,

Den største gave er at tage imod en gave!

At tage imod en gave er forbundet med sårbarhed

Kender du nogen, der har svært ved at tage imod gaver? Eller har du det selv meget bedre med at give end med at få? Om det er gaver, ros eller komplimenter, kan det bare være svært at tage imod, fordi det er så tæt forbundet med vores sårbarhed.  Men i virkeligheden er den største gave, du kan give, at tage imod en gave

I forbindelse med min uddannelse til psykoterapeut kom vi i forleden ind på det med at modtage gaver. Det er selvfølgelig ekstra relevant her den 22. december, som vi skriver i dag – men generelt kan der være meget på spil, både når vi giver og modtager gaver.

Der er mange emner at tage fat på omkring gaver – om den følelse af forlegenhed og risiko for ansigtstab, der kan opstå hos både den, der giver og den, der modtager.

Gaver skaber relationer

Er gaven for stor, for lille, forkert? Måske er det for svært at deltage i gavegiveriet og nogle foretrækker at stå helt af. Men midt i snakken om overforbrug og gaveræs, så skal vi også huske på, at gaven har en funktion, der handler om at skabe og opretholde relationer mellem mennesker.

Det kræver mod at gå forrest og give den gave, man virkelig har lyst og formåen til at give, uanset forventninger. Det kræver også mod at sige tak og tage imod uden straks at tænke i, at man skal prissætte eller tilbagebetale gaven (eller skynde sig at sige, det er alt for meget/det kan jeg ikke tage imod). Når en gave “betales” tilbage, er det jo i sagens natur ikke længere en gave.

 

De fleste af os har det ikke let med at vise vores sårbarhed. Vi vil hellere fremstå perfekte og overskudsagtige, måske endda overlegne. Men, når vi er sårbare, har vi fat i os selv og tør vise, vores ægthed inderst inde. Også, selvom vi er i kontakt med negative følelser som angst, sorg, vrede og skam.

Forlegenhed er en lillesøster til skam og hænger sammen med vores besvær med at mærke vores eget værd.

 

Den største gave, du kan give, er at tage imod en gave!

Om et par dage er det juleaften og gavegiveriet vil være en glæde for nogle og et mareridt for andre. Det kan være forbundet med stor sårbarhed både at give og modtage. Giveren viser ofte sit ønske om kontakt og om at gøre det godt – der er noget på spil, hvis gaven modtages på en måde, som får giveren til at føle sig forkert.
Modtageren viser også sin sårbarhed ved at turde tage imod uden tanke på at skulle give igen og “betale” tilbage. Uden at lade tankerne flyve over i, om hans eller hendes egen gave den anden vej nu også er god nok.

 

Vi elsker at se de små børns få gaver. De tager uforbeholdent imod og viser en ukompliceret og ægte glæde, som varmer giveren om hjertet.

 

En kompliment er også en gave!

Du kender det garanteret – enten fra dig selv eller andre – at en kompliment bliver modtaget med et modkompliment. Eller ved, at modtageren forsøger at gøre sig selv mindre. “Sikke en flot bluse, du har på!”.
“Åh, det er bare en billig las”. Eller “tak, din bluse er altså også flot”.

I stedet for et simpelt tak, bliver rosen affærdiget eller straks betalt tilbage. Det gælder med komplimenter, som med gaver – så snart, der betales for dem, er de ikke længere en gave. De falder til jorden og fratager giveren glæden ved at give. ♥


Hvad kan vi gøre, når der ikke tages imod?

Jeg har en veninde, der igen og igen forsøger at give en gave til én af hendes nærmeste. Hver gang tikker der straks et beløb ind på hendes konto. Det gør hende både vred og ked af det, fordi det – uanset, hvor velment, det er – føles som en afvisning af hendes kærlige gestus.

Og hvad kan hun gøre ved det? Allerførst kan hun gøre sig klart, hvad det er, at situationen gør ved hende. Måske kan hun derefter være i det og leve med, at det er den andens sårbarhed, der er i spil. Hun kan også vælge selv at være helt ægte og ærlig og fortælle den pågældende, hvad det gør ved hende, når hendes gaver bliver afvist.

Endelig kan hun – uanset, hvad hun vælger at gøre – beslutte at sende sig selv en kærlig accept af den måde, hun reagerer på. Hvis vi til enhver tid tillader os selv at stå ved vores sårbarhed – alle de negative følelser som frygt, sorg, vrede og skam – så har vi fat i vores inderste kerne og kan være autentiske overfor både os selv og andre. Så kan vi være i dét, der nu en gang er!

 

Sårbarhed er det nye sort

Nu har jeg talt en hel del om sårbarhed i forbindelse med gaver. Men det er relevant i alle livets facetter – og begrebet har da også fået et enormt fokus de senere år. Ikke mindst anført af den amerikanske forsker Breneé Brown og hendes berømte, både underholdende og inspirerende, TED Talk The Power of Vulnerability.

Så, når du har tilladt dig selv at nyde julen med alt, hvad det bringer af gaver og andet godt – og når du har 20 minutter i overskud, så vil jeg anbefale dig at se den – jeg har lagt den ind til dig lige her.

 

Sårbarhed er kernen i skam og frygt og vores kamp for værdighed, men det ser ud til at det også er fødestedet for glæde, eller kreativitet, for at høre til, for kærlighed. Brenée Brow

 

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.