Gæstemenu og et par husmoderråd i farten

Jeg føler mig helt overskudsagtig i dag, hvor vi skal have gæster til middag. Ganske vist bliver vi kun fire, så arbejdet er til at overkomme, men her hvor klokken er fire har jeg TOTALT styr på det hele. Desværre sker det alt for sjældent, at jeg får startet i så ordentlig tid og virkeligt kan nyde den madlavning, som jeg ellers elsker. Det må jeg se at blive bedre til! For mig er det en skøn følelse at kunne kæle for deltaljerne og nyde processen, råvarerne og hele æstetikken omkring maden og det at skulle have gæster.

Faktisk er jeg så meget på toppen af tidsplanen, at jeg kan nå at fortælle lidt om menuen, som jo nogle gange kan være lidt af en udfordring at finde på.

Og så har jeg et par husmoderråd, som jeg er kommet i tanke om undervejs. Det ene er, hvordan du får gryder og pander rene på få sekunder, selvom noget er brændt på. Det andet er et lille spareråd til de dyre flydende sæber og opvaskemidler, hvis du, som jeg, har hang til dén lille hverdagsluksus.

Hvad skal man finde på til gæsterne?

Jeg synes, at noget af det sværeste kan være at hitte på, hvad man skal lave til sine gæster. Jeg er som regel omkring mange ting, og hvad der lige gør, at jeg rammer det, jeg gør, er egentlig en interessant proces, når jeg tænker over det. I dag skulle det ikke være for tungt, og det skulle ikke vare en evighed at lave. Og så fik jeg en super lækker risotto i går, da vi var ude og spise, som inspirerede mig til hovedretten i dag.
I virkeligheden kan jeg godt se, at det ikke er en helt fedtfattig menu, men pyt med det – det skal nok blive lækkert 😉

Vi starter med forskellige bruschettaer. En med hakkede semidried cherrytomater (fra glas/Irma), hvidløg og frisk basilikum, en med parmaskinke og frisk gedeost, og en med gedeost, honning og timian.

Derefter risotto med ærter, lidt persille og kæmperejer stegt med hvidløg og chili – pyntet med friske ærteskud. Jeg er klar med små skåle med det hele til den fede proces det er at forsøge at lave en perfekt risotto. Jeg er vild med at lave risotto!
Bouillonen, som er noget at det vigtigste, har jeg i forvejen kogt på gulerødder, løg, persille, selleri, tomat, lidt frisk timian og laurbærblade.

Desserten bliver rabarbercrumble med vanilleis. Tager ikke lang tid at lave – især, når hausfrauen har rabarberstykkerne klar i fryseren 😉


Husmoderråd nr 1. Få gryden ren med eddike!

Gryden, hvor jeg havde svitset grøntsager og lavet bouillon var godt fastbrændt, men det blev fikset på ½ minut.

I stedet for at slide med gryder eller pander, som er brændt på, eller have den stående i blød i timevis, så dæk bunden med ganske almindelig lagereddike og lad det koge i nogle sekunder eller minutter alt efter, hvor galt det er. Efter kort tid kan du begynde at skrabe det fastbrændte af med en spatel.


Herefter kan du let gøre gryden ren med en børste eller en skuresvamp med vand og sæbe.


Husmoderråd nr 2. Spar på de lækre sæber. Godt for både pengepung og miljø!

Jeg har en forkærlighed for lækre velduftende sæber! Her vil jeg ikke spare, men have den nydelse i hverdagen, det er, hver gang, jeg dufter til dem. Og i øvrigt ikke udtørrer mine hænder. For mig er den en lille luksus, som jeg gerne prioriterer.
MEN, jeg synes, at pumperne er lavet til at give af et alt for godt hjerte ♥ Det er altså ikke altid nødvendigt at bruge så meget, som et pump indeholder. Dels er det dyrt, dels er det overflødigt – og dels er det ikke godt for miljøet med sådan et overforbrug af sæbe.

Det ser måske ikke super køn ud på billederne, men jeg synes ikke, jeg går og lægger mærke til det i det daglige, at jeg har givet pumperne en elastisk i toppen!
Den stopper pumpen, så den ikke går helt i bund, og mine lækre sæber holder længere!

