Efter Corona – 10 ting, der (måske) ikke bliver det samme!

Jeg er nok ikke den eneste, der i øjeblikket går og filosoferer lidt over, hvordan verden vil se ud på den anden side af Corona-krisen. Det er næsten umuligt at forestille sig, at vi går tilbage til præcis den verden, vi havde før. Omvendt vil nogle ting fortone sig med tiden, og vi vil falde tilbage i vores gamle mønstre.

Jeg giver her mine bud på 10 ting, der kan være forandret, når vi med tiden er ude på den anden side af Coronaen.
Det handler ikke om, hvad der er rigtigt eller forkert, eller om at tippe ti rigtige. Det er mere et spørgsmål om de tanker, vi hver især kan gå rundt at have. For hvad er det for en verden, der venter os efter krisen?

Så her er nogle af mine overvejelser om, hvad der vil være ændret – for altid eller for en tid. Når vi ser bort fra de tab, som både samfundet og mange enkelte mennesker må lide i denne tid, vil det ikke nødvendigvis være til det dårligere.


Hvad vil være forandret efter Corona-krisen?

1. Vi hilser på en anden måde!
Håndtryk og kram bliver taget op til revision. Måske vil vi se fornuften i fx den smukke hinduistiske Namaste-hilsen. Eller en hånd på hjertet? Eller det gode gamle nik?
(Mon ikke de obligatoriske håndtryk for nye danske statsborgere vil være en smule pinligt efter Corona-krisen?)

2. Flere vil blive vaccineret!
Fornyet forståelse for værdien af vaccine og faren ved influenza. Jeg tror, der vil være en helt ny respekt og interesse for vacciner og deres betydning og værdi, når det kommer til smitsomme sygdomme. Det vil gå op for flere, hvor farlig en influenza kan være, og hvor god en idé en vaccine er.

3. Læger og sygeplejersker bliver populære fag!
Der er skabt en enorm respekt for læger, sygeplejesker, SOSU-assistenter og alle, der arbejder i sundhedssektoren. De er hverdagens helte, og jeg tror, at fagene bliver endnu mere populære og respekterede end de er i forvejen.

4. Velfærdsstaten har sejret!
Fællesskabet og velfærdsstaten har vist sin værdi i Danmark. Vi har vist, at vi står sammen og beskytter de svage, og vi er villige til at bringe økonomiske ofre for at komme igennem med så få tabte menneskeliv som muligt.
Vi har fået en fornyet følelse af at være en del af noget større, og at vi hjælper hinanden. Populister og den yderste højrefløj får det derfor ikke let i de kommende år.

5. Forsyningssikkerheden skal sikres!
Med behovet for værnemidler er vigtigheden af vores egen forsyningssikkerhed blevet tydelig. Vi skal sikre egenproduktion eller let adgang til kritiske produkter. Salget af Statens Serum Institut er en ommer.
Fødevaremæssigt er Danmark heldigvis et land med stor forsyningssikkerhed og en stærk infrastruktur, og vi har mange ting at være glade for her til land. Men generelt tror jeg, at flere vil tænke i lokal produktion efter Corona-krisen.

6. Synet på Kina er forandret!
Kina står overfor en kæmpe PR-opgave og en gevaldig opstramning af bl.a. deres fødevarekultur. De har smittet verden og skabt en pandemi med enorme konsekvenser. Tiden er måske kommet til at stille nye krav til Kina, hvis de skal agere i en global verden. Måske er interessen for deres billige varer også kølnet, så vi kan satse på kvalitet, miljø og sikkerhed fremfor økonomi.

7. Hjemmearbejdet stiger!
Med Corona-krisen er der indført ny teknologi og nye arbejdsprocesser med en hidtil uset hastighed. Og det viser sig at fungere mange steder. Efter krisen vil hjemmearbejdspladserne måske blive mere udbredte, og der kan spares både på tid og miljø ved i større udstrækning at arbejde hjemmefra.

