Den bedste kur mod tømmermænd!

Den bedste kur mod tømmermænd!

Nu må du ikke blive skuffet, for selvfølgelig har jeg ikke fundet mirakelkuren mod tømmermænd (udover masser vand, hvile og smertestillede piller). Jeg har bare funderet lidt over emnet i søndags, da jeg nu alligevel lå underdrejet indtil kl. 14 efter at have fået et par genstande for meget ind under vesten til julefrokosten aftenen før. Jeg nåede frem til, at jeg må have en strategi for at forebygge de tømmermænd, som bare bliver værre og værre med alderen for mit vedkommende.

toemmermaend_enzym

Uden, at jeg skal gøre mig til ekspert på området, kan vi nok godt blive enige om, at alkohol i udgangspunktet er noget bras. Det belaster fx leveren med ubehagelige stoffer, sætter også hjertet på ekstraarbejde, giver ekstra kalorier og nedsætter forbrændingen, og udvider blodkarrene, så huden rødmer. Og så kan det ikke mindst gøre os afhængige og syge.

Jeg skal heller ikke være en helligfrans, men jeg er bare ikke interesseret i alkohol som en del af min hverdag. Det siger mig simpelthen ingenting, og heldigvis har min mand det på samme måde – ellers ville det nok være lidt trist for ham. For der er jo mange, der nyder en enkelt genstand eller to hver dag og heller ikke tager skade af det.
Desværre antages der også at være 860.000 personer i Danmark, der overskrider de anbefalede ugentlige grænser på 14 genstande for kvinder og 21 for mænd.  Og så er der de 6-800.000, der har et skadeligt forbrug.

Jeg drikker kun ved selskabelige lejligheder, og egentlig synes jeg, at et enkelt glas bobler eller to er noget nær det perfekte.

Mit typiske alkoholindtag er altså temmeligt begrænset – der kan gå uger imellem, at jeg overhovedet indtager alkohol – og det, tror jeg, er med til at gøre mine tømmermænd værre! Når man drikker dagligt, så øger leveren nemlig sin evne til at omsætte alkohol, fordi de enzymer, der nedbryder alkohol, simpelthen øger deres kapacitet. Så kombinationen af at være relativt afholdende til dagligt og til gengæld give den gas ved enkelte lejligheder, den er ikke god!

Og nu er første julefrokost – virkelig sjov, det erkender jeg – med champagne-vin-vin-vin-champagne-Cosmopolitan-G&T-Cosmopolitan altså gennemført. Og det var IKKE sjovt dagen efter.
8 genstande, så vidt jeg lige kan huske, for mit lille korpus på 52-53 kg. er nok også lige i overkanten. Det er i alt fald et godt stykke over de max. 5 genstande, som det anbefales at drikke ad gangen!

Så på mit sygeleje i søndags besluttede jeg mig for, at der må lægges en strategi fra begyndelsen næste gang. Og vi taler virkelig en fast strategi, for med til listen over alkohols dårligdomme hører jo også den svigtende dømmekraft og evne til at træffe beslutninger, der for kvinders vedkommende indtræffer allerede efter ca. 2 genstande! For jeg har altså ikke tid eller lyst til at spilde mere eller mindre en hel dag efter hver julefrokost.

Så kuren mod tømmermænd må, for mit vedkommende, blive de max. 5 genstande, som det anbefales at indtage på én gang! Der må prioriteres og fordeles over aftenen, og jeg er sikker på, at det bliver lige så sjovt alligevel – og meget sjovere dagen efter!

Kærlig hilsen Jeanette

  4 replies
  1. Birgitte Bonde
   Birgitte Bonde siger:

   Kære Jeanette

   Jeg kan rigtig godt lide snaps, min favorit er Aalborg Export Akvavit, den er “kun” på 38% – de stærkere kan jeg ikke rigtig tåle. Engang var der en, der hed Blå Aalborg – en rigtig kvindesnaps, den var virkelig god, men desværre laves den ikke mere.

