En bog, du ikke kan slippe: Alt det lys vi ikke ser
Der findes gode bøger, og så findes der dem, man slet ikke kan slippe. Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr tilhører bestemt den sidste kategori.
I og for sig vel ikke den store overraskelse – og heller ikke den store stor kunst – at anbefale en bog, der har modtaget Pulitzerprisen og har ligget nr. 1 måned efter måned på New York Times bestsellerliste. Alligevel må jeg altså lige nævne den, nu hvor jeg selv har slugt de over 500 sider på de sidste par dage.
Bogen foregår i henholdsvis Frankrig og Tyskland i tiden op til og under anden verdenskrig, hvor man følger to skæbner, der ikke ligefrem har alle odds med sig. En blind og moderløs pige fra Paris og en forældreløs dreng i et fattigt mineområde i Tyskland. Begge børn har dog deres lysende begavelse med sig, og gode mennesker omkring sig, men krigen ændrer for dem, som for alle andre, deres livsbaner.
Pigen, Marie-Laurie, må sammen med sin far flygte til en fjern og sær onkel ved den franske kyst i fæstningsbyen Saint-Malo. Med sig har de en uvurderlig og magisk myteomspunden hemmelighed fra det naturhistoriske museum i Paris, hvor faren er låsesmed. En skat, som bringer deres liv i fare.
Den forældreløse Werner har trods sin lysende tekniske og matematiske begavelse ene og alene udsigt til de kulminer, som tog livet af hans far. Hans evner bliver dog ved et tilfælde opdaget, og han optages på en nazistisk eliteskole, som bringer ham ind i krigen som kun 16-årig. En indre strid mellem at gøre det rigtige eller følge strømmen begynder allerede på skolen i Werners sind.
Det er samtidig ikke mindst fortællingen om valget mellem at gøre det rigtige eller det forkerte, og de konsekvenser, det har. Om sammenhold og kærlighed, og om at klare sig mod alle odds.
Alt det lys vi ikke ser er medrivende og intelligent skrevet, og man kan næsten ikke vente med at finde ud af, hvad der sker i hovedpersonernes liv. Om de lever eller dør, og hvor de ender. Samtidig giver det stof til eftertanke, hvilke ufattelige lidelser så mange mennesker gik igennem for bare få generationer siden og hvor taknemmelige vi bør være over, hvor godt vi lever i Europa i dag.
Bogen kan købes på Saxo her (affiliate link)
Skriv en kommentar
Skriv din kommentar her!Alle er velkomne til at deltage