de sidste ting, som det gælder om at få garderoben til at bestå af – så vi bruger det, vi har og køber mindre.

Her får du mine råd til at få styr på garderoben! Ikke ved at købe mere, men ved at købe mindre og få overblik. Det gælder i øvrigt også for sko!

♥♥♥♥♥

Jeg har lige ryddet op i mit klædeskab, hvilket jeg gør med jævne mellemrum. Jeg fjerner det tøj, som ikke er i sæson, og de ting, som jeg med hånden på hjertet ikke bruger eller inderst inde er rigtig glad for. Du behøver ikke smide det ud – jo, det, som du inderst inde ved, at du aldrig bliver glad for. Du kan også give det væk eller sælge det.
Hvis du er i tvivl, ikke nænner at smide det ud – eller simpelthen har brug for tøj på kroppen, så gem den. Læg det i en særlig bunke for tøj, du er i tvivl om (som regel er der ingen tvivl).

Bukser, toppe, bluser, sweatre og hyggejoggingtøj – brugbart og i sæson. Ikke meget, men til gengæld det jeg bruger!

 

Det er en lettelse, hver gang, jeg får det gjort! Jeg får overblik og forholder mig til det, jeg har og kan lide – og med overblikket forsvinder en del af behovet for at købe nyt. Skal der endelig noget nyt til, så giver oprydningen et præcist overblik over, hvad jeg reelt mangler. Det går op for mig, at jeg slet ikke behøver ret meget nyt, når jeg få fokus og begynder at gå mere med de ting, jeg elsker.

Ryd op i dit skab – få overblik og få brugt dine yndlingsting! 

Jeg har en kasse stående, hvor der er sommertøj i om vinteren og omvendt. Den indeholder også de ting, hvor jeg er i tvivl, om jeg kommer til at bruge det.
Tilbage er yndlingstingene, der er overblik, og ikke noget, der roder og gør mig forvirret. Det betyder også, at jeg rent faktisk får brugt de gode ting, fordi de ikke drunker i mængder af tøj. Og helt ærligt – hvor meget tøj har vi egentlig brug for?

Gå det hele igennem – når du er færdig, så gør EN GANG TIL. Vær helt ærlig overfor dig selv og læg de ting væk, som du inderst inde ikke er 100% glad for.

For mit vedkommende er jeg nået til den konklusion, at jeg skal holde fast i at købe færre ting – men fokusere på god kvalitet og tidsløse ting, som jeg virkelig er vild med og som passer perfekt til mig. Det skal ikke kun være smart her og nu.

Det er nemlig fornyligt gået op for mig, at jeg stille og roligt var begyndt at komme for langt væk fra mit egen DNA, når det gælder tøj. Jeg har de sidste par år ladet mig rive for meget med af trends og har købt ting for at være med på moden. Ting, som har ALT for kort holdbarhed, og det er i virkeligheden slet ikke mig.
Jeg bryder mig ikke om, at vi køber og køber – og smider væk. Det er spild af ressoucer, både vores egne og miljømæssigt.
Tænk også over, at tøj, der er meget markant og kendetegnende for en bestemt kollektion, meget hurtigt bliver “last season”, fordi det netop er så genkendeligt.
Igen kan jeg kun citere Chanel: mode forgår, stil består!

Tænk dig om, før du køber! Har du virkelig brug for det? Har det virkelig potentiale til at holde og blive en favorit i mange år?              

Jeg er bestemt tilhænger af, at man følger med tiden, men det kan man sagtens gøre med få virkemidler uden at skifte garderoben hver sæson. Og velsiddende tøj, der passer til en, og er i en god kvalitet, går aldrig af mode.
Jeg er klar over, hvad der klæder mig, og hvad jeg kan lide, så det burde slet ikke være så svært.

For mit vedkommende, så elsker jeg tætsiddende tøj, figursyet tøj og ensfarvet tøj. Jeg er vild med gode kvaliteter uden for meget kunststof.
Tøj, der spræller mere i snit og kvalitet end i vilde mønstre og mange farver. Til gengæld kan jeg godt lide små diskrete detaljer.

Prøv at tænke over hvad der kendetegner dit yndlingstøj – er det løst, stramt, kort, langt, figursyet eller poset, ensfarvet, mønstret og i hvilket stofkvaliteter? Find ud af, hvad der klæder dig og hold fast i det, så du finder din stil.

Prøv at tænke igennem, hvad der kendetegner DIT yndlingstøj! Hvilke snit, faconer, farver, mønstre, kvaliteter. Notér dig det og hold fast i det hver gang, du shopper tøj!

 

Kjoler, festtøj, overtøj, skjorter og ikke mindst figursyede blazere, som er en af de ting, jeg elsker. Kun få farver og mønstre til mig!

Jeg kan naturligvis ikke gøre mig klog på, hvad der præcis passer til dig og hvilke materialer, snit og farver, du allerbedst kan lide og som klæder dig. Men hovedsagen er også at få gjort dig det klar, så du kan gå efter det rigtige fremover, når du køber tøj.

Tænk dig godt om, køb ikke bare for at købe.
Køb mindre, men køb det rigtige.
Ryd op og få overblik, så har du måske mere end du tror i bunkerne. 
Følg med i moden, men pas på de meget markante items, som hurtigt bliver rendt af – hold fast i din personlige stil og lad dig ikke forblænde.

 

Det var en lille opfordring fra mig om at købe mindre tøj – spare penge og spare miljøet – og SAMTIDIG få en flottere og mere velfungerende garderobe. Måske har du allerede 100% styr på det, men hvis du, ligesom jeg selv, har brug for en lille reminder om, at moden måske er ved at løbe lidt for meget afsted med os, så håber jeg, at du kan bruge mine råd.

 

 

3 replies
 1. Tina
  Tina says:

  Godt skriv:-) Fik lige flere tanke i sving hos mig 🙂
  Vi tager ofte snakken herhjemme og rydder om i skabe og skuffer to gange årligt.
  Resten god weekend ønskes herfra:-)

  Svar
 2. Bettina Hjort
  Bettina Hjort says:

  Hvor er det inspirerende det du skriver. Jeg rydder tit op, men alligevel mister jeg overblikket meget hurtigt og så synes jeg, at det tøj jeg har er mega kedeligt.
  Har tit overvejet at få en stylist hjem til at hjælpe mig på rette vej😊

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette says:

   Kære Bettina,
   Tak, det glæder mig meget, at du kan bruge inspirationen 🙂
   Det er ikke let, og jeg kender følelsen af ikke at have noget – og ikke at have noget rigtigt spændende. Det er derfor, vi skal ind til benet og finde ud af, hvad der virker allerbedst for os.
   Prøv at tænke igennem, hvilke stykker tøj, du har det allerbedst i. Er der nogen fællesnævnere?
   Det er da også en god idé, at få en at sparre med – en veninde eller en professionel. Men måske har du svarene selv.

   Kærlig hilsen
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.