Sød og spicy kvædechutney

Sød og spicy kvædechutney

Kvædechutney er lækkert til bl.a. kød, sammenkogte retter, wokretter og ost. Her får du min opskrift på en tilpas både sød og spicy chutney af kvæde med en lækker blød og indbydende konsistens.

Kvædefrugten er aktuel her i oktober, og den er virkeligt begyndt at vinde frem igen i supermarkeder og hos fx Aarstiderne. Nogle er måske endda så heldige at have et kvædetræ i haven, ligesom jeg. Kvæden er ikke en ny opfindelse, i Danmark går den helt tilbage til 1400-tallet.  På vores breddegradder har kvæden næsten været glemt, mens den dyrkes mange steder i  Sydeuropa, og kvædemarmelade menes af være alle marmelader stamfader.

Måske skyldes det vores generelle fokus på årstidens lokale råvarer, at kvæden har fået fornyet opmærksomhed – og det er så fortjent, for den kan anvendes til mange lækre ting. Fx til marmelade, gele, chutney, i brød og madretter eller som te.
Kvæder er hårde og bestemt ikke en “gnave-frugt”, og den fine smag af både sødme og syrlighed træder først frem, når den bliver opvarmet.

Her får du min opskrift på en lækker kvædechutney. Sød og lidt spicy på samme tid.

Du skal bruge:

Ca. 1,8 kg. kvæder
3 dl. æbleeddike (fx Meyers)
2 mellemstore løg
2 røde chili
2 fed hvidløg
2 tsk kanel
500 g sukker

Skræl lidt over halvdelen af kvæderne helt. Skræl kun det grimme væk på resten.
Fjern kernehuset og skær kvæderne i grove tern. Gerne umage størrelser, så nogle stykker koger mere ud end andre og du får en lidt grovere tekstur.

Hak løg, hvidløg og chili fint, i hånden eller smid det hele i en foodprocessor. Behold gerne nogle af kernerne i chilien, hvis du vil have en mere spicy chutney.

Bland alle ingredienser i en gryde og varm blandingen op, så sukkeret smelter, og det hele kan røres sammen.

Kog derefter i 20-30 minutter alt efter, hvor udkogt en chutney, du ønsker.

God fornøjelse!

    0 replies

    Skriv en kommentar

    Want to join the discussion?
    Feel free to contribute!

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.