   Hold nu op en lækker hjemmeside og sikke nogle flotte buttede snapseflasker. Hvor lyder opskrifterne på de forskellige snapse bare gode og billederne er virkelig præsentable – det bliver vist også en festlig julefrokost på lørdag 🙂 Rigtig god fornøjelse og rigtig god dag i dag – her i Århus er det gråt, trist og blæsende. Jeg kan slet ikke forstå, at det allerede er julemåned! Jeg er der ikke helt endnu, er du det?
   Om en uge er jeg på vej til Hamborg og så er jeg sikker på, at julestemningen så småt begynder at komme 🙂

   Kh, Birgitte

   Svar
   • Voksenlivsstil
    Voksenlivsstil siger:

    Kære Birgitte,

    Jeg er altså lidt imponeret over, at du ligefrem kan lide snaps! Jeg går ind i min tredje jul, hvor jeg overhovedet drikker det. Men dildsnaps er fin og også mine egne hjemmelavede med hindbær og lakrids. Jeg tror også, at der er nogle af de bornholmske, der vil falde i min smag.
    Jeg har brygget en jule-velkomstdrink sammen, som jeg glæder mig til at skrive om. Jeg kan afsløre så meget, at den indbefatter whiskey, kanelsirup og friskpresset appelsinjuice! Og den smager GODT!

    Jeg er ikke ligefrem på toppen af julesituationen, men tager det hele skridt for skridt. Man behøver jo egentlig ikke at have lavet og gjort alt før tid! Jeg nyder processen een ting ad gangen, men måske bliver jeg ramt at stress lige pludseligt (satser jeg ikke på).
    Har pyntet lidt op, er klar til julefrokost med juledrinks og æbleflæsk canapeer 😉 har skrevet min ønskeseddel, som min mor har rykket for i tre uger. Jo, det går egentlig meget fint. Næste weekend kommer familien til bingobango, og det kommer der også styr på.
    Jeg håber, du får en skøn tur til Hamborg – det lyder fantastisk hyggeligt. Mon ikke vi skrives ved inden da. Indtil videre må du have en dejlig aften og weekend.
    Knus
    Jeanette

    Svar
  2. Voksenlivsstil
   Voksenlivsstil siger:

   Kære Birgitte,
   Jeg smiler også af mig selv – og der må gerne grines 🙂
   Ja, det er da bare så sjovt at lade propperne sprænge en gang imellem, men desværre glemmer man jo hurtigt, hvor forbandet dårligt man får det!
   Nu må vi se, hvordan det går med strategien på lørdag og til næste julefrokost igen. Jeg tror nu nok, jeg har lært det!
   Ja, den står på bl.a. hjemmelavede Basis snapse, damernes yndling, som er Dildsnaps – og så er der test af nogle nye super cool nogle fra Bornholm: http://www.snapsbornholm.com/
   Ser det ikke bare lækkert ud? Jeg er så imponeret over de drenge.

   KH Jeanette

   Svar
  3. Birgitte Bonde
   Birgitte Bonde siger:

   Kære Jeanette
   Jeg sidder og smiler, mens jeg læser din blog fra i dag, for jeg synes bare, det lyder så sødt, som du fortæller om din “dagen derpå” og erfaring hermed – og jeg ved godt, at det bestemt ikke var spor sødt i søndags – men hvor er det dejligt, at du havde en festlig julefrokost 🙂
   Jeg skal selv til julefrokost på fredag og jeg har plan om yoga tidligt lørdag morgen, så måske jeg skal holde mig til din plan med 5 genstande fordelt over hele aftenen, selvom de første to nok allerede er til silden 🙂
   Jeg har det som dig med alkohol, men hvor er det også sjovt engang imellem bare at slippe tøjlerne og slå sig løs 🙂 Dog er jeg også belært af en julefrokost for nogle år siden, hvor jeg havde det virkelig skidt dagen efter – det gør jeg heller ikke igen:-) Og du har ret, man kan sagtens have det sjovt og festligt uden – for meget – alkohol 🙂

   God næste julefrokost – er det den med de snapse, du tidligere har skrevet om ?:-)

   Kh, Birgitte

   Svar

  Skriv en kommentar

  Har du en kommentar?
  Så del den meget gerne!

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.