Efter Sundhedsrevolutionen er det nu tid til BLISS
Lad mig med det samme sige, at jeg føler mig meget inspirereret af den nye bog BLISS af den prisbelønnede svenske videnskabsjournalist Maria Borelius. Bogen er en opfølger på bestselleren Sundhedsrevolutionen, som udkom for et par år siden, og denne gang følger Maria Borelius op med både ny viden og nye erfaringer fra sit eget liv med at leve anti-inflammatorisk.
Bliss er en livsstil, en overordnet ramme, og en baggrundshistorie for, hvorfor det er fordelagtigt at tænke i at leve antiinflammatorisk. For mig personligt er den på mange måder en bekræftelse af den måde, jeg selv lever på, men helt bestemt med masser af nye inputs og inspiration. Repertoiret her hos mig er nu blevet udvidet med flere nye madvarer, der er nye vaner og lidt mere systematisering af livsstilen under implementering. Men mere om det senere.
Fra slidt og gammel til ung og frisk!
Baggrunden for Marias første bog var, at hun i en alder af 52 år oplevede, at hun pludseligt følte sig slidt, uoplagt og gammel. Hun følte sig på vej ned ad bakken og var ramt af overgangsaldersymptomer og smerter fra en rigtig dårlig ryg. Det blev starten på en fire år lang rejse, hvor hun rejste verden rundt efter viden fra både forskere, guruer og fitnessspecialister. Det startede også en livsrejse, der ændres hendes liv dramatisk, da hun bl.a. med hjælp fra en amerikansk træner fik øjnene op for en helt ny livsstil – hun begyndte at fokusere på at leve anti-inflammatorisk!

Maria Borelius, der i dag er 59, følte sig gammel og slidt i starten af 50’erne, indtil hun lagde sin livsstil om med anti-inflammatorisk kost og mere motion. Foto: Jenny Lewis
Sundhedsrevolutionen blev hendes personlige historie om, hvordan en anti-inflammatorisk livsstil påvirker glæde og energi, og hvordan den kan holde os unge og friske og i bedre balance. I dag er hun 59 år og fortsætter fortællingen og rejsen i Bliss (se længere nede, hvad Bliss står for!).
Hun fortæller, hvordan hun var kommet til at slække lidt på livsstilen og havde fået rygsmerter igen. Bogen er nemlig ikke fanatisk, men lægger op til en 80/20-regel, hvor det er tilladt at synde 20% af tiden. Fx når man skal have vin med vennerne eller er inviteret ud til en god middag.
Med Bliss går hun nu dybere med at forstå, hvordan man kan leve med en holistisk tilgang, der også omfatter sindet. Og for at finde ud at, hvad det er, der nogle gange ødelægger vores gode intentioner og planer. Godt hjulpet af viden fra bl.a. den amerikanske træner og coach Rita Catolino, livsstilen på den japanske ø Okinawa og en britisk hjerneforsker.
At leve antiinflammatorisk hele vejen rundt
Bliss handler om kost og motion, men det handler i lige så høj grad om at arbejde med sindet gennem fx meditation, yoga og naturoplevelser. For det påvirker også inflammationen.
Hun føler, at vi i Vesten er nødt til at vågne op og indse, hvor meget vores kost og livsstil påvirker os både fysisk og mentalt. Hendes Bliss-rejser bringer hende bl.a. til den japanske ø Okinawa for at se på den livsstil, der ligger bag deres unikke høje levealder, hvor en relativt stor andel af befolkningen bliver over 100 år.
Dels en livsstil med aktivitet og arbejdssomhed, hjælpsomhed, glæde og fællesskab, men også den traditionelle kost med overvægt at friske grøntsager og fisk. De spiser mindre end vi, men de spiser det rigtige – og aldrig så de her helt mætte. Filosofien er, at stoppe, når man er 80% mæt.
Desværre er også Japan blevet inficeret med vestlige spisevaner. For år tilbage var de 100-årige Okonawa-beboere stadig aktive – i dag bliver de stadig meget gamle, men til forskel fra tidligere er mange nu demente.
BLISS i korte træk
Boost med antiinflammatorisk mad. Farverig frugt og grønt og bær. Omega 3-rig mad fra fisk, frø og nødder.
Lavere indtag af mad, der fremme inflammationen. Nedsæt sukker, kylhydrater, gluten, transfedtsyrer og evt. laktose
I bevægelse. Rør dig hver dag. Sørg for en blanding af puls, muskeltræning og hverdagsbevægelse
Stilhed, hvile, søvn. Berolig sindet med mindfulness, yoga, meditaion m.v. Berolig gerne kroppen med minifaster
Søg det storslåede. Dyrk det åndelige, fordyb dig, gør noget godt for dig selv. Nyd det storslåede, smukke, dybe.
Forstå din indre chimpanse!
