Frø og forårsfornemmelser

Frø og forårsfornemmelser

Solen skinner så dejligt i dag, himlen er helt blå og den friske luft strømmer ind ad terrassedøren. Med ét kribler det i fingrene for at komme ud og rode med jord og krukker.

Jeg tog den første lille havevandring i solskinnet går. Den er hurtigt overstået, for vi har ikke så meget i den endnu, at det gør noget, men der var knopper i figentræ og roser, og oliventræerne har overlevet vinteren i fin stil. Det er snart to år siden, at vi overtog huset, og det var bestemt ikke en brugshave, vi fik med. Intet spiseligt, var der i den. Nu er der fx æbletræer, ribs, stikkelsbær, solbær, rabarber, citronmelisse, rosmarin, etageløg og purløg.

Det er heller ikke fordi, jeg ligefrem har verdens største urtehave, men jeg har sørget for at få to små bede, hvor jeg kan få lidt jord under neglene og dyrke lidt salat, jordbær og ikke mindst krydderurter. Desuden har vi en dejlig stor terrasse, hvor jeg kan have krukker fx med tomater.

Jeg kan godt lide at købe frø hos Isabella Smith, som har et lidt anderledes udvalg i en høj kvalitet. Sidste år såede jeg denne her rucola staude, som jeg bare må anbefale. Allerede sidste år plukkede og plukkede jeg velsmagende rucolablade, og i år er jeg spændt på at se, om den så virkelig også bare kommer igen af sig selv. Den skulle bare blive bedre og bedre og give mere og mere salat år efter år. Det er da en genial ting at have, og jeg elsker, når tingene kommer igen af sig selv. Jeg såede den bare på friland i maj.

rucola-staude
I dag her jeg bestilt bredbladet persille, som jeg vil så i næste måned på friland. Jeg faldt også for krydderurten bibernelle, som er en populær engelsk krydderurt, som de anbefaler på Isabellasmith.com. Den kommer tidligere end persille og kan bruges som grønt drys og i bl.a. kryddersmør. Den skulle have en fin smag af agurk og i øvrigt også et højt indhold af c-vitamin. Det er altid spændende at finde noget både nyt og brugbart.

persille-isabella
bibernelle
En række salat er der også plads til i min lille urtehave, og i år har jeg valgt denne salat Freckles, som er en sprød romainesalat. Det gode er, at den ikke går så hurtigt i stok, hvilket er smart i vores lille husholdning. Jeg har tænkt mig at forspire nogle i næste uge og sætte indenfor i godt med lys og varme. Så kan jeg nå at så en lille række 2-3 gange i løbet af sommeren. De første hoveder kan høstes efter 55 dage!

froepakke-salat-freckles

Til krukker op ad huset på terrassen har jeg valgt en lækker tidlig Tigerella tomat, som er velegnet til friland. Den skal jeg også hygge mig med at forspire indendøre, så snart de kommer med posten. Man skal huske at bruge særlig såjord, der har den rigtige næring og renhed, og så har jeg ellers bare tænkt mig at forme små potter af avispapir og stille på en bakke.

froepakke-tomat-tigerella
De sidste to frøposer, jeg har indkøbt, er i blomsterafdelingen: Hvide og lyserøde Ærteblomster, som er så fine og flittige, og de kan allerede nu sås i potter og senere sættes ud i haven, og vilde spiselige violer, der kan bruges som pynt på kager og i salater og i øvrigt kommer igen år efter år.

aerteblomst-claire-elizabeth
viol-spiselig

 

Rigtig god solskinsdag!

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du en kommentar?
Så del den meget gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.