Få styr på præbiotika og probiotika!

De senere år er vores tarmsystem i den grad kommet i centrum, og forskerne har for alvor fået øjnene op for at undersøge tarmens enorme rolle for vores både fysiske og mentale helbred. Med det er ord som præbiotika og probiotika kommet højt op på agendaen, men hvad betyder de egentlig, og hvad bruger kroppen dem til? Du kan også læse om en god nyhed, der er kommet til dem, der ind imellem lider af en såkaldt “irritabel tarm” –  et medicinsk håndkøbsprodukt, der i løbet af 4 uger genopretter balancen. Og om tilskud i al almindelig, og hvornår det eventuelt kan være en god idé at tage dem.

NB! Jeg gør opmærksom på, at jeg har deltaget i et foredrag inviteret af LactiPlus!

 

Alle de samlede bakterier, som findes på og i vores krop, kaldes for mikrobiom eller mikrobiota, og den er forskellig fra person til person. Genetik og tarmfloraens sammensætning er afgørende, men jo mere vi indtager af slik og fastfood – og antibiotika – og jo mere stress, vi lever under, og jo mere inaktive, vi er – jo mindre mangfoldig, og jo mere usund, er vores mikrobiorta!

 

Det handler alt sammen om bakterier, og de ca. 500 forskellige gode af slagsen, som findes og kan hjælpe os med at nedbryde maden og bekæmpe skadelige bakterier.
Nogle af bakterierne danner smørsyre, som er med til at holde vores celler og tarmvæggen sunde, og  en sund tarmflora spiller en afgørende rolle i forhold til at fordøje vores kost, optage mineraler og vitaminer og opretholde et normalt immunsystem, der hjælper os med at bekæmpe sygdomme. De sunde bakterier optager pladsen og hæmmer/dræber skadelige og sygdomsfremkaldende bakterier.

Er tarmen er i ubalance, er det derfor ikke bare maven, den er gal med, men hele kroppen, og det sættes i direkte sammenhæng med et svækket immunforsvar, inflammation og en øget risiko for eksempelvis fedme, diabetes 1 og 2, astma og depression.

En balancen i tarmens bakterier vil populært sagt kunne hjælpe dig til at vedligeholde en sund vægt og et godt humør! ♥

Præbiotika og Probiotika

Biotika betyder “noget, der er levende”. Præbiotika, kommer før (præ) det levende og indeholder ikke i sig selv levende bakterier. Præbiotika fungerer som føde for bakterierne, der lever i den nederste del af tyndtarmen og i tyktarmen, og kommer fra dele af vores mad, typisk plantefibre og fuldkorn. De når hele vejen ned til tarmen, hvor alle de sunde tarmbakterier kan svælge i dem og få næring til deres vækst.
Prebiotika kan tilføres kosten via fx Valle eller kosttilskud, men en sund fiberrig kost med grove grøntsager og fuldkornsprodukter er den grundlæggende forudsætning for en sund tarmflora.

Probiotika er de levende bakterier, typisk mælkesyrebakterier, som i tilstrækkeligt antal kan påvirke tarmfloraen og give de gode sundhedsfremmende egenskaber. Er tarmen i ubalance, kan probiotika tages som kosttilskud eller man kan i første omgang forsøge sig med syrnede mælkeprodukter som fx Kefir, A38 og Cultura. Også syltede madvarer som fx kimchi, hytteost, oliven og syltede agurker har en probiotisk effekt.

Indtager du en sund både præ- og probiotisk kost, og har du ingen problemer med maven, har du ganske givet en sund tarmflora.

Skal vi tage kosttilskud?

Sunde og raske voksne mennesker har ikke nødvendigvis et påvist behov for probiotika som kosttilskud, men kan vælge at tage det som tilskud efter antibiotikakure, hvor tarmfloraen skal genopbygges eller i forbindelse med rejser, hvor maven vil blive udsat for mange fremmede og dårlige bakterier.

På den anden side, så er forskningen inden for området først lige begyndt, og ønsker du at være sikker på at optimere din sundhed gennem en velfungerende tarm, så skader det ikke at forsøge sig med at tage mælkesyrebakterier som kosttilskud. En sund tarmflora hjælper dig fx til at optage dine vitaminer og mineraler effektivt, styrke immunforsvaret, fastholde en sund vægt og måske endda også holde dig i bedre humør.  Senest er man endda begyndt videnskabeligt at undersøge probiotikas rolle i forhold til reduktion af symptomer ved overgangsalderen.

Nogle vil ganske givet opleve en god effekt, andre ingen måske ingen effekt, men som sagt, så skader det ikke. Det hele afhænger af, om du har en velfungerende og varieret samling af bakterier i forvejen.

Der er stor forskel i kvaliteten!

Tager du probiotika, er det vigtigt at vælge et kvalitetsprodukt – og her hænger pris og kvalitet som regel sammen. Der findes desværre en del dårlige produkter på markedet, og med det forstås, at de skal indeholde bakterier, der er i stand til at sætte sig fast på tarmen, overleve og blive hængende – helst i 3 uger! Standarden hedder 0-21 dage, og du kan nok regne ud, at dem, som testes til 0 er spild af penge.

LactiPlus indeholder 5 mia. levende mælkesyrebakterier fra 6 forskellige stammer, der vedhæfter sig og overlever i 20-22 dage. Der skal kun indtages en lille daglig dosis, og så indeholder de unikke stammer – både præ- og probiotika i samme produkt (=symbiotika).

Har du været igennem en maveinfektion eller en hård antibiotikakur, så kan du vælge den ekstra stærke LactiPlus Forte.
Skal du ud og rejse, så vælger du Travel, som indeholder en gærsvamp, der suger sig fast på eventuelle dårlige bakterier – dem, der giver diarré og opkast – og tager dem med ud.
Du finder dem alle hos Helsam.dk (reklamelink)

God nyhed til alle med irritabel tarm!

Rigtigt mange – særligt kvinder – lider af irritabel tyktarmssyndrom (IBS). Kært barn har mange navne og det kan også bare kendes som mavesmerter, oppustethed eller ubehag i maven samt enten diarré eller forstoppelse.


Til det er der kommet en virkelig god nyhed på markedet, som er en medicinsk behandling, der fås i håndkøb. LactiPlus IBS er en særlig bakteriestamme, Lactobacillus gasseri LA806, som på 4 uger (2 kapsler om dagen) genopbygger slimhinden i tarmen og bekæmper inflammation.  Du kan læse mere og finde den hos Helsam.dk (reklamelink)

 

 

Til sidst vil jeg sige, at vi først og fremmest altid skal huske, at intet kan gøre det ud for en sund og varieret kost – og første step til en sund tarmflora er at skrue ned for slik, fastfood, stress og antibiotika! ♥

 

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her!
Alle er velkomne til at deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.