Mere Marrakech

Mere Marrakech

IMG_7477

Hjemme igen fra fem utroligt spændende dage i Marrakech, kender jeg det hele lidt bedre. Mit sidste indlæg om æstetikken og de små glæder, holder nu stadig.
Sjældent har jeg slappet af, og nydt stemningen så meget, i så meget kaos! Fem dage er til gengæld helt perfekt til et ophold i selve Marrakech. Skulle vi være der længere, så skulle det være for at koble fx en tur i bjergene og i ørkenen på. Men fem dage er fint til at lære byen at kende og fornemme stemningen, og om det er noget for dig.

Marrakech har en ny bydel og den gamle Medina. I den nye by finder man primært det, som man ser alle andre steder – og du kan shoppe i H&M og Mango og drikke kaffe i Starbucks. I Medinaen derimod finder man slangetæmmere, dresserede aber, hennatatovører, musik og larm, tiggere, plattenslagere, håndværkere og kræmmere. Man møder en kultur, som er så fremmed i forhold til vores, folk i traditionelle berberdragter (ca. 50% af befolkningen er de oprindelige nordafrikanske berbere) og kvinder mere end mindre tildækkede – fra tørklæder til burkaer og alt derimellem. Man skal være lidt på vagt, for mange venter kun på at snøre dig, men til gengæld er folk utroligt søde, venlige og høflige. Du bliver tiltalt og lokket konstant, men der er hele tiden et smil på læben. Mange taler rigtigt godt fransk, og de taler også engelsk. Man kan sagtens begå sig, og jeg følte mig som kvinde hverken utryg eller ignoreret. De er alt i alt utroligt søde.

xxx

Marrakech kan ikke undgås at komme til at handle en del om at købe ind i souken. En gigantisk labyrint af gader, hvor der falbydes mere eller mindre gamle “antikviteter”, keramik, tæpper, lædervarer, krydderier, arganoil og meget mere. Her handler det om et spil mellem køber og sælger, hvor der skal forhandles hårdt om priserne. Vi gjorde nogle gode handler – og vi blev helt sikkert også snydt!

IMG_7534


IMG_7453
Maden er ikke specielt raffineret, men kan være meget lækker med deres sødlige krydderier, lækre brød og skønne salater. Vi spiste på alt fra gadekøkken til på hotellet. Det allerbedste var dette enkle måltid på restauranten Nomad, på en lækker tagterrasse midt inde i souken.

IMG_7548_2
Nomad kan absolut anbefales, ligesom tagrestauranten på det fine hotel El Fenn. Og det skal lige indskydes, at vi ikke har haft den mindste snert af dårlig mave – man skal bare holde sig til de gode steder, til stegt eller kogt mad og langt væk fra vandet. Her er blot een af flere smukke lounge områder på El Fenn.

lounge-el-fenn

Når man har gået det meste af en dag i soukens inferno, er det guld værd at have en stille og rolig oase at vende hjem til. Vi boede på Les Jardins de la Medina, som ikke er super billigt, men til gengæld er en fantastisk oplevelse. Magen til service skal man lede længe efter. Det hele er gammelt og rustikt, men emmer af varme og hygge. Jeg skrev lidt om det i mit tidligere indlæg. Jeg har aldrig nogensinde haft lyst til at dvæle så længe over morgenmaden som her!

IMG_7507

les-jardins-de-la-medina_2

Til sidst kan du se et par af mine mere eller mindre skøre køb, som desuden omfatter krydderier, arganoil, tørklæder, slippers, en sort marokkopude og en masse små skåle. Der er bestemt mulighed for at anskaffe sig noget personligt boliginteriør. Fadet kostede ca. 100 kr., og fem forskellige figurer i træ, udskåret kamelben samt krigeren nedenfor, som jeg tror er i messing, kostede ca. 1.400 kr. i alt. Billederne er lavet i tørrede sommerfuglevinger af en gadesælger fra Senegal og kostede 140 kr.

fad-marrakech

antik-marrakech

billeder-sommerfuglevinger-marrakech

Marrakech er helt sikkert noget for dig, der elsker at opleve andre kulturer, og som måske er frisk på at udforske markedet og parlamentere frem og tilbage med de mange sælgere. Det er ikke for sarte sjæle i forhold til larm og kaos, men bag det hele er der en venlighed og en varme og en unik sans for hygge og æstetik. Jeg er vild med at sidde på en tagterrasse og drikke myntete og ind imellem høre bønnerne gjalde over byen fra minareterne. Der er fattigdom, og man bliver mindet om, hvor godt et samfund det danske er, men til gengæld er der liv og glade dage, og om aftenen forvandles byens store plads Jamaa el Fna til et inferno af menneskemylder, gadekøkkener, musikere, dansere, slangetæmmere og andet godtfolk.

Vejret har været solrigt og svinget med ca. 20 grader i løbet af døgnet. Fra 6-7 grader morgen og aften til over 25 grader i løbet af dagen. Så der har også været tid til nogle timer i solen på hotellet i løbet af eftermiddagen, hvor vi kunne nyde udsigten til Atlasbjergene i baggrunden med sne på toppen.
På hotellet kan man sagtens være i badetøj, men på gaden bør man respektere kulturen være tildækket fra knæene og op og over skuldrene.

Du kan flyve billigt til Marrakech med Norweigan. Tjek her på Momodo (affiliate link)

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.