Johns saga af Torben Munksgaard er en rørende og fin roman om at blive gammel

 

Torben Munksgaards nye roman Johns saga inviterer os ind i sindet, tankerne og minderne hos en mand på vej ind i alderdommen. John har mistet sin kone, hans bedste ven Ole sidder tavs på plejehjemmet og værst af alt er følelsen af mere og mere at miste følelsen af at tilhøre verden af i dag. End ikke minderne får han lov at beholde, da det viser sig, at hustruen har båret på en stor hemmelighed.

»Jeg kender ikke nogen ensomhed så stor som denne, at have mistet den, hun ikke var«.

Johns livshistorie er ikke en storladen saga – det er det lille liv, der viser sig at have sit eget stille drama. John er pensioneret gørtler, en fin håndværker af den gamle verden, bor i Bellahøj, går på værtshus – lidt for meget efterhånden, især ifølge hans ældste søn – og besøger sin bedste ven Ole, der sidder som en skygge af sig selv på plejehjemmet. John har et rigt indre liv, og skriver i al hemmelighed de fineste poetiske tekster og besidder en stor viden. Men de færreste kender ham rigtigt længere, særligt ikke hans nærmeste familie, som han føler sig meget langt fra.

Historien fører John til Island for at lede efter sin bortløbne yngstesøn, men rejsen bliver endnu en nedtur for ham, der viser sig at ryste hans verden og alt det, han har baseret sit liv på.

Men John kan stadig agere, selvom han på mange måder er lost i nutidens verden. Han er sej, og han er skarp i sine analyser af sine omgivelser, men bliver ikke rigtigt mødt andre steder end på stamværthuset (som også lukker). Han kalder til et aldersoprør og mobiliserer sig selv og Ole i kørestolen, med stokken højt løftet i en håbløs kamp mod alt, hvad der er nyt.

Johns saga er en lille romanperle, der åbner hjertet for alderdommen og giver en sjælden og poetisk stemme til mennesket i livets vinter, når både det ydre og det indre forfald sætter ind.

Købes hos Saxo.com her(reklamelink)

  4 replies
  1. mormormedstiletter
   mormormedstiletter siger:

   Det lyder som en god bog. Jeg har lige tjekket og den kan endnu ikke læses på Mobifo, så den må jeg ønske mig til når jeg skal slappe af hen over sommeren ude i vores fine orangeri:-)

   Svar
   • Jeanette
    Jeanette siger:

    Åh, orangeri lyder fantastisk. Sådan et har jeg også drømt om, men nu flytter vi til to små gårdhaver, så det blev det ikke til.
    Nyd det! – og også bogen. Den er meget fin og empatisk.

    KH Jeanette

    Svar
  2. Charlotte
   Charlotte siger:

   Den fik du virkelig solgt til mig – tak for tippet til ferielæsningen. Har iøvrigt lige fået sortbejdset min store egetræs kogeø i køkkenet – det er blevet super skarpt, så glæd dig….

   Svar
   • Jeanette
    Jeanette siger:

    Hej Charlotte,
    Hvor skønt at høre, at mine boganbefalinger kan bruges 🙂
    og fedt med den sorte køkkenø, tillykke med den, jeg kan næsten heller ikke vente!!!

    KH Jeanette

    Svar

  Skriv en kommentar

  Har du en kommentar?
  Så del den meget gerne!

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.