8. Respekt for selvstændige
Med Corona-krisen er det for alvor gået op for mange, hvor hårdtarbejdende og hvor sårbare mange små og mindre selvstændige erhvervsdrivende er. Der er kommet større fokus på det lokale handelsliv – online og i fysiske butikker – og på at gøre brug af serviceydelser. Lad os håbe, at det holder, når vi nu virkelig forstår, hvor mange mennesker, der er afhængige af os som forbrugere!

9. Vi vil rejse mindre
Jeg tror på, at vi i meget lang tid fremover kommer til at rejse mindre. Pandemien har både sat en stopper for det midlertidigt, men også sat en skræk i livet i en periode for at blive smittet. Måske har det påtvungne stille hjemmeliv også skabt en forståelse for, at vi ikke behøver rejse helt så meget. Fordi vi faktisk har mange muligheder, hvor vi er, og fordi det skåner miljøet. Verden bliver lidt mindre igen. Vi værner om vores eget og vores sikkerhed.

10. Fællesskabet blomstrer
Et “sammen (hver for sig)” lyder igen og igen. Fællesskabet, det nationalistiske, er blevet dét, det hele drejer sig om. Vi værner om hinanden, og selvom vi er isolerede, så er vi alle i samme båd og en del af noget større. Indenfor vores lukkede grænser dog.
Vi synger fællessang, på dansk, og vi har taget flaget tilbage som et fælles symbol, der ikke har noget med politik at gøre, men blafrer i boligkvartererne for at vise, at vi står side ved side. Højskolesangbogen ligger nr. 1 på bestsellerlisten og den fælles sangskat trøster og styrker os i denne tid. Dronningen står som et populært samlingspunkt, der ovenikøbet går forrest og aflyser sin egen runde fødselsdag.

Der er ikke længere noget galt i nationalfølelsen, som har fået et højere formål. Naboskaber blomstrer, frivilligheden og hjælpsomheden og solidariteten. Jeg håber inderligt, at det er noget, der vil vare ved. Om fællesskabet så er lukket sig så meget, at vi helt har glemt de nødlidende i Syrien og andre steder i verden, er en anden sag. Dem er der ikke så meget plads til i øjeblikket. Verden er blevet mindre, og vi passer godt på os selv – på godt og ondt. Jeg er spændt på, hvor vi går hen herfra.

 

Forsæt selv listen….. ♥

 

4 replies
 1. Tina
  Tina siger:

  Tror du har meget ret i dine tanker 🙂
  Der kommer nok også flere alvorlige virus og slår til os.
  Lige med at passe på de svage, så ved ikke alle om de er “svage” når Corona rammer, man kan have en skjult hjertefejl, astma, kol, stofskiftesygdom, dårlige nyrer, en dårlig lever uden at vide det og så slår Corona hårdt – også for en gravid, en 16 årrig osv. Men ellers er jeg meget enig i, at en hel del vil forandre sig og åbne øjne.
  Rigtig god aften til du og gemalen og vuffer 🙂

  Svar
 2. tina/mormormedstiletter
  tina/mormormedstiletter siger:

  Kære du – det er nogle virkeligt gode bud på de forandringer, som vi måske står med efter corona er ovre.
  Du har så meget ret i, at det måske ikke er dårligt, at vi har haf denne her pandemi. Der var noget i vores samfund, som trængte til en opstramning og det sker så nu.
  Jeg håber bare at politikerne ser det samme som du og jeg, så vi ikke falder tilbage til det ‘gamle’ når det hele er ovre:-)

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Kære Tina,
   Ja, det er jo svært at sige, hvor længe, vi vil være mærket af forandringen. Jeg tror, der er ting, der kommer til at sidde i os rigtigt længe – mens vi på andre områder nok lynhurtigt kommer tilbage i de gamle mønstre. Men det er sjovt at tænke lidt over det og måske også overveje, hvad man kan lære på det personlige plan.
   Håber, du har det godt her i denne tid.
   Kærlige hilsner
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.