Årets sidste turister på Hven!

Vi er lige kommet hjem fra Hven, hvor vi har nydt livet i et par dage her, hvor feriesæsonen for alvor er ved at være slut. Bare 25 minutters sejlads i vores motorbåd fra havnen i Vedbæk, så lander vi i et lille komprimeret paradis, en lille svensk Maggiterning af feriestemning, ro, natur og landlig idyl. Og nu, hvor det lakker mod enden for i år, er der god plads alle steder på den populære ø.
I højsæsonen er der kamp om de få plads i de tre bittesmå havne. Men det har sine fordele at kunne tage afsted udenfor sæsonen, på en mandag, som nogle af årets sidste turister. Og endda midt i sommerens comeback og det skønneste vejr.

Kirkebakken på Hven

Kyrkbacken Hamn på Hven. Sankt Ibb’s Kirke på toppen af bakken er grundlagt i 1100-tallet og har den smukkeste udsigt over Øresund.

Jeg er vild med den lille svenske ø ude i Øresund bare 7,5 km. fra Sjælland. Den er 4,5 km. på den ene led og 2,4 km. på den anden med smukke kyster, marker og små yndige huse med gammeldags haver. Nogle små cafeer og restauranter, vandrehjem, campingplads og pensionater, en lille købmand, lokal bager og produktion af durummel. Med de ca. 350 indbyggere er her ikke meget trafik – her er roligt og stille og med en magisk stemning i den smukke natur. Det er slet og ret en lille oase.

Cykeltur på Hven

Cykelturen øen rundt er hyggelig og smuk, og foregår for de flestes vedkommende på de gule udlejningscykler med tre gear. Vi havde medbragt Violas cykelkurv, og Sten meldte sig frivilligt til at køre med hende denne gang. Han har godtaget præmissen om, at han er mand nok til at bære det, og det er jeg glad for. Jeg synes, de ser så søde ud ♥

Lej cykel på Hven
Hund i cykelkurv

Der er et par meget små havne og en større til færgetrafikken fra Sverige og Danmark. Fra Danmark kan man komme til Hven fra enten København eller Helsingør. Hvis man selv sejler er øen et uhyre populært udflugtsmål.
Engang var øen i øvrigt dansk, men blev i 1660 overdraget til Sverige (og de staver navnet Ven). I dag er det hyggeligt at have en lille stykke svensk idyl så tæt på, og at gå i det lille supermarked og købe ind af svenske varer (til en meget billig kurs for tiden).
Det kan også være nødvendigt som årets sidste turister, for spisestederne lukker alle kl. 17. Til frokost var vi til gengæld på Pumpans Café, hvor vi er vilde med at sidde i en gammel have under æbletræerne og nyde en enkelt økologisk pizza eller salat.

Pizza på Pumpans Cafe

Pizza på Pumpans Cafe!

Den “store” attraktion er den rekonstruerede observatorium og udstillingen om Tycho Brahe, der havde sit Uranienborg og som lensherre herskede over Hven i 1500-tallet. Udstillingen er fin og kan anbefales, hvis du er historisk interesseret, men er måske ikke det, der i sig selv skal lokke dig til Hven.

Hvens smukke natur

Viola var i den grad også i hopla i naturen

Stranden på Hven

Det var så varmt, at selv jeg var i vandet!

For mig er det først og fremmest naturen, skønheden, lyset roen og den landlige idyl. De små gammeldags huse og haver, og det hele er ligesom at komme tilbage til “de gode gamle dage”.

Vejret har jo i den grad også været med os, og der fås næsten ikke noget bedre end en solskinsdag på Hven. Og så som nogle af sæsonens sidste besøgende, før det hele for alvor lukker ned, og man har det næsten for sig selv.
Det er balsam for sjælen!

Badebro på Hven

Har du fået lyst til at vide mere, kan du klikke hen på Visithven.dk.

 

 

4 kommentarer
 1. Tina
  Tina siger:

  Smuk tur til Hven :_)
  Vi har også overvejet den tur sidst vi var på seljtur til vindmølleparken.
  Sådan en tur i vandet gad jeg god lige nu 🙂
  En smuk dag ønskes du herfra 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.