Kunsten at lave en perfekt risotto

At lave en perfekt risotto er noget, som mange fejlagtigt tror er meget svært! Det er tværtimod nemt og sjovt at lave. De få elementer kan forberedes i forvejen, så du kan tilberede den perfekte ret på 20-25 minutter.

Der findes uendelig mange forskellige opskrifter på risotto, men der er et par små grundlæggende ting, man skal vide for at lave den lækreste cremede, men ikke for bløde, risotto. Her får du mine fif til det, jeg i al beskedenhed, vil kalde en perfekt risotto uden smør.
Fyldes kan varierers alt efter ønske, men her har jeg valgt en smuk simpel – og meget velsmagende – hovedret med kæmperejer og ærteskud og lidt frisk revet parmesan på toppen.

Perfekt risotto

Risotto med kæmperejer og ærteskud

 

En basisrisotto er uhyre simpel og består af olivenolie, risottoris, finthakket løg, evt. hvidløg, hvidvin, bouillon og parmesanost. Nogle tilsætter os smør, men jeg foretrækker den uden.

Til hovedret til fire personer bruger jeg:
5 spsk olivenolie
400 gram risottoris
2 skalotteløg
2 dl. hvidvin
250 gram revet parmesanost
ca. 1½ l grøntsagsbouillon

Start med at svitse de finthakkede løg kort i olien. Lad dem ikke tage farve. Giv dem lidt salt (husk, at osten også salter, så hellere smage til senere end at give for meget).

Tilsæt risene (de må endelig IKKE skylles først, da de vil få svært ved at suge) og svits dem i nogle minutter under omrøring. De vil begynde at blive blanke og nogle af dem mere gennemsigtige.

Tilsæt hvidvinen og blive ved med at vende rundt i risene. Fortsæt, indtil vinen er fordampet, og den stærke duft er forsvundet.

Herefter tilsættes bouillonen lidt ad gangen, fx et par deciliter. Lad risene suge væden og tilsæt derefter mere. Det er vigtigt, at du rører hele tiden.

Bliv ved stille og roligt og under stadig omrøring indtil risene får den rette konsistens, stadig med lidt bid, og du får en cremet og ikke for tør risotto.
Når den er ved at være der – smag på risene og fornem blødheden, men stadig biddet i dem – tilsættes parmesanosten, og der vendes stadig godt rundt i retten. (gem lidt ost til at drysse over til pynt)

Tilsæt det ønskede fyld og/eller pynt retten med fyldet ved serveringen.

Bouillonen spiller en hovedrolle

Du kan sagtens lave en hurtig risotto med en købebouillon eller suppe, men for mig, så er det helt perfekte at lave en grøntsagsbouillon eller en hønsekødssuppe selv.
Der kommer måske 1½ liter boullion i risottoen, så selvfølgelig er den en afgørende faktor for den færdige ret. Så skal den være perfekt, bør du bruge lidt tid på at forbedre en velsmagende bouillon.

Tænk på, hvilket fyld, den skal passe til. I dette tilfælde, hvor mit fyld var ristede kæmperejer med lidt chili og hvidløg, lavede jeg en grøntsagsbouillon med 1 løg, 2 gulerødder, ca. 3 cm. selleri + et par stykker stængel, en håndfuld persille, 1 tomat, et par laurbærblade og lidt citrontimian – salt og peber naturligvis. Også her er der masser af variationsmuligheder og det behøver ikke være særligt præcist.
Jeg svitser det hele i olivenolie, hælder vand over, tilsætter salt og hele peberkorn, og lader det simre en lille times tid, før jeg sigter det. Det er altså ikke besværligt, og det gør en kæmpe forskel for din risotto.

risotto med rejer og ærteskud

Så, hvis du har tøvet med at hoppe ud i risottoens kunst, fordi det virker svært, så hop roligt ud i det. Det er faktisk slet ikke umuligt at lave en perfekt ret, der vil slå dig omkuld i velsmag. Og kun fantasien sætter grænser for, hvordan retten skal komponeres. Det vigtigste er, at du forbereder alle elementer i forvejen og er 100% over den i de minutter, det varer at tilberede retten. Og det er faktisk sjovt, hvis du spørger mig ♥

3 replies
 1. Tina
  Tina siger:

  Uhm det ser lækkert ud og på din måde lyder det jo nærmest nemt at lave 🙂
  Tak for opskrift og beskrivelse på risotto.
  Ønsker dig en dejlig weekend 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.