Før gad jeg ikke – nu ser jeg Qi Gong som en gave!

Tai Chi qi gong
Jeg er begyndt at lave Qi Gong. Sten, min mand, har flere gange i årenes løb tilbudt at lære mig det, hvor jeg har været afvisende. Han er meget dygtig til mange former for tai chi og har dyrket det seriøst i mere 15 år. Men næ nej, jeg har ikke lige orket at tage det ind, selvom han mente, det ville være godt for bl.a. min nakke, som i perioder har givet mig lidt problemer i form af spændinger og hovedpine. Det GAD jeg ikke høre tale om. Men det handler jo ofte om, at vi skal være parate, være åbne og være lige dér, hvor vi har overskud og lyst til at tage noget nyt ind.

Dér er jeg så nu, og igennem de sidste par måneder har jeg fået lært mig en rimelig overskuelig tai chi qi gong. Tænk, at jeg har haft noget så dejligt lige foran næsen i mere end 12 år uden at tage imod! Men, nu er jeg her altså, og jeg tror aldrig, jeg vil holde op med de 10-15 minutters daglige “meditation i bevægelse“.

qi gong
Denne her form for tai chi qi gong består ni forskellige øvelser, hvor armene bevæges på en bestemt måde. Man står i en særlig stilling lidt nede i knæene, hvor halebenet tabes, og man ligesom løfter sig op øverst på hovedet, omkring hårhvirvlen. Bevægelserne af kroppen fra side til side sker fra et punkt lige under navlen (Dan Tian), og armene føles lette og nærmest vægtløse. Hver øvelser laver vi ni gange, men det kan være både færre eller flere (men skal helst være et tal, som 3 går op i), og man kan lave det hurtigere eller meget langsomt. Så tid er ikke en forhindring – det kan laves på helt ned til 6 minutter.  Vi bruger typisk et lille kvarter.

Hvad er gi gong godt for
Der findes mange former for Qi Qong, og selve bevægelserne er som regel relativt lette at lære – meget lettere og mere overskueligt end tai chi. Herefter kommer finpudsningen af stillingen, man står i, bevægelserne med overkroppen og med armene. Det er noget, der skal kultiveres over længere tid, men det er muligt ret hurtigt at komme ind i det fantasiske flow, som øvelsen giver, og mærke en rolig og meditativ tilstand og et fysisk velbefindende.

Vi laver ofte Qi Gong sammen – og i takt – det giver både mig mulighed for at lære, men det er også en energimæssig god fornemmelse at stå sammen og komme i et ensartet flow med de synkrone bevægelser. Men det er først og fremmest en indre øvelse, en egen tilstand, man kommer i, og en fysisk, man kan kalde det medicinsk, øvelse.

Hvad gør Qi Gong godt for?

Qi gong er let at lære

Qi Gong er mange ting, og der findes – ligesom inden for tai chi – mange forskellige retninger og former. Fælles for dem er, at de er en flere tusind år gammel praksis og en del af kinesisk medicin, selv i dag. Det er udviklet til at forbedre energiflowet i meridianbanerne, og forener fysisk bevægelse, åndedræt og fokuseret tilstedeværelse.
Det giver ikke høj puls og store muskler, men det påvirker ikke desto mindre muskelstyrken, balance, fleksibilitet, sundhed i knogler og blodomløb, iltning, anti-inflammation og indre mental styrke.

Jeg dyrker det ved siden af andre aktiviteter som løb og mere styrkebetonet træning samt yoga, og tilsammen føler jeg, at jeg får en god balance. Det fantastiske ved qi gong er, at det kan dyrkes formentlig resten af livet. Det er skånsomt og langsomt, men det har mange helsegivende effekter, som man mærker meget hurtigt efter, at man begynder at få det ind under huden. Ikke mindst den glæde og ro, der følger umiddelbart med, når man har lavet Qi Gong.

Jeg ved jo, om nogen, at man skal være der for at tage det ind. Men hvis du overvejer at lære Qi Gong (gennem en forening eller aftenskole, hvis du ikke er så heldig som jeg at have en privat lærer lige ved hånden), så kan jeg kun anbefale dig at kaste dig ud i det. Måske vil du også opleve det som en gave, som du giver til dig selv for resten af livet.

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.