Uge 24 – Fokus og Favoritter!

Jeg kan godt se, at det ikke er så meget, jeg har fået skrevet på bloggen i denne uge! Til gengæld er energien faktisk ved at vende tilbage, og det er ved at lykkes mig at lande rigtigt godt og begynde rejsen tilbage til mig selv efter nogle ekstremt pressede måneder. Noget værdsætter man ekstra meget, andet laver man måske om på – og der kommer en ny bevidsthed om livet, som det gælder om at forsøge at balancere, så det bliver positivt. Det vil jeg fortælle mere om mine tanker om i dag.

Det hele kører efter planen ♥

For mig har det været vigtigt at handle og tage ansvar, da min mammografscreening viste celleforandringer og siden et par små tumordannelser. Jeg måtte have en plan! Den har du kunne læse om igennem nogle søndage, og det vigtigste er nu, at det hele faktisk kører. Jeg har det – trods det, at jeg endnu ikke er færdig med behandlingen – bedre og bedre dag for dag.

I morgen skal jeg have min 10. forebyggende strålebehandling – så er jeg allerede 2/3-dele igennem!!!! Og det er indtil videre vel at mærke uden bivirkninger. (7-9-13)
Jeg har en anelse rødmen i huden nu, men SLET ikke noget, jeg kan mærke, og mine repair cremer, som jeg viste sidste søndag, gør altså deres job perfekt.

Fredag var jeg til yoga, i går løb jeg 7 km., og næsten hver dag øver jeg qi gong, som bare føles fantastisk. Så energien er også er ret fin. Det går fantastisk med den nye kost, som er blevet helt indarbejdet i vores hverdag.

Jeg tager også nogle meditationer og har meget fokus på positive tanker, visualisering og på at være meget tilstede i nuet.  Jeg bruger en GRATIS app, der hedder Nærvær, der har nogle skønne guidede meditationer. Den kan du læse mere om her.

Jeg har haft en konsultation hos Hårklinikken for at tale om den udtynding af håret, som mange kvinder oplever efter overgangsalderen – og måske i forbindelse med stress eller en antihormonbehandling, som jeg er blevet ordineret, hvilket var gået hen og blevet en stor skræk for mig. Det vil jeg fortælle meget mere om i morgen!

På fredag skal jeg tale med Umahro om min kost, og hvad jeg kan gøre for at styrke mit helbred. Det synes jeg selv bliver rigtigt spændende, og det skal jeg selvfølgelig nok også vende tilbage med!

Den psykiske proces efter sygdommen

Noget af det allersværeste for mange, der går igennem et forløb med kræftbehandling – også selvom det er i den mindre ende af skalaen, som i mit tilfælde – er det psykiske.

Det er en hårfin balance, om man ryger ned i et sort hul, bliver angst og deprimeret, eller om man kommer godt eller måske endda styrket igennem. I en periode svinger man som et pendul mellem skræk og optimisme. Måske endda mellem realiteter og fantasier om alle de forfærdelige ting, der kan ske.

Vi er alle forskellige, og nogle går naturligvis igennem meget større og mere alvorlige forløb end jeg. Selv i mit tilfælde, hvor jeg er heldig og kommer ud på den anden side relativt hurtigt og nemt, bliver livet alvorstung i en periode. Bevidstheden om sygdom og død – om livets forgængelighed – bliver present på en ny måde. Jeg opfatter det som at gå på en knivsæg, hvor den nye dødsbevidsthed kan tippe mellem det postive og det negative som ingenting, og det er nødvendigt at arbejde aktivt med at få noget godt ud af det fremfor noget dårligt. Og det er naturligvis lettere sagt end gjort og noget, som vi alle vil have forskellige forudsætninger og strategier for.

For mit vedkommende går det hele tiden fremad, og jeg tænker allerede nu mindre og mindre på det. Min strategi er, som sagt, at tage ansvar og gøre en indsats for at styrke mig selv både fysisk og mentalt. Derover er jeg en faktaperson og meget logisk tænkende. Jeg får derfor tingene på plads i min hjerne ved at søge information og ved at drage logiske konklusioner.