  5 replies
  1. Susanne
   Susanne siger:

   Lyder så lækker med disse bruschettaer men jeg er ingen perfekt kok, og du virker bare som du har check på det 😀 hvordan gør du med disse bruschettaer, hvilket brød, bruger du olie og hvor lang tid i ovnen – altså håber du ikke griner med gæstemad og mig 🤔 Tak for en dejlig blog 👍🏻

   Svar
   • Jeanette
    Jeanette siger:

    Kære Susanne,
    Tak for de søde ord 🙂 Jeg griner bestemt ikke, og jeg lægger netop inspirationen op, fordi det kan være virkelig svært med gæstemad.
    Så det er bare dejligt, at du spørger. Jeg vil sende dig et billede af mine bruschetta er på mail, så du kan se dem, før de ryger i ovnen. PÅ 200 grader og i omkring godt 10 minutter til de begynder at tage lidt farve og lægger an til at blive sprøde. Jeg bruger et godt flutes fra bageren og pensler dem med lidt olivenolie. Dog ikke dem, der får et fyld med olie i – så får de fedtstof nok derfra.
    De tre varianter, jeg lavede forleden, og som jeg sender dig et billede af er med: 1. semidried tomater på glas (fx Irma), som hakkes og iblandes lidt finthakket hvidløg og frisk hakket basilikum.
    2. Penslet med olivenolie og med lidt frisk gedeost i bunden, en tomatskive og parmaskinke ovenpå. 3. Penslet med olivenolie, frisk gedeost, nogle striber akaciehonning over og lidt frisk timian.
    Bare kast dig ud i det – det er ikke så svært og bliver så lækkert.
    KH Jeanette

    Svar
  2. Elsebeth
   Elsebeth siger:

   I ‘gamle dage’ havde næsten alle piger i huset i Hasseris i Aalborg. Da det sluttede, og fruerne endte med selv at gøre rent og vaske op, kunne købmanden konstatere, at han nu kun solgte 1/10 af de rengøringsmidler, han solgte før i tiden. Pigerne læste aldrig brugsanvisningen – de pøsede bare i baljen. Fruerne derimod havde ikke det store kendskab til rengøring og opvask, så de læste først brugsanvisningen og brugte ikke mere, end der stod i vejledningen. Da jeg var barn skulle jeg hver dag hjælpe vores pige med at vaske op. En dag kom min mor med en flaske Nu’ren og fortalte os, at der kun skulle én dråbe i vaskebaljen. Før piskede man sæbespåner ud i det brandhede vand. Så det var revolutionerende og meget nemmere – og vi holdt os til doseringen. I Hasseris, hvor den unge pige og ikke fruen købte ind, kom der for en sikkerheds skyld et ordentligt skvat i baljen. Sådan var det sikkert over hele landet …
   Der er garanteret mange ‘fruer’, der i dag hovedløst hælder stegefedt/olie fra pander/bradepander og gryder i kloakken, når de vasker op. Resultatet er, at deres mænd skal ligge og brokke sig højlydt med hovedet inde i køkkenskabet, mens de bøvler med at rense den stoppede nedløbsrør. De rigtigt uheldige ‘fruer’ er tvunget til at betale en mindre formue for at få en vvs-mand til det. Men som min mor plejede at sige “Det er om igen, til man får det lært!”

   Svar
   • Jeanette
    Jeanette siger:

    Kære Elsebeth,
    Tak for den dejlige historie! Det er altid hyggeligt at høre – og lære – fra de “gamle dage”.
    Så sødt af dig at give dig tid til at dele.
    Kærlig hilsen
    Jeanette

    Svar
  3. Tina
   Tina siger:

   Tak for gode råd, den med elastikken vil jeg sætte i værk 🙂
   Mine gryder og fade med fastbrændt mad sætter jeg i blød natten over med en opvasketabs i og lidt vand, vupti skylles det rent dagen derpå.
   Men jeg vil da prøve dit eddiketrick 🙂
   En god aften med gode gæster ønskes herfra 🙂

   Svar

  Skriv en kommentar

  Har du en kommentar?
  Så del den meget gerne!

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.