Søndagsindlægget: Jeg er gået på digital detox!

Søndagsindlægget i denne uge handler om sociale medier og digital detox! Jeg ved ikke, hvordan du har det, men det i alt fald er for alvor gået op for mig, at min smartphone/computer fylder for meget. Faktisk så meget, at jeg undgår at tjekke skærmtiden, fordi jeg får det dårligt over det, og nærmest finder det pinligt overfor mig selv at se, hvor mange timer og minutter, der går på noget, som for det meste er total spild af tid. Når der nu er så meget andet, jeg i virkeligheden gerne vil og ikke føler, jeg har tid til!!!!!

Jeg tager kontrollen over min digitale adfærd

Det handler ikke om at være totalt analog og sige nej til fremskridtet, men det handler om at gøre sig bevidst og styre vores adfærd, så vi ikke lade os opsluge unødigt i det, som jo i virkeligheden er en stor industri! Det er heller ikke fordi, at smartphonen ikke er genial og til en kæmpe hjælp – til at tjekke vejret og togtiderne, finde en opskrift eller bestille en biografbillet, eller slet og ret til at tale i. Det er jo trods alt stadig en telefon – et elektrisk apparat til at føre samtaler i over afstande. Genialt, men den feature er der desværre en del, der helt har glemt. I stedet har vi travlt med at følge med i vildt fremmede menneskers mere eller mindre ligegyldige gøren og laden. Min egen inklusive, for jeg holder mig jo heller ikke tilbage med at lægge billeder og historier op på Instagram.

Netop Instagram er det sted, hvor jeg er gået på digital detox i denne uge. For mit vedkommende er det den app, som jeg har identificeret som den helt store tidrøver, og et sted, hvor jeg som blogger ovenikøbet kan føle et stort pres for at præstere. Dumt, når bloggen her er mit hjertebarn, og det skrevne ord er det, der betyder noget, og som bliver stående lang tid efter, at et billede er blevet set, og der er scrollet videre. Mer, mer, mer, vil vi have, nyt, nyt, nyt!

Det er ligesom at åbne en pose chips og få smagen, så helmer man heller ikke, før posen er tom eller man føler sig helt bøvet og overmæt af tomme kalorier.

Instagram er også inspirerende og hyggeligt og fint, men for mit vedkommende, er det også først og fremmest der, jeg meget bevidst har skåret ned fra og med i denne uge. Jeg har besluttet at lægge noget op, når jeg har lyst. Være ligeglad med, hvor mange, der liker det. Og mest af alt – jeg har lagt ikonet over på bagerste faneblad på min telefon, så jeg ikke har det in my face hele tiden og skal tjekke det hele tiden nærmest per automatik. En bevidst strategi, som allerede nu har reduceret mit forbrug til et minimum.

 

Jeg er kommet dertil, men jeg har taget kontrol over min egen adfærd. Resultat: Mere tid, mindre stress og pres.

 

Find selv ud af, hvilken app, der er den store tidrøver for dig, hvis du har sådan een, og overvej, om du har brug for at tage mere kontrol over din adfærd!

Vi er brikker i en kæmpe industri

Medier som Instagram og Facebook er nøje udtænkt til at suge os ind og fastholde os. Det ene billede, den ene historie, tager hinanden, og til sidst aner vi ikke en gang, hvad vi kigger efter og hvorfor. Vi søger inspiration og interagerer med andre – det, synes jeg er fint nok og det gør jeg selv. Men jeg vil gøre det væsentligt mindre og dermed være mere tilstede i virkeligheden!
Jeg vil ikke lade mig diktere af den smart udtænkte notifikation, der dukker op på min smartphone i tide og utide og suger mig ind. Nu bliver det, når jeg har tid og lyst. Det er mig, der styrer den, og ikke omvendt.

Når vi ikke er bevidste om vores adfærd på forskellige sociale medier og underholdningsmedier, så kører vi på automatpiloten, og vi nyder den dopamin, der belønner hjernen og få os til at gentage vores mønstre bevidstløst igen og igen. Facebook, Instagram, Youtube og sågar Netflix lærer os og vores mønstre at kende – de kender os ud og ind – og bliver ved med at fodre os med det, vores hjerner kan lide, så vi til sidst måske slet ikke ved, hvorfor vi rækker ud efter telefonen eller bevidstløst leder efter det næste fix.

Vi skal heller ikke underkende, hvordan sociale medier som Facebook og Instagram primært består af glansbilleder. Og hvad gør det ved vores humør, selvopfattelse og selvtillid hele tiden at være i en virkelighed, hvor vi risikerer – bevidst eller underbevidst – at sammenligne os med andre? Er den og den flottere, mere succesfuld, har et bedre liv, er dygtigere, sjovere, klogere? Måske tænker du ikke en gang over det, men inderst inde vil det være svært ikke at sammenligne ind imellem.