Det kan fx være:
“Jeg vil ikke ødelægge mit liv med at være bange for ting, der sandsynligvis aldrig kommer til at ske.”
“Der kan ske os alle alt muligt i morgen – der er ingen grund til at bruge energi på at frygte det. I stedet vil jeg glæde mig over nuet!”
“Jeg har 99 gange større chance for at overleve brystkræft de næste 5 år end det modsatte – og så indeholder statistikken endda ikke livsstilsfaktorer som vægt, kost og rygning og alkohol.”
“Efter min behandling vil jeg være nede på en helt normal risiko ligesom resten af befolkningen – alle kvinder har en risiko på ca. 10% for at få brystkræft. Hvem går rundt og tænker på det?”

Jeg kan også under løbeture eller i andre situationer slet og ret sige til mig selv:
“Jeg er sund, jeg er rask, jeg er stærk fysisk og mentalt.”
“Jeg er rask.”
“Livet er let og dejligt!”

Den positive læring

Bevidstheden om livet og døden forestiller man nok, at man allerede har, men tro mig, den kommer for alvor, når man får truslen om alvorlig sygdom ind på livet selv. Det er trist at tænke på, men til gengæld kan den bruges til en positiv læring om at nyde livet i højere grad: At være mere til stede. I højere grad gøre ting, man har lyst til. Værdsætte det, man har. Droppe stress og dårlig samvittighed. Være mere ligeglad med hvad andre mener. Prioritere de ting, man holder af. Droppe statussymboler og ligegyldige ting. Slappe af og tillade sig selv at nyde det noget mere.

Og det er jo ting, man i virkeligheden brude hoppe direkte til uden nødvendigvis at skulle igennem en krise først!

Så i dag blev det hermed til en lille peptalk 🙂

Og et lille PS. Har du brug for et godt grin – og en lille smule alvor – så kan jeg i øvrigt anbefale dig at gå ind og se den nye film med bl.a. Anders Matthesen, De frivillige. Den er først og fremmest velspillet og sjov, grotesk, og så får den os til at veje den pædofile håndboldtræner med den gode opdragelse og ellers gode moral op i mod den svindelsigtede forretningsmand med den dårlige moral og et usvigeligt vinderinstink. Hvem er værst?
En lille typisk dansk film, enkel og underfundig, uden at være et mesterværk, men dog til 4 gode store stjerner i min bog.

  2 replies
  1. tina/mormormedstiletter
   tina/mormormedstiletter siger:

   Wouww! Du har godt nok håndteret hele dit forløb fantastisk.
   I hvert tilfælde set fra min vinkel og så ved jeg godt at det ikke helt ser lige sådan ud fra din vinkel;-)
   Du forekommer meget overskudsagtgt og nøgtern omkring dit forløb og det er bare så vigtigt og du kommer jo også til at virke som en kanon rollemodel for andre, som kommer i din situation:-)
   Tak fordi du har mod til at dele ud af din erfaring – og smerte!

   Svar
   • Jeanette
    Jeanette siger:

    Mange, mange tusind tak, det er jeg glad for, at du synes.
    Det er også så dejligt for mig med de positive tilkendegivelser omkring mit valg om at dele hele forløbet. Det var selvfølgelig noget, jeg tænkte meget over, men mit håb er netop, at andre kan bruge det til noget. Som blogger gennem mere end 7 år var det også svært bare at lade som ingenting – bloggen bliver jo en forlængelse af en selv, og nok også terapeutisk i sig selv. Jeg er også selv glad for, at det går så godt med at klare udfordringerne – man ved jo først, hvordan man reagerer, når man prøver at stå der.
    KH Jeanette

    Svar

  Skriv en kommentar

  Har du en kommentar?
  Så del den meget gerne!

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.