Maria Gerhardt alias Nattens Dronning, DJ Djuna Barnes: Digte

Maria Gerhardt alias Nattens Dronning, DJ Djuna Barnes: Digte

amagermesteren-djuna-barnes
Der skal selvfølgelig være plads til bøger ind imellem, som er ren og skær letfordøjelig underholdning, men jeg læser mest af alt for at få indsigt i andres oplevelser, refleksioner og holdninger.  Digte kræver lidt mere (meget mere), men til gengæld kan de på en meget intens måde give indblik i andre menneskers tanker og indre liv.

Jeg er ikke den store digtlæser normalt, men bl.a. Yahya Hassan må siges at have en del af ære for, at det er gået op for mig, hvad genren kan. Intenst og nøgent tvinger det en til at tænke videre.

Maria Gerhardt udkom for en uges tid siden med Amagermesteren. Digte fra det, som man fornemmer ikke var en alt for let opvækst, hvor man mærker – og måske genkender – følelsen af at prøve at finde et ståsted.
Digtene er hurtigt læst, men til gengæld læste jeg bogen tre gange i træk. For at forstå og fordi den sætter tankerne igang.

Og hvorfor er Maria Gerhardt interessant?  Hun har ikke levet et liv og ikke haft en skæbne som de flestes. Hun er kendt som den cool DJ og skribent Djurna Barnes, “Nattens Dronning”, et lesbisk ikon. Hun har levet det vilde liv, indtil hun endeligt får sit livs kærlighed og slår sig ned i et mere roligt familieliv – og så får hun kræft!

Sidste år udgav hun den anmelderroste bog Der bor Hollywoodstjerner på vejen, som er hendes personlige historie om kærlighed og om at blive ramt af brystkræft, når livet er på det højeste (hun er født i 1978). Så er du ikke til digte – læs den i stedet!

Tilbage til digtene, som har omdrejningspunkt i tennis og fodboldverdenen og om som barn at prøve at finde ud af det hele. At stå imellem sine stridende forældre, imellem at være barn og voksen – men først og fremmest handler det om at være rigtig og den bedste. Ikke at være på det forkerte hold.
Det handler om at præstere og om at vinde. Amagermesterpokalen har nu fået lov at komme på forsiden – ikke mere jantelov!

I SKOLEN FÅR JEG AT VIDE
AT JEG IKKE SKAL RÆKKE FINGEREN SÅ MEGET OP
DET SIGER HUN DANSKLÆREREN
DET GÅR IKKE
DER HAR VÆRET KLAGER
FRA DE ANDRE FORÆLDRE
ALLE ER LIGE GODE
TRÆNEREN SIGER DET OGSÅ
VI ER ET KOLLEKTIV.

DET ER
MIN FARFAR
DER ADOPTEREDE
MIN FAR
DER ADOPTEREDE
MIG
DER HAR ADOPTERET
MIN SØN

MIN FARFAR RÅBER
OG SELVFØLGELIG ER JEG BEDRE END NOGENSINDE

MANGLEN PÅ BIOLOGI
KALDER PÅ PRÆSTATION.

 

Maria Gerhardts kræft er nu vendt tilbage, og der er startet en indsamling for hende. Læs mere her.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.