Men husk, at andres liv altid er mere ukomplicerede og bedre set udenfra – og tag så eventuelt en pause eller skru ned for de sociale medier.

Sådan detoxer jeg digitalt!

Min smartphone er altid på lydløs fra først på aftenen til næste morgen, og den ligger på køkkenbordet væk fra, hvor jeg opholder mig. Jeg bruger den sjældent mellem kl. ca. 20 og 09. Har den helst ikke i soveværelset. Der er i øvrigt også noget med strålerne, som mange mener ikke er så godt – det er også grunden til, at jeg helst taler med AirPods i ørerne. Better safe than sorry.

Facebook har jeg skåret ned på forlængst. Jeg er der, men tjekker ikke dagligt og lægger ikke ret meget privat op. Indlæg på bloggen deler jeg dog på Facebook for dem af jer, der kan lide at følge med derfra.

Instagram er, som sagt, min store tidssluger, og ikonet er i denne uge blevet fjernet fra forsiden på min smartphone. Jeg har taget en aktiv beslutning og har brudt min næsten tvangsprægede adfærd med at tjekke derinde i tide og utide og i stedet reduceret til et par gange – kort – løbet af dagen.

Youtube er jeg simpelthen stoppet med at se på med mindre, der er noget helt konkret, jeg skal finde. Det er ikke svært at gennemskue, hvordan den ene video afløser den anden inden for lige præcis den genre, der stimulerer en positivt. For mit vedkommende har jeg fået nok af sangkonkurrencer og dyre rescues!!!!

Nyheder – det jeg kalder slamnyheder – også kaldet Clickbaits. Igen er vi brikker i en industri, der i dette tilfælde lokker os til at klikke på en pirrende overskrift, der sjældent lever op til indholdet. Direkte affødt af tabloidpressen som BT og EkstraBladet, som stadig herhjemme er mestre i det og kan få mig til at spilde tid på at tjekke, hvad der i 99% af tilfældene ligegyldige nyheder. Det er mit næste projekt at skære ned på dem!

Nu hører jeg podcasts!

Jeg er ikke gået totalt retro og er imod al fremskridt, men jeg kan på egen krop mærke, at det er på tide at finde et mådehold og tage styring i forhold til forbruget og undgå at ende som en “digital zombie”.
På det sidste har jeg fået øjnene op for de mange interessante, underholdende og lærerige podcast, som jeg kan høre både, når jeg slapper af, eller mest jeg laver noget andet.
Det er givtigt på et helt andet plan og noget, jeg nyder på en helt anden måde!

Jeg skal ikke være den, der dømmer, hvad andre bruger sin tid på, men jeg håber, at mine tanker kan være til inspiration, hvis du også kan mærke, at noget af galt i forhold til indvirkning, visse apps (sociale medier, nyheder, underholdning – det kan også være spil) kan have på os, hvis ikke vi passer på ♥

Måske er du allerede fornuftig og mådeholdende med diverse apps – og tillykke med det! Og tak, fordi du bruger lidt af din dyrebare tid på at læse med her på Qland!

 

3 replies
 1. Janet/Livsmoden
  Janet/Livsmoden siger:

  Uhhhh, det er så genkendeligt, det du skriver. Jeg fik en slem overraskelse for et stykke tid siden, da netværket, i mit hjem, forsvandt i et helt døgn. Det blev en øjenåbner af de store. Jeg opførte mig som en “stofafhængig” frataget stoffer. Jeg skrev et indlæg om oplevelsen – og fik simpelthen så mange opkald og mails fra ligesindede, der nu havde formået selv at tage styring. Det er stadig nemt at falde i, da jeg ligesom dig, anvender det professionelt, men med nedtrapning, fasthed og struktur, så er det skønt at opleve kontrol over egen tid igen😉

  Svar
 2. tina/mormormedstiletter
  tina/mormormedstiletter siger:

  Jeg har haft det ligesom du med Instagram, men har heldigvis fået styr på det igen og nu bruger jeg mediet, som et værktøj i forbindelse med min blog og hvis jeg har lidt fritid, som jeg ikke fylder med andre ting, må jeg gerne Instagramme lidt ekstra:-)

  Svar
  • Jeanette
   Jeanette siger:

   Hej Tina,
   Jeg er helt enig – det handler bare om at styre det. Så Instagram og de andre apps ikke pludselig styrer os. Særligt os, der blogger og bruger det “professionelt” skal nok passe på, så fedt at høre, at du også har gjort dig tankerne og har styr på det.
   Kærlig hilsen
   Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.