Bogen er en længere personlig fortælling, hvor forfatteren også besøger en prisbelønnet pinot noir-producent i Californien – druen kan åbenbart noget bedre og sundere end andre vine, hvis det nu skal være. Emnet interesserer ikke mig synderligt, må jeg indrømme, men mange elsker jo deres rødvin.
Mere interessant er for mig den britiske psykiater, som fortæller om vores indre chimpanse, og hvordan vi skal tale til den, så den ikke forhindrer os i at nå vores mål. Vi har alle vores fornuftige “menneskeside” og vores noget mindre fornuftige “indre chimpanse”. Den primitive gammelhjerne-stemme, der hellere vil ligge på sofaen, lave overspringshandlinger og spise usunde ting.
Prøv at tænke på din egen indre chimpanse! Hvordan skal den tales til for at overbevises? Måske har den endda et navn. (min hedder Mabel – spørg mig ikke hvorfor – og er ikke for klog. Den skal dog bare overbevises med noget rationale, når den mere, at jeg har fortjent chokolade eller at udskyde opgaverne). Måske skal du læse bogen for at være helt med 🙂
De konkrete råd og opskrifter
Bliss er en kombination af en lang fortælling – en rejse både bogstaveligt talt og ind i den nyeste viden om antiinflammatorisk livsstil. Eller bare en sund livsstil.
Der er masser af konkrete tips , opskrifter og råd at hente i bogen, og det er naturligvis bare at plukke de ting, man kan bruge. I bogen deler Maria Borelius ud af alle sine erfaringer – også der, hvor det har været svært. Så der er mange gode råd til, hvordan man kan holde fast i livsstilen i en travl og hektisk hverdag, hvor der også er andre at tage hensyn til. Og husk nu, at det er 80/20-reglen, der gælder.
Jeg har lavet min egen lille notesbog, hvor jeg har skrevet de ting ned, som jeg gerne vil tage til mig. Ideer, inspiration – og en liste af madvarer, som jeg har samlet fra alle opskrifterne i bogen. Forfatteren mener selv, at livsstilen bør være en ramme, men mange efterspørger opskrifterne. For mig personligt er det netop rammerne, der er interessante – de sætter sig bedre fast og holder i længden!
Jeg lever langt hen ad vejen i forvejen efter Bliss-filosofien, men udover min liste af madvarer, er jeg også konkret blevet inspireret til:
at strukturere min dag på en ny måde – i to-timers slots,
at finde et par velegnede faste hjørner i huset til henholdsvis træning og medition,
at tage nogle af mine kosttilskud på en ny måde. Hun starter dagen med fiskeolie og præbiotika. Og slutter inden sengetid med magnesium og kalcium (magnesium er godt for søvnen), præbiotika og evt. et urtebaseret søvnmiddel.
Vi er jo alle forskellige steder, og har forskellige udgangspunkter. Måske ville du starte et helt andet sted, og samle nogle helt andre ting op, men jeg lover, at der er inspiration i Bliss til alle, der har interessen for at gå i dybden med en holistisk antiinflammatorisk livsstil. Den kan kun give dig mere glæde, energi, overskud og sundhed. Og udseendet, vægten og huden, tager heller ikke ligefrem skade ♥
Bliss kan købes hos Saxo.com. (reklamelink)
Stop, når du er 80% mæt. Det passer meget godt med, at min mor lærte os, at man skulle stoppe, når der stadig var plads til en hakkebøf! I mine øjne er det helt hen i vejret, når prinsesse Marie praler af, at hendes børn SKAL spise op. Mine børn har aldrig skullet spise op – ikke engang da de begyndte selv at hælde maden op. Jeg lærte mine børn, at det, man foræder sig til, må man græde sig fra! Alle kan komme til at forregne sig. Vi er alle født med et indbygget signal for, hvornår vi er mætte; det bliver ødelagt, når man overhører det og fortsætter med alt spise. Hvor ofte hører man ikke “Jeg er godt nok mæt, men det smager jo så dejligt; så jeg tager lige en portion mere!!!” Hvor mange siger ikke med stolthed i stemmen “Jeg har taget næsten tre kilo på i julen!” Her tager vi ikke på i vægt i julen; vi vejer det samme før og efter jul, og det er ikke fordi, vi ikke får noget dejlig mad. Det gør vi faktisk hver evig eneste dag.
Der er jo ikke noget at være bange for; der vil med garanti også være mad på bordet i morgen!
Kære Elsebeth,
Tak for din kommentar. Jeg er helt enig! Og 80% reglen er netop een af filosofierne fra Okinawa – og i øvrigt en japansk filosofi i øvrigt. Fx i den fine lille bog Ikigai.
Jeg er helt enig, det duer ikke at proppe sig, og heller ikke at småspise dagen lang. Jeg har det som dig og tager heller aldrig på i julen 🙂
Du har ret, vi behøver heldigvis ikke spise, som om hungersnøden truer 🙂
KH Jeanette