Norske Sirupsnipper
I dag kom min veninde Lene forbi med de fineste norske julesmåkager, sirupsnipper, som jeg aldrig før har smagt. De er tynde og sprøde, og lidt anderledes og milde i smagen, end vores normale danske brunkager.
Jeg måtte straks lokke opskriften ud af hende her til bloggen, for det er da så skønt med lidt lækkert nyt til sortimentet af småkager.
Med til historien er, at Lene har gemt et gammelt kort fra dengang, hvor vi i mange hjem havde samlekasser med opskrifter fra Ugebladet Hjemmet. Det her er håndskrevet, for der var også plads på nogle af kortene til egne opskrifter, og sirupsnipperne er taget med fra Norge til Danmark fra et par generationer siden. Dengang, hvor sukker hed melis – og en kop mælk svarer til omkring 2½ dl.
Nå, men det er heller ikke det vigtige her, men bare lidt nostalgi for nogle af os, der er vokset op i 70’erne (jeg husker samlekasserne svagt og kan se dem for mig med orange bund og gennemsigtigt låg!).
Til ca. 60-70 sirupsnipper skal du bruge:
125 g smeltet smør
1/4 kg lys sirup
100 g melis
1/2 kop mælk (ca. 1 1/4 dl.)
1/2 tsk. stødt peber
1/2 tsk. stødt nellike
1 tsk. bagepulver
1/2 tsk. stødt ingefær
375 g hvedemel
Smuttede mandler til pynt
Bland alle ingredienser og hold eventuelt lidt af melet tilbage.
Lad dejen stå koldt i et døgn.
Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og skær snipperne med en klejnespore eller pizzaskærer.
Læg en halv mandel på hver sirupsnip og bag ved 180 grader i ca. 5-8 minutter til de er gyldne. Hold øje med dem så de ikke får for meget. Lægges på en rist til afkøling.
God fornøjelse!